Komunální rodinná politika krok za krokem. Cílem RP na komunální úrovni je, aby se v dané obci rodina cítila dobře, aby se mohla co možná nejsvobodněji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
P OHLEDY NA RODINNOU POLITIKU Z REGIONŮ Vít Skála, CESES FSV UK.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Podpora Olomouckého kraje se zaměřením na mezigenerační soužití
Moje práce na Broumovsku
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Rodinná politika Olomouckého kraje
Kariérové poradenství a podnikavost
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Komunální rodinná politika krok za krokem

Cílem RP na komunální úrovni je, aby se v dané obci rodina cítila dobře, aby se mohla co možná nejsvobodněji rozhodovat o realizaci svých rodinných přání. Potom se stane důležitým stimulátorem prosperity obce.

RP na komunální úrovni – podporuje prorodinné zaměření komunální politiky pomáhá rodině, aby naplňovala svoje funkce = partner politiky sociální vytváří další pracovní místa a podmínky pro získávání motivovaných pracovníků = partner politiky zaměstnanosti odstraňuje důvody pro odchod mladých lidí z obce, napomáhá udržitelnému rozvoji a prosperitě = je garantem obsáhlého konceptu prorodinné orientace společnosti

Rodinná politika je politika průřezová Rodinná politika – rodina je vnímána jako subjekt i objekt Politika sociální – rodina je vnímána jako objekt Politika zaměstnanosti – vlivem rodinné politiky je rodina i zde stále více vnímána nejen jako objekt, ale i jako aktivní subjekt

Cesty k naplnění cíle Vytvářet systém navzájem provázaných opatření, které se dotýkají: 1. finanční podpory, 2. služeb pro rodinu A. k prevenci sociálního vyloučení rodičů s malými dětmi, B. k posilování partnerských a rodičovských vztahů, C. služby péče o děti D. poradenství v oblasti harmonizace rodiny a zaměstnání E. služby péče o děti v systému náhradní rodinné péče 3. společensko kulturních akcí a osvětové aktivity, 4. bytové politiky a budování infrastruktury Podporou spolupráce všech subjektů na místní úrovni pod zorným úhlem naplňování potřeb rodiny

Dvojí zaměření RP Na oblasti společenského života: bydlení, životní prostředí, doprava, hospodářství a zaměstnanost, sociální infrastrukturu, vzdělávání, kulturu a volný čas Na různé etapy života rodin

Rodina jako subjekt rodinné politiky – aktivní spolutvůrce objekt rodinné politiky – pasivní předmět péče je základní a nejvýznamnější jednotkou naší společnosti, není soukromou záležitostí jednotlivců, ale zdrojem prosperity celé společnosti, je zárukou udržitelného rozvoje jak ekonomického, tak sociálního a kulturního, je prostorem, v němž se vytváří tzv. lidský kapitál – výchovou formovaný lidský jedinec, který je schopen uplatňovat v dospělosti svůj tvůrčí potenciál, na němž závisí inovativnost a kvalifikovanost jakékoli profesní činnosti. Konkrétní rodina naplňuje svoje poslání tím lépe, čím lepší má podmínky ke svobodné volbě své životní strategie.

Cílem rodinné politiky je fungující rodina Nejedná se o oblast sociální politiky, avšak o činnost, která s touto politikou bezprostředně souvisí. Rodinná politika vytváří prostředí, kam je možno sociálně potřebné rodiny “směrovat“, o co je možné se opírat při pomoci konkrétním rodinám. Rodinná politika je také prevencí vzniku sociálně-patologických jevů.

Zdar rodinné politiky předpokládá zajištění: institucionální – vznik referátu/referenta pro rodinu, který v komunikaci s ostatními útvary místní správy a samosprávy uplatňuje prorodinný úhel pohledu, dohlíží na realizaci koncepce rodinné politiky při tvorbě a realizaci tzv. akčního plánu, komunikuje a propojuje další aktéry (občanským a komerčním sektorem, odborníky), spolupracuje s konkrétními rodinami a podporuje dostatečnou informovanost o opatřeních a aktivitách na podporu rodiny koncepční – existence koncepce rodinné politiky, která stanoví cíle a opatření k jejich dosažení finanční – mimo dotačních programů by měla být rozšiřována metoda komunitního plánování o služby pro rodinu.

Státní a regionální/komunální rodinná politika V souladu s principem subsidiarity musí být obcím a krajům ponecháno plné rozhodování o formě jejich rodinné politiky. Stát by však měl obcím a krajům poskytnout dostatečné odborné poradenství ve věci jednotlivých možných prorodinných opatření formou školení úředníků obecních a krajských úřadů a regionálních politiků a produkcí informačních materiálů: Rodinná politika na úrovni krajů a obcí Metodické „doporučení“ MPSV

Vlastní koncepce rodinné politiky by měla vycházet z analýzy aktuální situace podmínek života rodin v dané oblasti, měla by se opírat o deklarovanou vůli zastupitelstva obce vytvářet příznivé podmínky pro život rodin.

Příklad formální struktury koncepce 1. Preambule vyjadřující politickou vůli 2. Obecná definice cílů 3. Analýza současné situace 4. Systematicky uspořádané oblasti podpory v návaznosti na definované cíle: A. oblast podpory B. cíl C. opatření a způsob realizace – termín (specifikace může následovat v akčním plánu)

Dosažení cíle mají napomáhat následující oblasti a jim odpovídající opatření: podpora vytváření vhodných životních podmínek pro fungování rodin a prostředí příznivého rodině, podpora harmonizace rodinného a profesního života, podpora služeb pro rodiny, podpora informační činnosti.

Konkrétní příklady k oblasti Podpora vytváření vhodných životních podmínek pro fungování rodin a spoluvytváření prostředí příznivého rodině podpora bytové výstavby rodinné pasy rozvoj infrastruktury: krátkodobé hlídání dětí, přebalovací koutky, místa na kojení na městských úřadech i v dalších institucích a nákupních centrech, dětské koutky ve sport. areálech, nákupních centrech apod. – familypointy nízkopodlažní autobusy slevy pro rodiny v knihovnách, sportovních areálech cyklostezky bezbariérové vstupy, přechody apod.

Konkrétní příklady k oblasti Podpora harmonizace rodinného a profesního života Motivování zaměstnavatelů k zohledňování zájmů zaměstnanců/ zaměstnankyň jako rodičů: Audit rodina & zaměstnání, soutěže podnik přátelský rodině, kulaté stoly Podpora pečujících rodičů: nabídka kurzů na podporu zaměstnatelnosti (ANIMA CZ), poradenství na podporu adaptability dětí na institucionální péči

Podpora služeb pro rodiny Opatření nenahrazují, ale doplňují základní rodinnou péči, kterou je každá rodina schopna zajistit vlastními silami: Podpora služeb podporujících rodinné vztahy a partnerské a rodičovské kompetence Podpora služeb neinstitucionální péče o děti nerodičovskou osobou Podpora volnočasových aktivit pro děti a mládež v době prázdnin Podpora zdravého životního stylu rodiny Podpora mezigeneračního soužití

Konkrétní příklady k oblasti Podpora služeb podporujících rodinné vztahy a partnerské a rodičovské kompetence dětský koutek s pravidelnými programy pro rodiče s dětmi: např. přednášky (sebepoznání, zdravý životní styl), vzdělávací kurzy: např. zdravé partnerství a rodičovství, poradna pro rodinu, poradna pro děti a rodiče, programy na podporu partnerských a rodičovských vztahů, např. projekt „Táta dneska frčí“, Manželská abeceda

Konkrétní příklad k oblasti Podpora služeb neinstitucionální péče o děti nerodičovskou osobou evidovaný poskytovatel vzájemné rodičovské výpomoci

Konkrétní příklady k oblasti Podpora volnočasových aktivit pro děti a mládež příměstské tábory, nízkoprahové kluby, komunitní centra pro všechny generace,

Konkrétní příklady k oblasti Podpora zdravého životního stylu rodiny zřizování nekuřáckých restaurací, kaváren s dětským koutkem, spolupráce s různými subjekty (školy, Městská policie, NNO) na projektech zdravého životního stylu, např. „Zdravá škola“, „Bezpečná cesta do školy“, zapojení se do akcí, jako je Den zdraví, Den bez aut, Den země apod.

Konkrétní příklady k oblasti Podpora mezigeneračního soužití komunitní centra – vzájemná pomoc generací (mladí učí PC starší, starší hlídají děti mladším apod.), „babička – dědeček na zapůjčení“, vícegenerační domy, kluby důchodců

Konkrétní příklady k oblasti Podpora osvětově informační činnosti E-point webové stránky obce regionální tisk či místní zpravodaje pravidelné měsíční schůzky s občany on-line chat se starostou/ kou na aktuální téma

Další inspirace na

Děkuji za pozornost Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu Průchodní Brno