Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Způsoby vedení DE Výdaje před zahájením podnikání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Způsoby vedení DE Výdaje před zahájením podnikání."— Transkript prezentace:

1 Způsoby vedení DE Výdaje před zahájením podnikání

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Způsoby vedení daňové evidence – Výdaje před zahájením podnikání Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Klíčová slova Způsoby vedení DE
daňová evidence, výdaje před zahájením podnikání ?

4 Výdaje před zahájením podnikání
Před zahájením podnikání vznikají podnikateli různé výdaje – souvisí s jeho připravovanou podnikatelskou činností

5 Výdaje před zahájením podnikání
Platba za živnostenský list Výdaje na nájem Výdaje na reklamu Výdaje na poradenské služby

6 Výdaje před zahájením podnikání
Tyto výdaje může podnikatel uplatnit jako daňový výdaj a to i v případě, že byly vynaloženy v kalendářním roce předcházejícím roku, v němž zahájil svou podnikatelskou činnost.

7 Výdaje před zahájením podnikání
Obdobně může jako daňové výdaje uplatnit i zásoby, které si pořídil před zahájením podnikání (§ 5/7 Zákon o dani z příjmu)

8 Příklad Pan Jánský zahájil podnikatelskou činnost v únoru V prosinci 2013 zaplatil právníkovi za poradenské služby Kč, dále si v roce 2013 koupil počítač za Kč a kopírku za Kč. V lednu 2014 zaplatil za živnostenský list Kč.

9 Řešení Pan Jánský si může v roce 2014 do daňových výdajů uplatnit jak režijní výdaje (za živnostenský list a právní služby), tak výdaj za počítač (pokud jej zahrne do obchodního majetku). Kopírovací stroj si však nemůže jednorázově uplatnit jako daňový výdaj, protože se jedná o hmotný majetek, který bude muset odpisovat (ze vstupní ceny Kč )

10 Anotace: Prezentace obsahuje výklad o způsobech vedení evidence podnikatelské činnosti a o zahrnování výdajů před zahájením podnikatelské činnosti do základu daně. Vše je doplněno o praktické cvičení z oblasti daňové evidence. Použité zdroje: ŠTOHL, Ing. Pavel. Učebnice účetnictví díl. 14. vyd. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, ISBN ŠTOHL, Ing. Pavel a Ing. Vladislav KLIČKA. Maturitní okruhy z účetnictví upravené vydání. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, ISBN ŠTOHL, Pavel. Daňová evidence 2011: praktický průvodce. 2., upr. vyd. Znojmo: Pavel Štohl, 2011, 133 s. ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Způsoby vedení DE Výdaje před zahájením podnikání."

Podobné prezentace


Reklamy Google