Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAN NEPOMUCKÝ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAN NEPOMUCKÝ."— Transkript prezentace:

1 JAN NEPOMUCKÝ

2 Jan Nepomucký neboli Johánek z Pomuku.
Narodil se mezi roky 1340 a 1350 v Pomuku (v dnešní době je to Nepomuk). Byl generální vikář (druhý nejvyšší úřad ve správě římskokatolické diecéze) pražského arcibiskupa,mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů. Svatořečen 19. března 1729 papežem Benediktem XIII.

3 život Pocházel z jihozápadních Čech. Ztělesnil v sobě ideál znalce Božích tajemství, který pilným studiem a kázní usiloval o mravní dokonalost. V úřadě generálního vikáře věrně plnil povinnosti, hájil práva církve a její svobodu proti vůli krále Václava IV. a zakusil za to od něj mnohá bezpráví. Když po velkém týrání a mučení pro svou věrnost povolání i mlčenlivost zemřel, byl z Karlova mostu v kleci vhozen do řeky Vltavy.

4 Emanuel Vlček (český paleoantropolog, lékař a profesor Anatomického ústavu)se objevil Janovo poranění hlavy, která vznikla pravděpodobně při mučení a vedla ke smrti ještě před svržením do řeky. 17. dubna našli Janovo tělo zachycené na pravém břehu Vltavy, nedaleko svého kláštera rybáři. Od nich jeho tělo převzali bratři Křižovníci s červeným srdcem – cyriaci, jejichž novicové (člověk , který nesložil slib pánu)vylovili a s úctou pochovali v kostele sv. Kříže.

5 Atributy :pět hvězd kolem hlavy, kříž v ruce, prst přes ústa, palma
Patron :Česka, Bavorska, loďařů, vorařů, mlynářů, duchovních, cti a zpovědního tajemství, proti vodnatosti Legenda :Osudy Jana z Pomuku nekončí jeho smrtí – legenda o jeho životě a především smrti prochází v průběhu dalších českých dějin velmi zajímavými a vrtkavými peripetiemi (náhlými obraty) .


Stáhnout ppt "JAN NEPOMUCKÝ."

Podobné prezentace


Reklamy Google