Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od 1.5.2011 byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Nová prováděcí vyhláška k zákonu o finanční kontrole 416/2004 Sb.
Projektové řízení Modul č.1.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.

Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Semestrální práce z předmětu Projektový management
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
Struktura oběhu dokladů
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
UNINFOS 2011, Prešov, Dynamické nákupní systémy −−− Řešení pro veřejné zakázky v operačních programech J. Kohoutková, Z. Machač.
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Workshop pro příjemce – 3. výzva Tato prezentace je spolufinancována.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Centrum pro regionální rozvoj Infobod Zlín.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Setkání regionálních výrobců
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Předběžná finanční kontrola Příkazce operace

Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly Hlavním vnějším znakem této změny je rozšíření počtu příkazců operací a zajištění jejich jedinečnosti v rámci stanovených pravomocí Funkce příkazce operace a správce rozpočtu, je stanovena shodně, jak pro příjmové, tak výdajové operace

Obecné vymezení předběžné finanční kontroly Předběžná finanční kontrola je kontrola finančních operací před uskutečněním finanční operace Dvě fáze kontroly: Kontrola před vznikem závazku Kontrola před uskutečněním operace (např.před uskutečněním úhrady) V obou fázích kontroly je úloha příkazce klíčová

I. Fáze finanční kontroly První fázi u výdajových operací zajišťuje příkazce operace a správce rozpočtu. Jednotlivé kroky 1. fáze: a) Definování výdaje - vystavení žádanky b) Kontrola, schválení žádanky příkazcem operace c) Ověření, kontrola a schválení správcem rozpočtu d) Informace příkazci o ukončení fáze

Žádanka Zamýšlený výdaj se uplatňuje prostřednictvím potřeby žadatele – vystavením žádanky Formulář (ŽÁDANKA/OBJEDNÁVKA) je definovaný a formálně stanovený rektorátem univerzity Žadatelem může být kterýkoliv člen katedry žádanka

Vyplnění žádanky Definování dodavatele: - výběrové řízení, smlouvy - průzkum trhu Vyplnění položek podle nabídkové ceny (proškrtnout nevyužité položky) Podpis žadatele, pokud je jiný než příkazce Schválený originál žádanky se doručí na ekonomické oddělení

Úkoly příkazce operace Příkazce posuzuje návrh žadatele na nákup zboží nebo poskytnutí služeb Jeho povinností je posoudit : - oprávněnost požadavku - ověřit hospodárnost výdaje - soulad s výší limitovaného příslibu - zkontrolovat platný výběr dodavatele (např. výběrová řízení) Pokud je vše v pořádku, připojí k žádance svůj podpis podle podpisového vzoru.

Úkoly správce rozpočtu Kontroluje oprávnění příkazce operace schválit konkrétní výdaj Schvalovacím procesem potvrzuje finanční krytí operace z finančních zdrojů fakulty Pokud nejsou zjištěny žádné nesrovnalosti připojí správce rozpočtu svůj podpis dle podpisového vzoru (jinak vrátí příkazci k doplnění) Pokud není výdaj finančně zajištěn nebude žádanka podepsána (individuální příslib) Žádanka opatřenou podpisy příkazce a správce je předána na ekonomické oddělení

Závěrečná operace 1. fáze Informace příkazci operace o schválení a realizace závazku zajišťuje ekonomické oddělení Vystavení konkrétní objednávky adresované na dodavatele – zajišťuje ekonomické oddělení fakulty Zadání objednávky včetně skenu žádanky s oprávněnými podpisy do účetního systému univerzity.

II. Fáze předběžné finanční kontroly

Faktura Druhá fáze začíná doručením faktury na adresu univerzity Příkazce operace zajišťuje v rámci vnitřní kontroly ověření věcné správnosti operace Příkazce osvědčuje, že zboží (služby) byly dodány v požadované kvalitě a množství Faktura je za účelem kontroly doručena příkazci operace elektronicky faktura

Postup při ověřování faktury Spolu s fakturou je příkazci operace doručena likvidační list k faktuře Likvidační list k faktuře příkazce vytiskne a v kolonce příkazce operace podle podpisového vzoru podepíše Originál likvidačního listu k faktuře bude příkazcem doručen na ekonomické oddělení fakulty Závěrečný krok před proplacení faktury pak zajistí hlavní účetní (rektorát) průvodka

Typy operací srovnání Opakované operace Limitovaný příslib Dílčí rozpočet katedry Nutnost kontrolovat čerpání, maximální čerpání do výše limitované položky Při splnění všech náležitostí podpis správce rozpočtu automatický Jednorázové operace Individuální příslib Každá operace je posuzována samostatně Zvýšené nároky na posouzení jak pro příkazce operace, tak pro správce rozpočtu Schválení správcem rozpočtu je individuální

Děkuji za pozornost