OTAZNÍKY SUPERVIZORA OSPOD A KOMENTÁŘE PRÁVNIČKY LIGY LIDSKÝCH PRÁV MGR. MARTIN BUŠINA MGR. ANNA HOFSCHNEIDEROVÁ “Existuje skutečně výkon státní správy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
1 Veřejná správa Právní systém © zpracoval Jan Přenosil.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Pěstounské péče na přechodnou dobu poznatky z praxe Krajský úřad Středočeského kraje Praha, 20. června 2016.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Informace ze sociální oblasti
Kvalita v sociálních službách jako proces
Novela zákona o místních poplatcích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a jeho dopady na MU
Moje práce na Broumovsku
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

OTAZNÍKY SUPERVIZORA OSPOD A KOMENTÁŘE PRÁVNIČKY LIGY LIDSKÝCH PRÁV MGR. MARTIN BUŠINA MGR. ANNA HOFSCHNEIDEROVÁ “Existuje skutečně výkon státní správy v oblasti SPOD, kdy tajemník úřadu plní svou jedinou povinnost, kterou je vytvoření těch nejlepších podmínek pro její hladký chod, aby se tzv. “zájem dítěte” nestal jen vyprázdněným pojmem?” “A je při této své činnosti podporován starostou či primátorem, který zcela jasně rozumí své zákonné povinnosti zřídit, podporovat a kontrolovat fungující komisi SPOD, která proaktivně koordinuje veškerou činnost SPOD na celém území ORP?”

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské… Následující výčet nemá metodologický charakter: 1.Často záleží na vedoucím odboru (kam spadá OSPOD) a tajemníkovi úřadu, na tom jak rozumí svým povinnostem vedoucího úředníka státní správy, které pro něho vyplývají z legislativy. Podle toho pak buď podporují nebo nepodporují současné změny v oblasti výkonu SPOD.  máme zkušennost, že často ve velmi omezené míře nebo vůbec (někteří vedoucí odboru často “fandí” druhé skupině sociálních pracovníků, kteří mají na starost tzv. sociální práci na obci, nebo prostě problematice SPOD nerozumí nebo nemají čas – jsou zároveň vedoucími odboru školství, zdravotnictví někde dokonce cestovního ruchu ). Takže výkon přenesené působnosti je v mnoha případech omezen už v samotné osobě/roli vedoucího odboru (nešťastná kombinace výkonu státní správy a samosprávy, mnohdy významná závislost vedoucíh odborů na politicích obce…dál nemusím pokračovat…)

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské… Některé dopady této situace:  na pracovníky OSPOD je na většině úřadů nahlíženo jako na ostatní úředníky a jsou s nimi srovnáváni, tendence, aby se “zařadili” do stejné brázdy…  na některých úřadech například platí “zákaz” mít barevně vymalovanou kancelář, i když jsou zaměstnanci OSPOD ochotni si za barvu připlatit ze svého, aby se u nich děti a rodiče cítili příjemně, není to možné, směrnice platí pro celý úřad…  komplikovaný přístup k dotaci na výkon SPOD, často ji má na starost další odbor (např. finanční) a tajemník, nepochopení principu dotace, pokud vedoucí OSPOD nebo odboru nemá dobrou pozici a “ostré lokty”…tak…prostě nic… (cca 40% úřadů nikdy nevyužilo možnosti přečerpání dotace na výkon SPOD)  jsou úřady, kde OSPOD nemohla využít už dvou výzev MPSV, protože to tajemník nebo rada města zamítla (paradoxně ve městě, kde jsou vyloučené lokality)…na co taky, že?

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské…  komplikovaný přístup k vozovému parku (některé úřady ani nedodržují 3 měsíční lhůtu návštěv dětí v zařízeních, z různých důvodů…)  pracovníci OSPOD nejsou podporováni v dalším vzdělávání (některé úřady doporučují jen e-learning, musíme přece šetřit…)  na některých OSPOD dodnes neběží supervize (bohužel nemáme statistiku)  práce s pěstouny na některých ospodech je formální a nekvalitní, například: jeden/jedna vedoucí odboru řekl, že pěstounům, se kterými mají uzavřeny dohody, uspořádají co nejlevnější semináře bez ohledu na jejich kvalitu – co nejméně peněz a co nejméně práce, nebo dohody uzavřeny nemají a přihlížejí dobrodruhům, kteří v provázení a vzdělávání pěstounů objevili dobrý byznys

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské…  komise SPOD, jediná komise v přenesené působnosti, jaká je realita jejich fungování, jaká je vymahatelnost…?  realizace novely bez jasné podpory, ne všude se skutečně komunitně plánuje, OSPOD jsou odkázány na subjekty, které musí bojovat každý rok o přežití, někdy jsou služby nekvalitní, ale ředitel je zastupitel, takže…kdo si troufne něco změnit atd…

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské…  Nemožnost objednávat terapeutické služby pro potřebné děti – ke krizovým/terapeutickým službám se dostanou pouze děti spadající klientsky pod nějakou neziskovou organizaci, která dostala grant na jejich podporu. V mnohých regionech však takové organizace nejsou nebo na takovou službu není vypsána žádná grantová výzva. Ospody pak nemohou děti nikam odeslat. Pokud by chtěly z vlastních prostředků objednat několik terapeutických sezení s nejbližším a kvalitním psychologem, psychoterapeutem nebo dětským psychiatrem pro konkrétní dítě, musí tato žádost projít schvalovacím procesem na úřadě (i jedna jediná konzultace). Pořád jsou však vybírány služby co nejlevnější, nejlépe zdarma (jinak to tajemník/veducí odboru neschválí) a kritériem výběru bohužel není kvalita.

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské  dodnes neexistuje jednotný kompetenční model pracovníka OSPOD, neexistuje a nebude existovat jednotný standard pro jejich výběr a další rozvoj, protože o detailech každého standardu si rozhodne každý OSPOD sám, zrovna tento standard mohl být pečlivě vypracován MPSV a mohl být závazný pro všechny…(existují jen požadavky na vzdělání a většina dnešních absolventů VŠ nemusí už ani složit ZOZ, která by měla být samozřejmě rozšířena o dovednosti např. z oblasti sociální diagnostiky a sociální terapie…(už dnes existuje veliký rozdíl v kvalitě mezi jednotlivými OSPODY)  opravdu zajistí standardy stejný standard v celé ČR?

Co často slýchávají uši supervizní a lektorské… “Case manager” je jen jeden z posledních vtipů v tomto nedokonalém výčtu a ukázkou jisté míry neuctivosti směrem ke všem pracovníkům OSPOD…

Chceme to změnit? Pokud ano, známe cestu? ………………………………

 Žaloba na stát ze strany rodičů, opatrovníků nebo poručníků (OSPOD), pomohlo by to?  Prodloužená auditorsko/supervizní ruka MPSV a MV (vysoce expertní činnost) v každém kraji, metodicky, kontrolní a supervizní činnost (standardizovaná, směrem ke kraji i k obci)  Samostatná existence OSPOD, podobně jako PMS (každý OSPOD bude mít svého právníka, svého psychologa a psychoterapeuta, na úrovni “atestace”)  Vytvoření “Asociace pracovníků SPOD”

Děkujeme Vám za pozornost.