Čáslav Vítáme Vás na stránkách o našem městě. Obsah Základní údaje Historie Památky Významní rodáci Fotogalerie Okolí Čáslavi Konec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovácko Města Slovácka nad obyvatel Autor: Martin Fridrich.
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
ČESKÁ REPUBLIKA Plzeňský kraj Plzeňský kraj v ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
N. Sedláková E. Jarabicová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Název školy: Základní škola Městec Králové
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Prezentace Matysová Tereza
Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj.
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.61_Mezopotamie Datum:
PŘEMYSLOVCI.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Srdečně Vás zveme na 14. ročník pochodu Okolo Bohdanče,
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
David Pravda, Matěj Honish, Honza Karták, David Paur
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Středověká kolonizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
PROSTĚJOV Statutární město 44 tisíc obyvatel 225 m. nad mořem.
Anotace: Klíčová slova:
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Přírodní podmínky na území Slovácka
Základní škola, Hradec Králové
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
PROJDĚME SE OKOLÍM CHRÁMU SVATÉHO VÁCLAVA V OLOMOUCI.
Jilemnický Krakonoš
Ústí nad Orlicí Ústí nad Orlicí Karolína Dalecká.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
JAN NEPOMUCKÝ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Plzeňsko a Chodsko VY_12_INOVACE_Rů_II_14
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Čáslav Vítáme Vás na stránkách o našem městě

Obsah Základní údaje Historie Památky Významní rodáci Fotogalerie Okolí Čáslavi Konec

Fotogalerie Zpět

Okolí Čáslavi V okolí Čáslavi se vyskytuje mnoho zajímavých míst mj. Chotusice-letiště Žehušice-chov bílých jelenů Zbyslav-nejstarší obec Čáslavska Lichnice-zřícenina hradu Žleby-zámek Bratčice-kostel sv.Václava Zpět

Významní rodáci V Čáslavi a okolí se narodilo mnoho významných lidí např. Jan Ladislav Dusík-hud.skladatel Kliment Čermák-archeolog a muzeolog Filip Max Oppitz-botanik Ladislav Quise-básník Rudolf Těsnohlídek-spisovatel Jiří Mahen-spisovatel Miloš Forman-režisér Josef Svoboda-výtvarník a scénograf Ludmila Formanová-atletka Barbora Dibelková-atletka Zpět

Základní údaje Poloha : Město Čáslav leží ve výběžku Polabí pod Železnými horami. Na rozhraní východních a středních Čech, v okrese Kutná Hora, 70 km jihovýchodně od Prahy, leží 250 m nad mořem. Je to region historicky utvářený v průběhu téměř jednoho tisíciletí. Již od pravěku poskytovalo lidem vhodné podmínky k životu. Zpět

Památky Zpět

Historie Prokazatelné osídlení plochy města se datuje od počátku neolitu. Bohaté archeologické nálezy z města a jeho nejbližšího okolí dokládají, že se zde od této doby vystřídala řada pravěkých kultur.Slovanské osídlení se datuje od 9. století.Pravděpodobným centrem se stal Hrádek, který je v 10. stol. tradičně spojován se Slavníkovci.Ve 2. stol. se Hrádek stal přemyslovským správním hradištěm a centrem přemyslovské provincie.Královské město Čáslav vzniklo okolo poloviny 13. stol. za vlády Přemysla Otakara II, při jedné z hlavních zemských stezek spojujících Čechy s Moravou.Dodnes je patrný gotický vnitřní půdorys-velké centrální náměstí, kterému dominuje radnice a pravoúhlá uliční síť.Církevní život byl spojen s farním kostelem svatého Petra a Pavla. Městský areál byl vymezen hradbami. V roce 1452 vyhořela polovina města, v roce 1522 padlo ohni za obět skoro celé město. V 18.st.je Čáslav významným správním městem. Zpět

Konec Děkujeme za návštěvu naší skromné prezentace a doufáme, že se Vám líbila. Deninka Titzeová Makinka Sotonová