OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Advertisements

Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
1 Multi-neck hořáky, Chili vložky a LIFE+ špičky Technologie dělá rozdílné svary.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII- 2.2 RMG, MAGNETOFONY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
1 Elektroinstalace 08 Automobilové osvětlení III Ing. Jiří Špička Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_EL_08.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Proč plné krychlové hranoly Vývoj technologií zpětného odrazu pro dopravní značky Školení CDV.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII KAPACITORY,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Elektromagnetická slučitelnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Senzory pro EZS.
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Optický kabel (fiber optic cable)
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY
Elektromagnetická slučitelnost
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Elektromagnetická slučitelnost
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Technické prostředky v požární ochraně
Ohyb světla na optické mřížce
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Foton jako 1 nebo 0 Tomáš Husák1, Marie Hledíková2, Lukáš Beneda3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektromagnetická slučitelnost
Technické prostředky v požární ochraně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Elektromagnetická slučitelnost
UMĚLÉ OSVĚTLENÍ V INTERIÉRU.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
Transkript prezentace:

OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ TECHNOLOGIE OPTICKÝCH VLÁKEN A KABELŮ

Výhody optického přenosu signálu: Vysoká přenosová rychlost Velká kapacita a šířka přenosových pásem Nízká výkonová úroveň Odolnost proti rušivým vlivům – necitlivost vůči rušení elektromagnetickým polem a nevyzařování tohoto pole do okolí Možnost galvanického oddělení jednotlivých přenosových prvků Miniaturizace rozměrů a hmotnosti Úspora materiálu

Další výhody: Při propustnosti v řádu Tbit/s a nízkém útlumu dovolují světlovody přenášet data na stonásobně delší vzdálenost než metalické vedení. Signál se regeneruje pomocí opakovačů až po desítkách kilometrů (konvenční měděné kabely dosahují na vzdálenost 1 km maximálně 100 Mbit/s před regenerací). Světlovody jsou velmi odolné proti odposlechu, v čemž tkví jedna z nejdůležitějších výhod pro jejich instalaci v moderních sítích, což značně přispívá k bezpečnosti přenosu. Mezi nezanedbatelné výhody patří také spolehlivost, dlouhá životnost a nízká chybovost.

Přenos informace Informace se přenáší pomocí světelných signálů v rozmezí vlnových délek cca 400 až 1200 nm, neboť do této oblasti spadají minima útlumu používaných materiálů.

Druhy světlovodů: Duté – jsou to trubky se zrcadlově lesklým vnitřním povrchem, umožňují šíření velkého počtu typů vln (vidů). Mají velké přenosové ztráty, technologie jejich výroby je náročná. Světlovody s diskrétními korektory (čočkami, zrcadly, clonami) – v trubce jsou periodicky rozmístěny skleněné nebo plynové čočky, kterými je paprsek fokusován. Mají menší ztráty, ale výroba je velmi náročná. Dielektrické – jsou to vlákna z elektricky izolačních materiálů. Mají nejmenší přenosové ztráty, útlum lze řídit volbou a složením materiálu. Jejich výroba je nenáročná, lze z nich vytvářet kabely, lze z nich vytvářet opticky vodivé struktury v integrovaných obvodech, jsou nejvýhodnější ze všech světlovodů.

Dielektrické světlovody Podle fyzikálních vlastností je dělíme: a) mnohovidové b) mnohovidové s postupnou změnou indexu lomu c) jednovidové

Příklady kabelů se světlovodnými vlákny a zpevňovacími prvky Mnohovidové Jednovidové

Složení světlovodů Kabely jsou složeny z průsvitných vláken, které mají tuto strukturu: 1 – ochranná vrstva - plášť 2 – odrazná vrstva (n2) - obal 3 – vlnovodná vrstva – jádro (n1) Názvy částí kabelu:

Používané materiály pro světlovody Plastové vlákno POF (Plastic Optical Fiber) – z plastu je provedeno jádro a obal, materiálem bývá polymetylmetakrylát (plexisklo). Je velmi levné, má však velký útlum (cca 250 dB/km), proto se používá jen pro krátké vzdálenosti v desítkách metrů. PCS (Plastic Cladded Silica) vlákno – skleněné jádro potažené nízkoztrátovým plastem. Má nižší útlum než POF (cca 10 dB/km), avšak je použitelné také jen na krátké vzdálenosti. Vlákno z velmi čistých skel s vysokým obsahem SiO2 nebo ze speciálních několikasložkových skel – jádro a jeho obal jsou z různých skel. Pomocí příměsí lze upravit útlum vlákna, který je velmi malý (jednotky dB/km), proto se používá na vzdálenosti ve stovkách metrů. Vlákno z velmi čistého SiO2 z par, jejichž základem je obvykle tepelný rozklad SiCl4 v oxidační atmosféře. Vlákno má nejnižší útlum z uvedených materiálů (pod 0,5 dB/km).

Technologie výroby skleněných vláken Vlákna z velmi čistých skel Mají buď vysoký obsah SiO2 nebo jsou vytvořena z několikasložkových skel. Vyrábí se metodou a) „dvojitého kelímku“ nebo metodou b) „tyčka v trubce“: Výsledný produkt:

Praktické příklady Přenos světla Ohybové možnosti

Trvalé spojování vláken a) svařování mikrohořákem b) svařování elektrickým obloukem c) svařování laserem d) lepení organickou pryskyřicí

Rozebíratelné spojování Je řešeno pomocí konektorů, které musí zajistit souosý styk obou tenkých vláken. Tolerance se mohou zlepšit Některé typy konektorů: pomocí čočky: Spojování konektorů:

Planární světlovody Používají se pro vnitřní vedení v optických integrovaných obvodech. homogenní: s konstantním indexem lomu v celé vrstvě nehomogenní: různý index lomu v jedné vrstvě 1 – světlovodná vrstva 2 – index lomu 3 – krycí vrstva 4 – světlo 5 – dielektrická podložka SiO2 6 – proměnný index lomu 7 – otvory pro světlo 8 – krycí vrstva 9 – nadifundovaná světlovod. vrstva 10 – podložka z optického materiálu Optický integrovaný obvod:

Zpracoval ing. František Stoklasa Zdroje: Myslík a kol.: Optoelektronika Šavel J.: Elektrotechnologie Wasyluk R.: Elektrotechnologie Stibor P.: Jednovidová optická vlákna, Elektroinstalatér č. 1/2010 Pužmanová R.: Zaostřeno na optiku, Elektrotechnický magazín č. 11 - 12 / 2009 Haberle a kol.: Průmyslová elektro- technika a informační technologie Wikipedia Archiv autora Zpracoval ing. František Stoklasa