Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Příprava katechety a učitele náboženství
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY I
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
(komentovaný přehled)
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
K URIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2009 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Kurikulum.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU Brno Seminář Olomouc, 4. listopad 2015 Knihovníci a tajemství kurikula aneb RVP, KK a ŠVP.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Didaktické prostředky
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Květen ’19 VYUČOVACÍ PROCES Kurikulum. Výukové cíle, klíčové kompetence. Obsah vzdělávání - učivo. Jitka Jursová.
Transkript prezentace:

Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program

2 Výchovně vzdělávací cíl Výsledná úroveň změn v chování a jednání člověka projevující se v určitém výkonu, kterého má být v procesu výchovy a vzdělávání dosaženo za kratší či delší časovou jednotku. Najdeme jej ve vzdělávacím programu.

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Kurikulum Vzdělávací program, projekt, plán Průběh studia a jeho obsah Obsah veškeré zkušenosti, kterou žáci získávají ve škole a v činnostech ke škole se vztahujících, její plánování a hodnocení

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Význam pojmu Před rokem 1989 nebyl používán Jeho zavedení má význam pro komplexní řešení cílů, obsahu, metod, způsobů organizace a hodnocení školního vzdělávání Tyto problémy byly vztahovány ke konceptům učební osnovy, učební plán, obsah vzdělávání, učivo, které však nepokrývají komplexní význam pojmu kurikulum

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Formy kurikula 1/2 Formální kurikulum –Komplexní projekt cílů, obsahu, prostředků a organizace vzdělávání, jeho realizace ve vzdělávacím procesu a předepsané způsoby kontroly a hodnocení výsledků (ŠVP) Neformální kurikulum –Aktivity a zkušenosti vztahující se ke škole, mimotřídní a mimoškolní akce organizované školou Základní kurikulum –Dokument stanovující obecné požadavky státu na jehož základě mohou jednotlivé školy vytvářet svá školní kurikula přizpůsobená specifikům školy a regionu (RVP)

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Formy kurikula 2/2 Skryté kurikulum –Zkušenosti žáků v reálném životě školy, které nejsou postižitelné ve vzdělávacích programech Zamýšlené kurikulum –plánované Realizované kurikulum –probrané Dosažené kurikulum –Učivo osvojené žáky

7 Vzdělávací program Dokument, který stanovuje podmínky vzdělávání, tj. cíle, obsah, vzdělávací plán, metody Dříve pouze státem vydávaný a schvalovaný dokument, dnes školní vzdělávací programy

8 Podle stupně školy Základní školy –Základní škola –Obecná škola –Národní škola Střední školy –Vzdělávací program pro gymnázia –VP pro jednotlivé typy škol

9 Vzdělávací programy podle zákona 561/2004

10 Rámcový vzdělávací program pro gymnázia Vydán Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy dne 24. července 2007 Platný text je uveřejněn ve Věstníku MŠMT Tiskem vyšel ve Výzkumném ústavu pedagogickém v Praze pod ISBN

11 RVP G – ŠVP Co obsahuje RVP G? – Příklad ŠVP (Gymnázium Brno, třída Kapitána Jaroše 14) – Manuál tvorby ŠVP –

12 RVP pro odborné vzdělávání Na tvorbě spolupracuje Výzkumný ústav pedagogický v Praze s Národním ústavem odborného vzdělávání Složité – 800 oborů, snaha snížit počet na cca 275 obecněji definovaných oborů

13 RVP OV Postupně se vydávaly RVP pro jednotlivé obory Př. řezník - uzenář – Vycházely v letech 2007 – 2010; v 1. vlně 63 oborů, ve 2. vlně 82 oborů, ve 3. vlně 82 oborů a ve 4. (poslední) vlně 49 oborů –

RVP G14 Cíle vzdělávání v RVP G vybavit žáky klíčovými kompetencemi na úrovni, kterou předpokládá RVP G; vybavit žáky širokým vzdělanostním základem na úrovni, kterou popisuje RVP G; připravit žáky k celoživotnímu učení, profesnímu, občanskému i osobnímu uplatnění.

