Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_IVOVACE_2502_RPSN Téma: Pojem _ RPSN Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh RPSN. Cílem prezentace je, seznámit žáky co znamená RPSN a jak si na tento údaj dát pozor.

3 RPSN RPSN (roční procentní sazba nákladů) Udává procentní podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru. Je zásadně roční, tudíž nenastává omyl při porovnání úrokových sazeb za různou dobu.

4 RPSN Zahrnuje všechny platby spojené s úvěrem, zejména:
- poplatky za uzavření smlouvy - za správu úvěru - za vedení úvěrového účtu - za převody peněz - případné pojištění schopnosti splácet - u leasingu odkupní cenu, popř. první navýšenou splátku.

5 RPSN RPSN (roční procentní sazba nákladů) Příklad:
Vypůjčíme si Kč na 2 roky. Banka nám sdělí, že budeme měsíčně splácet Kč. Snadno si spočítáme, že vrátíme celkem 24 × = Kč. Při těchto splátkách bychom mohli vypočítat i roční úrokovou sazbu, která by činila 19,75%. Banka si však vybírá 300 Kč ročně za vedení úvěrového účtu a při uzavření úvěru jednorázový poplatek Kč. Započteme‑li tyto poplatky, pak vrátíme celkem × = Kč. To nám vyjádří RPSN, která by činila 25 %.

6 Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol
Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google