Neonacismus a rizika pro mládež Mgr. et Mgr. Petra Vejvodová Fakulta sociálních studií Konference KÚ Vysočina Masarykova univerzita „Extremismus“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Indexace pomocí SVA Předmět: Selekční jazyky Přednášející: Mgr. Silvie Kořínková Presová presova-dis.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
10 let dárcovské SMS aneb jak bylo a jak je individuálnímu dárcovství u nás? 7. dubna 2014.
Diskuse Co vede lidi ke vzniku rasismu a extremismu Michal „Soli“ Solar Jan „Vergil“ Buchta.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ondřej Hýsek, Gymnázium INTEGRA BRNO Učíme o Moravě.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Definice tématu II Robert Zbíral
PhDr. Markéta Sanalla Katedra ekonomie a veřejné správy
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Úřad práce České republiky
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problémy a specifika pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Pedagogická psychologie
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ZÁKLADNÍ INFORMACE PS 2015/16 Název předmětu: MANAGEMENT 1 (BKH_MAN1)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Úvod do politologie (PS) Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Spolupráce s rodiči a komunitou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Globalizace Milena Tichá
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Neonacismus a rizika pro mládež Mgr. et Mgr. Petra Vejvodová Fakulta sociálních studií Konference KÚ Vysočina Masarykova univerzita „Extremismus“

Co je neonacismus? Politická forma navazující na dědictví historického německého nacionálního socialismu z první poloviny 20. století a na hnutí a režimy, které s ním kolaborovaly Prvky nacismu (přejímány neonacismem): - antiliberalismus - antidemokratismus - antikomunismus - princip vůdcovství - nacionalismus - rasismus - antisemitismus

Rasismus Rasismus je ideologie, která tvrdí, že lidské vlastnosti jsou biologicky-rasově podmíněné, vlastnosti jednotlivých etnik jsou dané a neměnné, přičemž jednotlivé rasy si nejsou rovnocenné, hlásá nadřazenost jedné rasy nad ostatními. (Zeman 2009: 211) Joseph Arthur Comte de Gobineau (1816–1882) - Esej o nerovnosti ras Robert Knox (1798–1862) - Lidské rasy Houston Stewart Chamberlain (1855–1927) -Základy XIX. století Sociální darwinismus – aplikace Darwinovy teorie o přirozeném výběru a přežití nejsilnějších na lidskou společnost

Rasismus Nejvyšší rasa – bílá, árijská Rasová politika nacistického Německa s cílem očistit árijskou rasu Biologický rasismus vs. kulturní rasismus Kulturní rasismus = nový přístup k hlásání nerovnosti ras poukazující na kulturní odlišnost a neslučitelnost Vize bílé Evropy (Evropa bílých národů) spravované skrze nacionálně socialistické režimy

Antisemitismus Antisemitismus představuje zášť, nesnášenlivost a předpojatost vůči židům jako etnické i náboženské skupině. (Zeman 2009: 14) 1)Náboženský antisemitismus (antijudaismus) 2)(Rasový) antisemitismus 3)Nový antisemitimus (antisionismus, popírání holocaustu)

Osvětimská lež Negacionismus a revizionismus dějin popírání existence plynových komor v Osvětimi-Birkenau Propojeno s vírou v židovské spiknutí a ovládání světa David Irving - na rozdíl od řady "klasických" revizionistických a extrémistických autorů (např. Arthur R. Butz, David Leslie Hoggan, Fred A. Leuchter, Emil Lachout, Robert Faurisson, Paul Rassinier, Ernst Zündel, Udo Walendy a dal.) prošel vývojem od nekonformního, ale poučeného znalce nacistické éry k zastánci "osvětimské lži„. Současně se snaží dokázat, že jeho revize třetí říše je založena na pečlivém studiu dobové materie a má příslušné vědecké kvality.

Teorie o spiknutích Přesvědčení o světovládě židů a zotročení árijského národa Křesťanství, liberalismus, demokracie, humanismus; mezinárodní organizace jako OSN, NATO – instituce vytvořené židy, které pomáhají v nadvládě světa Sionistická okupační vláda (ZOG) Árijci považováni za nejdokonalejší rasu, která pro židi přestavuje největší nebezpečí (Árijci jako jediní jsou schopni ukončit židovskou nadvládu) Konflikt je podmíněn přirozeným rasovým zákonem – tzn. rasový boj je nevyhnutelný a takto jsou pojímány celé dějiny

