Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_dějiny antisemitismu II. Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby Anotace Antisemitismus v 19. století, vznik rasového antisemitismu Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test . Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Antisemitismus – dějiny II.
Vznik rasového antisemitismu Existoval vedle náboženského už od středověku, k rozvoji ale došlo v 19. století k rozvoji dochází zejména v Německu, předchůdcem byl tzv. romantický nacionalismus, kdy vznikaly různé teorie o národnostech a národech v Evropě. Postupně se začala objevovat i antisemitská díla, novinové články apod. V novinách se objevují karikatury Židů s velkými nosy, kteří chtějí ovládnout svět a ožebračit nežidovské obyvatelstvo.

3 Antisemitismus – dějiny II.
Pseudovědecké antisemitské teorie Vznikla také řada pseudovědeckých teorií, které Židy označovala jako semitskou podskupinu zcela odlišnou od Indoevropanů. Židé už nejsou odmítáni jen pro své náboženství, ale nově také kvůli špatným dědičným vlastnostem (lenost, lakomství, zvláštní vlohy pro vydělávání peněz, vtíravost, nešikovnost...) Antropologové se snažili o srovnání fyzických odlišností židovského a nežidovského obyvatelstva (barva kůže, vlasů, měření hlavy).

4 Antisemitismus – dějiny II.
Protokoly siónských mudrců zfalšovaný text, který popisuje plán Židů na dosažení nadvlády nad světem sloužil jako záminka k rozvoji antisemitismu na počátku 20. století poprvé vyšel v Rusku roku 1903, jde o jeden z textů popisující snahu Židů ovládnout svět, kontrolovat média, finance apod.

5 Antisemitismus – dějiny II.
Protokoly siónských mudrců Ve světě se staly Protokoly známé po bolševické revoluci v Rusku roku 1917, kdy se rozšířil názor, že Říjnová revoluce byla ve skutečnosti židovským spiknutím. ve 20. a 30. letech se Protokoly staly součástí nacistické propagandy a později ospravedlňovaly pozdější genocidu Židů. Bělogvardějský propagandistický plakát s židovským komunistou Trockým, naznačující spojitost mezi židovstvím a bolševismem.

6 Antisemitismus – dějiny II.
Pogromy V řadě evropských zemí docházelo k rasově motivovaným útokům proti Židům a jejich majetku. Jedná se o tzv. pogromy (z ruského slova gromit - drtit, pustošit). K největším pogromům docházelo ve východní Evropě a Rusku. např. v Rusku byli Židé nespravedlivě obviněni ze zavraždění cara. Došlo k masivnímu ničení židovského majetku a zabíjení židovského obyvatelstva. K pogromům docházelo i během občanské války (počet obětí se odhaduje mezi 70 až ). pálení židovského Talmudu ve 13. století Židovské oběti pogromu v Jekatěrinoslavi (dnešní Dněpropetrovsk) v roce 1905

7 Antisemitismus – dějiny II.
Rasový antisemitismus v Německu Porážka Německa v 1. světové válce a její hrozný dopad na ekonomiku přiživil skrytý, stále přítomný antisemitismus. Lidé hledají viníky svého neštěstí a bídy - toho využili němečtí nacisté v čele s Adolfem Hitlerem. Nenávist k Židům se stala jedním z klíčových témat jeho politiky a rétoriky. Největším protikladem árijce je Žid. Sotva u kterého národa na světě je silněji vyvinut pud sebezáchovy než u tohoto takzvaně „vyvoleného“ národa……nikdy neměl vlastní kulturu, základy jeho duševní práce byly dány vždy někým jiným. Jeho intelekt se za všech časů vyvíjel z podnětů kulturního světa, který jej obklopoval……Je a zůstává věčným parazitem, příživníkem, který se jako škodlivý bacil stále víc rozšiřuje, najde-li příznivou živnou půdu. Adolf Hitler - Mein Kampf

8 Antisemitismus – dějiny II.
Teorie ras vznikají v Německu je sestaven přísný žebříček ras. Na vrcholu je rasa "Herrenrasse„ („panská rasa“) - vychází z árijské rasy a je ztotožněna s nordickou. Ve spodní části žebříčku jsou parazitující rasy,tzv. "Untermensch" („podlidé") - sem patří Slované. Tato rasa se hodila podle nacistů k zotročení nebo vyhlazení Nejhorší postavení v rasovém žebříčku měli Romové a Židé - byli označováni jako "Lebensunwertes Leben" („Život nehodný žití“) a byli určeni k fyzické likvidaci.

9 Antisemitismus – dějiny II.
Nejhorším projevem rasového antisemitismu byl holocaust (šoa), ke kterému došlo za druhé světové války. Při něm bylo cíleně vyvražděno přibližně 6 milionů evropských židů, z toho 1,5 milionu dětí.

10 Otázky Proč vznikly Protokoly siónských mudrců? Co to byly pogromy?
Kde k pogromům docházelo? Jaká rasová teorie byla vytvořena v nacistickém Německu? Jaký byl nejhorší projev rasového antisemitismu?

11 Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/ http://cs.wikipedia.org
Zdroje použitých obrázků citovány přímo v textu Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze Materiál stažen


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google