Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Porada ředitelů škol a školských zařízení srpen 2015.
Pracovní právo Mgr. Klára Holubová zpracováno 10/2015.
HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Pracovní právo. Pohovor
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
Odvětví pojištění - přehled Petr Mrkývka. Odvětví pojištění Odvětví životních pojištění Odvětví neživotních pojištění viz příloha zákona o pojišťovnictví.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Aktivní politika zaměstnanosti prezentuje Jana Krupičková, DiS. specialista trhu práce Úřad práce v Liberci Liberec
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Zákoník práce 1. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 2. PRACOVNÍ POMĚR 3. DOHODY O PRACÍCH KONANÝCH MIMO PRACOVNÍ POMĚR 4. PRACOVNÍ DOBA.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2015
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Správa sociálního zabezpečení
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Jednoduché účetnictví
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Vznik pracovního poměru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Daň z příjmů právnických osob
Pracovnělékařské služby
Právo sociálního zabezpečení
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Přehled nejdůležitějších novinek
Odpovědnost.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části zákoníku práce, která nově upravuje náhradu majetkové a nemajetkové újmy (tedy podle původní terminologie náhradu škody včetně škody na zdraví) – viz § 269 až § 271u.  2. Již se nepočítá s tím, že odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání bude nahrazeno úrazovým pojištěním zaměstnanců - viz zrušení zákona č. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců.  3. Prováděcí předpisy nelze vydávat na základě přechodných ustanovení zákona.

Novela zákoníku práce Zákon č. 205/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, zrušuje zákon č. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, a zrušují nebo mění některé další zákony

Přehled věcných změn:  1. rozšíření předmětu úpravy zákoníků práce o podporu vzájemných jednání odborových organizací a organizací zaměstnavatelů – viz § 1 písm. b).  2. nově se zásadou, která chrání veřejný pořádek, stává zásada spravedlivého odměňování (dosud takový charakter měly jen zásady zvláštní zákonné ochrany postavení zaměstnance, uspokojivých a bezpečných podmínek pro výkon práce a rovného zacházení se zaměstnanci a zákazu jejich diskriminace) – viz § 1a odst. 2.  3. výslovné rozlišení spolku a odborové organizace – viz § 33 odst. 2.  4. nová úprava ukončení dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr pro případ, že způsob ukončení nebyl sjednán přímo v dohodě - viz § 77 odst. 4.

Přehled věcných změn:  5. nový text části jedenácté zákoníku práce - Náhrada majetkové a nemajetkové újmy  a) povinnost nahradit škodu na odložené věci se promlčuje – viz § 267 odst. 2 a § 268 odst. 3,  b) právo na náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti náleží nově do konce kalendářního měsíce, v němž zaměstnanec dovršil důchodový věk, pokud je důchodový věk vyšší než 65 let – viz § 271b odst. 6,  c) výše náhrady za bolest a ztížení společenského uplatnění v prováděcím předpise je stanovena jako minimum – viz § 271c,

Přehled věcných změn:  d) právo na náhradu nákladů pozůstalých náleží nově nejdéle do konce kalendářního měsíce, v němž by zemřelý zaměstnanec dovršil důchodový věk, pokud je důchodový věk vyšší než 65 let – viz § 271h odst. 1,  e) nově je stanoveno, že soud může přiměřeně zvýšit jednorázové odškodnění pozůstalých – viz § 271s,  f) nově se při určení výše škody na věci zohlední, co poškozený museí k obnovení a nahrazení funkce věci účelně vynaložit – viz § 272.

Přehled věcných změn:  6. nově upravená povinnost státu hradit náklady vzniklé činností odborových organizací a organizací zaměstnavatelů podporující vzájemná jednání na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů pracujících, zejména hospodářských, výrobních, pracovních, mzdových, kulturních a sociálních podmínek, na základě dohody v Radě hospodářské a sociální dohody - viz § 320a.  7. možnost hradit z prostředků poskytnutých státem na úhradu nákladů na kontrolu BOZP i náklady na školení k prohloubení kvalifikace svazových inspektorů BOZP pověřených výkonem této kontroly – viz § 322 odst. 2.  8. úprava posouzení odborové organizace i organizace zaměstnavatelů jako veřejně prospěšné právnické osoby – viz § 324.

Přehled věcných změn:  9. nově se stanoví, že se pro účely náhrady výdajů v souvislosti s výkonem práce za výkon práce nepovažují doby uvedené v § 348 odst. 1 a § 216 odst. 2 a 3 – viz § 348 odst. 2.  10. u ohrožení nemocí z povolání nebo dosažení nejvyšší přípustné expozice při změně pracovní smlouvy a následném zjištění nemoci z povolání použití průměrného výdělku před takovou změnou pracovní smlouvy pro účely výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku, pokud je to pro zaměstnance výhodnější – viz § 357 odst. 2.  11. nově se za ustanovení zákoníku práce, kterými se zapracovávají předpisy EU, považují i § 269 až 271, tj. základní ustanovení upravující povinnost zaměstnavatele k náhradě škody z titulu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání – viz § 363.  12. výslovně se stanoví, že až do účinnosti jiné právní úpravy pojištění odpovědnosti zaměstnavatele při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání se postupuje jako dosud – viz nové znění § 365 odst. 1.

Terminologické změny a upřesnění:  1. pojmy „preventivní prohlídky“ a „závodní preventivní péče“ atp. nahrazují terminologií odpovídající zákonu č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, tj. „pracovnělékařské prohlídky“, „pracovnělékařské služby“, „poskytovatel pracovnělékařských služeb“ – viz § 67 odst. 2, § 103 odst. 1 písm. d) a e), § 106 odst. 4 písm. b) a § 224 odst. 1.  2. nemajetková újma“ místo „škoda na zdraví“, „povinnost k náhradě škody“ místo „odpovědnost za škodu“ - viz např. § 249 odst. 1, § 250 odst. 1 a 2,.  3. upřesnění v otázkách náhrady nemajetkové újmy ve vazbě na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr – viz např. § 271a odst. 1 a 2, § 271b odst. 3, § 271p odst. 1.

Terminologické změny a upřesnění:  4. chybí výčtové ustanovení jednotlivých náhrad škody z titulu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, aniž dochází k věcným změnám právní úpravy (viz bývalé § 369 odst. 1 a § 375 odst. 1).  5. nová je formulace zmocnění pro úpravu bolestného a ztížení společenského uplatnění viz § 271c odst. 2 se zrušeným § 372 odst. 2.  6. nově je samostatně upravena náhrada věcné škody viz § 271e (ve stávající úpravě byla uvedena pouze ve výčtovém ustanovení - viz zrušený § 369 odst. 1 písm. d), nejde přitom ale o věcnou změnu.  7. nová formulace zmocnění pro úpravu náhrady za ztrátu na výdělku a náhrady nákladů na výživu pozůstalých viz § 271u odst. 2 v porovnání se zrušeným § 390 odst. 2.

Zákon č. 266/2006 Sb. včetně novelizací  Zrušen  Děkuji za pozornost!