RVP G15 Klíčové kompetence soubor požadavků na vzdělávání, zahrnující podstatné vědomosti, dovednosti a schopnosti univerzálně použitelné v běžných pracovních a životních situacích; jako cílová kategorie jsou kompetence podstatným východiskem pro stanovení vzdělávacího obsahu i podmínek vzdělávání v pedagogických dokumentech

RVP G16 Klíčové kompetence v gymnaziálním vzdělávání soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot, které jsou důležité pro osobní rozvoj jedince, jeho aktivní zapojení do společnosti a budoucí uplatnění v životě patří k nim kompetence –k učení, –k řešení problémů, –komunikativní, –sociální a personální, –občanská, –k podnikavosti.

RVP G17 Úroveň klíčových kompetencí v RVP G představuje žádoucí stav, ke kterému se mají všichni žáci na základě svých individuálních předpokladů postupně přibližovat. Vzhledem k tomu, že schopnosti žáků a jejich osobní dispozice jsou velmi různé, by učitelé měli poměřovat dosaženou úroveň kompetencí osobním pokrokem každého žáka a jeho individuálními možnostmi. Další rozvíjení klíčových kompetencí by se mělo stát u každého jedince celoživotním procesem.

RVP G18 Soubor klíčových kompetencí nabízí pedagogům poměrně jasnou představu, kam směřovat, oč usilovat. Slouží především k vymezení odpovídajícího vzdělávacího obsahu jako prostředku k jejich vytváření (na úrovni rámcové, popř. i školní).

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Obsah vzdělávání Ty výsledky lidského poznání, které odpovídají potřebám společnosti a možnostem a potřebám žáků. Při vyučování vystupuje jako učivo nebo jinými slovy učební látka. Dělí se na jednotlivé vyučovací předměty, jejichž základem jsou příslušné vědy.

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Odpověď na otázku čemu učit dává směr a náplň vzdělávacímu procesu, konkretizuje obecné cíle pro učební aktivity žáků i vyučovací postupy učitele, je východiskem při hodnocení dosažených výsledků žáka, učitele i celé školy. V obsahu vzdělávání se konkretizuje pojetí vzdělávání, jak je chápáno, vytyčováno a formulováno v dané konkrétní společnosti.

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Závisí na vyspělosti společnosti – rychlý rozvoj, velké množství informací, které by si měli žáci osvojovat – nutná redukce. Materiální a formální vzdělávání –materiální – důraz na vědomosti, –formální – důraz na rozvoj osobnosti – snad dnešní české školství.

Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J Učivo Didakticky uspořádaný věcný obsah vzdělávání vyjádřený souborem požadavků na učení žáků a jeho výsledky v podobě úloh, které mají žáci zvládnout, v podobě vědomostí, dovedností, hodnot, postojů a vztahů, které si při tom mají osvojit.

23 Obsah vzdělávání v RVP G Vymezení očekávaných výstupů a učiva na úrovni vzdělávacích oborů, který je dále rozpracováván na úrovni školních vzdělávacích programů

RVP G24 Vzdělávací obsah v RVP Očekávané výstupy –jsou ověřitelné, prakticky zaměřené, mají činnostní povahu a jsou využitelné v běžném životě; –vymezují úroveň, které mají všichni žáci prostřednictvím učiva dosáhnout; –jsou stanoveny závazně Učivo –je strukturováno do tematických okruhů (témat, činností); –je chápáno jako prostředek pro dosažení očekávaných výstupů, tvoří nezbytnou součást vzdělávacího obsahu; –je závazné pro tvorbu ŠVP

25 Z čeho studovat Rámcový vzdělávací program pro gymnáziaRámcový vzdělávací program pro gymnázia – PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J. Pedagogický slovník. Praha: Portál, 2003.

26 Úkol č. 7 Rámcový vzdělávací program pro gymnázia. Dostupný online: Beran, J., Mareš, J., Ježek, S. Rezervované postoje učitelů k dalšímu vzdělávání jako jeden z rizikových faktorů kurikulární reformy. Orbis scholae, 2007, roč. 2, č. 1, s. 111–131. (on-line)