Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU DUM 16 – Podnikání ve stravování a v hotelnictví NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Podnikání ve stravování a v hotelnictví R OČNÍK III. ročník, maturitní obor Hotelnictví a turismus D ATUM TVORBY Leden 2014
Anotace: Tento digitální učební materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti podnikání ve stravování a v hotelnictví – podmínky pro podnikání ve stravování a v hotelnictví (všeobecné a zvláštní, materiální i finanční). K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
PODNIKÁNÍ VE STRAVOVÁNÍ A V HOTELNICTVÍ
Podmínky podnikání ve stravování a v hotelnictví ◦Provozování podnikatelské činnosti ve stravování a v hotelnictví se řídí stejnými obecnými předpisy a pravidly jako podnikání v jiné podnikatelské činnosti ◦Základní právní předpisy: ◦Obchodní zákoník / Zákon o obchodních korporacích ◦Živnostenský zákon ◦Specifické předpisy – zdravotní a hygienické ◦Podnikatel ve stravování může podnikat jako FO nebo PO
◦Poskytování stravovacích služeb je označováno jako hostinská živnost a patří mezi živnosti řemeslné (podávání snídaní v ubytovacích zařízeních do 10 lůžek je živností volnou) ◦Provozování ubytovacích služeb patří do živnosti volné
Všeobecné a zvláštní podmínky ◦Dosažení věku 18 let ◦Způsobilost k právním úkonům ◦Čistý trestní rejstřík (bezúhonnost) ◦Odborná způsobilost – vzdělání v oboru (odpovědný zástupce)
Označení provozovny ◦Obchodní jméno ◦Jméno a příjmení osoby odpovědné za činnost provozovny ◦Prodejní nebo provozní doba ◦Kategorie a třída u ubytovacího zařízení
Podmínky pro zahájení podnikání ◦Vytvořit materiální a finanční podmínky ◦Zajistit dostatečný počet pracovníků s odpovídající kvalifikací pro jednotlivé funkce ◦Uzavřít zákonné a smluvní pojištění ◦Zajistit dodržování předpisů o bezpečnosti práce, o hygieně, předpisů o požární ochraně a dalších předpisů vyplývajících z našich zákonů ◦Vydávat doklady o prodeji zboží v případech stanovených zákonem
Materiální a finanční podmínky pro podnikání ◦Zajištění dlouhodobého a oběžného majetku ◦Dlouhodobý majetek – budovy, stroje, zařízení… ◦Oběžný majetek – materiál, suroviny, výrobky… ◦Budovy – zvážení koupě, výstavby, rekonstrukce, nájmu… ◦Financování – vlastní zdroje nebo cizí zdroje (úvěr) ◦Vypracování podnikatelského plánu
Literatura ◦SMETANA, František a Eva MAREŠOVÁ. Ekonomika 2 pro střední a vyšší hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2005, 221 s. ISBN