Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_26_Naše obec ZŠ praktická, 5. r . - TÉMA: Česká republika ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

2 Anotace V prezentaci věnované vlastní obci, ve které žáci bydlí nebo alespoň chodí do školy je jim připomenuta jak minulost tak současnost. Zdůrazníme, v kterém kraji leží a jak vypadá její okolí. S využitím odkazů na internetové stránky se děti seznámí s nejslavnějšími rodáky a s tím, čím se ve světě proslavili. Na závěr si v krátkém testu ověříme, zda si žáci získané poznatky zapamatovali. Prezentace věnovaná vlastní obci žáky opravdu zaujala. Sami ještě dodávali, co zajímavého můžeme návštěvníkům ukázat. Líbily se jim odkazy na internetové stránky. Test zadaný jim s krátkým časovým odstupem zvládli velmi dobře.

3 Naše obec – minulost, současnost
Kopřivnice - město leží v Moravskoslezském kraji - protéká jím potok Kopřivnička (vlévá se do řeky Lubiny) - v blízkém okolí je pohoří Beskydy (vrchy v okolí Kopřivnice – Červený kámen , Bílá hora)

4 Kopřivnice - minulost Území kolem Kopřivnice bylo osídleno už v
pravěku. Ve 13.století postavili nedaleko hrad Šostýn – dnes jen zřícenina. V 19. století založil Ignác Šustala továrnu na výrobu kočárů. V roce 1898 vyrobili v Kopřivnici první automobil „President“.

5 Kopřivnice Z továrny na výrobu kočárů vznikla ve 20.
století továrna „TATRA“ – vyráběla osobní a hlavně nákladní automobily.

6 Kopřivnice - současnost
Ve městě jsou dnes - úřady - školy základní školy střední - průmyslové podniky (výroba automobilů a součástek do automobilů) Volný čas mohou lidé trávit sportováním (bazén, tenisové kurty,sjezdovka, zimní i letní stadion atd.) nebo návštěvou kulturních podniků (kino, divadlo atd.)

7 Kopřivnice – slavní rodáci
Emil Zátopek -vynikající sportovec, běžec. Získal několik olympijských medailí, vytvořil několik světových rekordů ve vytrvalostních bězích.Jeho jméno dnes nese jedna ze základních škol v Kopřivnici.

8 Kopřivnice – slavní rodáci
Zdeněk Burian – významný malíř. Maloval hlavně život v pravěku – pravěké lidi, pravěká zvířata.V blízkém Štramberku je dnes muzeum s Burianovými obrazy. Jeho jméno dnes nese Základní umělecká škola Zdeňka Buriana v Kopřivnici.

9 Kopřivnice - procvičení
Úkol : doplň jméno : a/ Známý sportovec – rodák z Kopřivnice, olympijský vítěz z Helsinských olympijských her ………………………….. b/ Malíř – maloval pravěká zvířata, jeho jméno nese Základní umělecká škola v Kopřivnici …………………… c/ Název továrny na výrobu nákladních automobilů ……………………. d/ Jméno prvního osobního automobilu vyrobeného v Kopřivnici ………………………….

10 Řešení úkolu Úkol : doplň jméno :
a/ Známý sportovec – rodák z Kopřivnice, olympijský vítěz z Helsinských olympijských her :Emil Zátopek b/ Malíř – maloval pravěká zvířata, jeho jméno nese Základní umělecká škola v Kopřivnici : Zdeněk Burian c/ Název továrny na výrobu nákladních automobilů : TATRA d/ Jméno prvního osobního automobilu vyrobeného v Kopřivnici : President

11 Použité zdroje Ilustrace : www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org."

Podobné prezentace


Reklamy Google