RAHOWA = Rasová svatá válka (Racial Holy War) Prostředek k dosažení bílé Evropy Antisemitské, antipřistěhovalecké prvky, v ČR silné proti-romské souvislosti Panárijský koncept – „white power“ neonacismus (bílá rasa jako primární zájem)

„Nová“ témata ideové profilace Romové – využívání negativního naladění většinové společnosti Globalizace Homosexualita Ekologie Reagování na aktuální témata, odpoutání se od historických témat

Strategie Kvalitativní proměna hnutí: 1)Organizační – decentralizace, odpor bez vedení, regionální charakter 2)Strategická – vstup do veřejného prostoru, politizace, profesionalizace, radikalizace, odklon od skinheads rokPočet shromáždění pravicových extremistů

Strategie Profilace na běžné politice (antikapitalismus, antikomunismus), na otázkách imigrace, romské problematice, (skrytý) antisemitismus Přejímání prvků a strategie od anarchistické levice (symboly, Black block, revoluční rétorika, antikapitalismus) Komunikační kanály a způsoby upevňování společné identity: veřejné akce, demonstrace tiskoviny, internet oblečení hudba (white power music) násilí vůči nepřátelům

Jak oslovují mládež? Autonomní nacionalismus -Moderní oblečení, Black block styl -Inkorporace moderních hudebních stylů (rap, hip hop, reggae) White power rap: Neo Hate (USA), Goldofaf (Francie), Dissau Crew, Zyklon Beatz, Project X, Autonomia (Německo), The Horrible Family (Itálie), Roma Žigan, Sibirskij sindikat (Rusko), Beogradski Sindikat (Srbsko), Kali a RepKebz (Slovensko) -Snižující se věk nových členů – adrenalin, zábava, možnost nonkonformního chování, relativní anonymita

Jak oslovují mládež? Hard Bass -specifický hudební styl a projev, který mimo jiné provozuje část neonacistické scény – především mládež ve městech -tanec na elektronickou hudbu s převážně ruskými texty na veřejném prostranství -podstatou je jednoduchý tanec na tvrdou elektro hudbu (techno), založenou na tvrdých a rychlých beatech a heslovitých frázích

Jak oslovují mládež? Graffiti – Widerstand Streetart -Specifický propagační styl -transparenty vyvěšované na dálničních mostech, nálepkové kampaně, přímé akce za účasti aktivistů apod. -společné tzv. jamy, kde dochází i k soutěžím o nejlepší umělecký výtvor

Jak oslovují mládež? Dělnická mládež -Vznik 2009 jako mládežnická organizace Dělnické strany (sociální spravedlnosti) -Prosazování idejí národního socialismu -Účast na demonstracích -Akce „Školní dvůr“ – rozdávání letáků a provádění náborové činnosti před ZŠ a SŠ v Praze, Brně, Litvínově a Mostě

Ideová inspirace - „NS knihovna“ Národní vzdělávací institut Základní literatura: Adolf Hilter – Mein Kampf Protokoly sionských mudrců Andrew MacDonald/William Luther Pierce -Turnerovy deníky Andrew MacDonald/William Luther Pierce – Lovec David Duke - Moje probuzení A mnoho dalších publikací a článků….

Moderní média Blogy a diskuzní fóra (Odporuj.org, Altermedia, blogy na wordpress.com, Planeta opic) Youtube.com Facebook Internetová rádia a televize

Doporučená literatura: Bastl, M., Mareš, M. Smolík, J., Vejvodová, P.: Krajní pravice a krajní levice v ČR, Praha: Grada Duke, D. (2009): Moje probuzení. Cesta k rasovému porozumění. Praha: Kontingent Press. MacDonald, A. (2008a): Turnerovy deníky. Praha: Kontingent Press. MacDonald, A. (2008b): Lovec. Praha: Kontingent Press. Josef Smolík, Subkultury mládeže. Uvedení do problematiky, Praha: Grada Josef Smolík, Alena Kajanová, Hardbass jako maskulinní rituál: uvedení do problematiky, Kontakt, no. 4, vol. 13, Petra Vejvodová, ‚Autonomní nacionalismus‘, Rexter, no. 2, vol. 6, 2008, available online at Václav Walach, Perspektivy krajně pravicového hip-hopu v Česku. Rexter, no. 2, vol. 8, 2010, available online at hip-hopu-v%C2%A0cesku/2010/05/03/ hip-hopu-v%C2%A0cesku/2010/05/03/ Zeman, Václav (ed., 2009): Hrozby neonacismu - Příležitosti demokracie. Asi- milovaní, o.s.