Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Ing. Veronika Dostálková MBA POTŘEBY – ZÁKLAD CELÉ EKONOMIKY Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRŽNÍ MECHANISMUS Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Hospodaření a tvorba ceny Výchova k občanství 7. ročník.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_23 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy a výdaje v domácnosti
VY_32_INOVACE_10_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Příjmy z kapitálového majetku
Ing. Veronika Dostálková MBA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
• Datum: od • Projekt: Kvalitní výuka
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název projektu: Moderní škola
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Odměňování zaměstnanců
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Zdroje financování majetku - PASIVA
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základní škola a Praktická škola Moravské Budějovice Dobrovského11
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EU_62_A_sada 1_18_M_Rozpočet domácnosti_Pol
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Projekt Rozumíme penězům
Transkript prezentace:

Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na osobní a rodinný rozpočet.

OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET

Příjmy a výdaje Každý z nás mé nějaké příjmy a výdaje Příjmy: kapesné od rodičů příjem z brigád kapesné od prarodičů stipendium Výdaje: mobilní telefon kino, kultura, sport občerstvení

Příklad: Ondra dostává každý týden od rodičů kapesné ve výší 200 Kč. Měsíční příjem z brigády je 500 Kč. Ondrovi je vypláceno stipendium 200 Kč měsíčně. Ondra si hradí každý měsíc výdaje za telefon 250 Kč. Kulturní akce /kino, disco, koncert atd.) 400 Kč a náklady na občerstvení 500 Kč. Ostatní výdaje mu hradí rodiče. PříjmyKčVýdajeKč Kapesné od rodičů 800 Mobil 250 Stipendium 200 Kultura, sport 400 Příjem z brigády 500 Občerstvení 500 Celkem Celkem 1150 Měsíčně Ondrovi zbude 350 Kč.

Přebytek nebo deficit Platí, že: Jsou-li příjmy vyšší než výdaje– vzniká přebytek osobního rozpočtu, Jsou-li příjmy nižší než výdaje– vzniká schodek – deficit osobního rozpočtu.

Příklad: Ondra by šel rád na koncert. Cena jednoho, lístku je 700 Kč. Jakým způsobem bude Ondra nákup tohoto lístku financovat? Použije úspory z předchozích měsíců Vydělá potřebné peníze na brigádě Vypůjčí si peníze na lístek od rodičů s tím, že musí peníze do 2 měsíců vrátit.

Rodinný rozpočet

Domácí výdaje Pevné výdaje: opakují se pravidelně každý měsíc ve stejné výši. Je obtížné je snížit. Nájem, Splátky půjček Splátky leasingu Splátky hypotéky Měsíční zálohy na energie (elektřina, plyn, voda)

Kontrolované výdaje: jejich výši můžeme ovlivnit například snížením spotřeby. Potraviny Poplatky za telefon Nákup oblečení a obuvi Výdaje za PHM (benzín, nafta) Výdaje za cestování, zábavu, kulturu a sport.

Jednorázové výdaje: vynakládají se na delší dobu. Jedná se o vyšší částky. Dají se dopředu naplánovat a v některých případech odložit. Nákup domácích spotřebičů (televize, lednice) Pořízení nového auta (hotovost + leasing) Výdaje za rodinnou dovolenou Oprava a údržba nemovitosti (výměna oken, oprava střechy)

Domácí příjmy Pravidelné příjmy: příjmy se kterými můžeme počítat každý měsíc. Jejich výše je každý měsíc přibližně stejná. Příjmy ze zaměstnání Příjmy z podnikání Příjmy z pronájmu nemovitosti Čerpání sociálních dávek (rodičovský příspěvek, důchod)

Nepravidelné příjmy: příjmy které se neopakují každý měsíc. Můžeme s nimi počítat jen v určitém období. Odměny Úroky z vkladů Příjmy z cenných papírů

Jednorázové odměny: Jsou spojeny s jednorázovou aktivitou. Příjem z prodeje majetku (auta, nemovitosti, nepotřebného vybavení domácnosti, prodeje dluhopisů).

Sestavení rodinného rozpočtu příjmy a výdaje bychom měli pravidelně porovnávat, abychom zjistili, zda máme přebytek prostředků, nebo zda se nám jich nedostává – máme deficit. do domácího rozpočtu zahrnujeme všechny čisté příjmy. nezahrnujeme jednorázové příjmy ani výdaje.

Příklad: Seznamte se s rodinou Škudlíkovi. Uvedená rodina se skládá z pana Škudlíka, který dochází pravidelně do zaměstnání a podniká. Z paní Škudlíkové, která je na rodičovské dovolené s 2 letou dcerou Aničkou. Do rodiny patří 12-ti letý syn Michal. Rodina pronajímá nájemníkům byt po babičce. PŘÍJMY - PravidelnéVÝDAJE - Pevné Čistá mzda pana Škudlíka KčNájem + energie Kč Pronájem nemovitosti KčSplátka půjčky Kč Rodičovský příplatek KčPojištění nemovitostí Kč Podnikání pana Škudlíka Kč Celkem: KčCelkem: Kč PŘÍJMY - NepravidelnéVÝDAJE - Kontrolované Žádné 0 KčProvoz domácnosti Kč Provoz auta Kč Potraviny Kč Oblečení Kč Zábava Kč Škola 500 Kč Příjmy celkem: KčVýdaje celkem: Kč

Přebytek nebo deficit Přebytek: příjmy do rodinného rozpočtu jsou vyšší než výdaje. Každý měsíc nám zůstává finanční rezerva, kterou můžeme využít ke spoření, nebo investování. Deficit: výdaje z rodinného rozpočtu jsou vyšší než příjmy. Tento finanční rozdíl, který nám v rozpočtu každý měsíc chybí, musíme krýt úsporami, půjčkou, nebo snížením kontrolovaných nákladů. Pozor na dluhovou past (krytí jednoho dluhu dluhem jiným).

Vyrovnaný rodinný rozpočet Příjmy i výdaje se rovnají. Každý měsíc utratíme veškeré naše rodinné příjmy. Ideální je přebytkový rodinný rozpočet. U vyrovnaného rodinného rozpočtu se snažíme snížit výdaje.

Závěr Soukromý i rodinný rozpočet je nutné sledovat pravidelně každý měsíc. Získáváme tím přehled nad výší jednotlivých výdajů a příjmů. Je to pro nás vodítko zda máme prostor pro některou formu spoření, nebo naopak potřebu čerpání úvěru. Při plánování rodinného rozpočtu musíme zvažovat všechna rizika (např. ztrátu zaměstnání, dlouhodobou nemoc, prudké zvýšení cen) Je nutností mít připravenu finanční rezervu.

ZDROJE KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: tnost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf