Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr"— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr Zpracovala: mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Splátka nebo úvěr Název projektu Moderní škola
Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Označení klíčové aktivity VY_3/2_INOVACE_22_FG_15 Předmět FINANČNÍ FRAMOTNOST Téma Splátka nebo úvěr Autor Mgr. Iva Novotná Anotace Seznámit se novými pojmy splátka a úvěr Očekávané výstupy Porozumět pojmům splátka a úvěr Jazyk čeština Druh učebního materiálu POWER POINT Cílová skupina/ročník žák Spec. ZŠ/ ročník Cíl prezentace Získání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace 40 minut Vytvořeno (škola, dne) Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3 Vydělej, co můžeš; investuj, co můžeš; uspoř, co můžeš.
dluhy Vydělej, co můžeš; investuj, co můžeš; uspoř, co můžeš. (John Wesley) Každý zodpovědný člověk by se měl tímto příslovím řídit. Jakýkoliv dluh člověka zbavuje svobody. Někdy však nemáme jinou možnost, než si peníze půjčit. Měli bychom však znát všechna pro i proti. Dluhy jsou pro nás velkým břemenem.

4 Splátka v obchodě Pokud nemáme potřebnou částku na nákup zboží, můžeme si ho koupit na splátky přímo v obchodu. Splátka je pravidelná platba v předem stanovené výši na předem stanovenou dobu. Placení ve splátkách znamená nutnost platit také úrok. To znamená, že zaplatíme víc, než jsme si půjčili.

5 Splátka v bance Pokud nechceme přijmout nabídku obchodu na splátkový prodej, můžeme si peněžní částku půjčit v bance v podobě spotřebitelského úvěru. V obchodu tak zaplatíme celou částku a splácíme spotřebitelský úvěr bance. Za půjčené peníze zaplatíme vždy více. Navýšení tvoří úrok a RPSN. Pro správné rozhodnutí je nutné porovnat úrok a RPSN obou možností.

6 Další možnosti splátek
Příklady splátek: hypotéka úvěr ze stavebního spoření Podobný charakter má i leasingová splátka.

7 Půjčky/úvěry Pomocí půjčky nebo úvěru financujeme svůj majetek.
Základními údaji o úvěru je: jistina – je částka, kterou si půjčíme úrok – je odměna za půjčení peněz (převyšuje jistinu) splatnost – je časový údaj, do kdy musím úvěr splatit

8 Roční úroková míra Úroková míra vyjadřuje:
hodnotu, kterou budete muset zaplatit navíc nad částku úvěru, nelze s její pomocí jednoduše odvodit absolutní výši úroků pro úvěr s více než 1 splátkou, nezahrnuje související poplatky, může být stanovena na různé časové období (roční, měsíční, týdenní apod.).

9 Roční procentní sazba nákladů - rpsn
RPSN zahrnuje veškeré náklady spojené s úvěrem, tzn. úrokovou sazbu, poplatky, pojištění atd. úroková sazba úvěru, která by měla zahrnovat veškeré náklady spojené s úvěrem (tzn. poplatky, pojištění atd. s její pomocí lze posuzovat výhodnost úvěru řekne vám, jak je úvěr drahý nelze od ní odvozovat navýšení Mělo by platit, že čím je RPSN vyšší, tím je úvěr dražší.

10 Nejlepší věci v životě jsou zadarmo
Nejkrásnější co nám život dává je přátelství, rodinu a lásku. K tomu také patří polibek, objetí, úsměv, smích, vzpomínky a spánek. Je to jediné co nám život dá zadarmo. Někdy nám přinese i spoustu smůly jako smutek, pláč, křik, žárlivost atd.... Ale většinou si vzpomínáme jen na to dobré a radostné. A když je nám nejhůř, většinou tu máme lidi, kteří nás podrží.

11 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám
Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace microsoft - „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména." POUŽITÉ ZDROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr"

Podobné prezentace


Reklamy Google