Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální rodinná politika, její možnosti a význam

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální rodinná politika, její možnosti a význam"— Transkript prezentace:

1 Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Z pohledu zahraničních příkladů dobré praxe

2 Koncepční uchopení rodinné politiky

3 RP na komunální úrovni – podporuje prorodinné zaměření komunální politiky
pomáhá rodině, aby naplňovala svoje funkce = partner politiky sociální vytváří podmínky pro existenci motivovaných pracovníků = partner politiky zaměstnanosti odstraňuje důvody pro odchod mladých lidí z obce, napomáhá udržitelnému rozvoji a prosperitě = je garantem obsáhlého konceptu prorodinné orientace společnosti

4 Vnímání rodiny jako zdroje prosperity společnosti

5 Cílem rodinné politiky je fungující rodina
Nejedná se o oblast sociální politiky, avšak o činnost, která s touto politikou bezprostředně souvisí. Rodinná politika vytváří prostředí, kam je možno sociálně potřebné rodiny “směrovat“, o co je možné se opírat při pomoci konkrétním rodinám. Rodinná politika je také prevencí vzniku sociálně-patologických jevů.

6 Kvalita rodinné politiky se pozná podle sledovaných cílů:
Cílem RP je, aby se v dané obci rodina cítila dobře, aby se mohla co možná nejsvobodněji rozhodovat o realizaci svých rodinných přání. Potom se stane důležitým stimulátorem prosperity obce.

7 Rodina jako subjekt rodinné politiky

8 Kdo se účastní Lokálních uskupení pro rodinu v SRN
Po celé SRN pracuje 650 lokálních uskupení. Iniciativa začala v roce Jejím nositelem je spolkové Ministerstvo po rodiny, seniory, ženy a mládež. Iniciativa spojuje více než aktérů, patří k nim 7400 podniků. Partnery jsou prominentní zástupci hospodářského, vědeckého politického a spolkového života.

9 Cíle: Vytvářet rodině přátelské podmínky na pracovištích a v obcích
Podpora zaměstnavatelů, kteří tyto podmínky vytvářejí Flexibilní možnosti péče o děti Pomoc v péči o další rodinné příslušníky Propojování poskytovatelů služeb pro rodiny, v neposlední řadě nabídek trávení volného času během prázdnin Informační kampaně s cílem podpořit význam rodiny a jednotlivých aktérů zapojujících se do lokálních uskupení Informační servis při zakládání těchto uskupení

10 Příklady spolupráce Urbanistická řešení na podporu spolupráce generací
Proškolování pomocníků rodin v nejrůznějších naléhavých situacích (krátkodobá výpomoc) a propojování s rodinami : hlídání dětí, pomoc s nákupy, doprovod k lékaři Odměna organizacím nabízejícím opatření lepší harmonizace rodiny a zaměsnání Pomoc sociálně slabým rodinám při nástupu dítěte do školy Poradci v otázkách možností usnadnění péče o rodinného příslušníka

11 Audit familyfriendlycommunity
Nástroj vzájemné komunikace v obci mezi vedením obce a obyvateli Zapojuje všechny generace a uskupení s cílem: - pojmenovat existující, na potřeby rodiny orientovaná, opatření, - vybrat nová opatření vycházející ze skutečných potřeb, Se souhlasem voleného orgánu obce se zvolená opatření po dobu tří let naplňují.

12 Přínosy auditu Zpracování přehledu existujících opatření zaměřených na děti, rodiny a starší generace. Aktivizace veřejnosti a systematický rozvoj existujících opatření na základě osvědčeného know-how.. Podpora zájmu mladých rodin o život v obci jako prevence vymírání a stárnutí obce. Zvýšení atraktivity obce.

13 Děkuji za pozornost Marie Oujezdská ncpr@volny.cz www.rodiny.cz
Národní centrum pro rodinu Průchodní 2 Brno


Stáhnout ppt "Regionální rodinná politika, její možnosti a význam"

Podobné prezentace


Reklamy Google