Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_II.VL13 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: České dějiny – V dobách přemyslovských králů Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s vládou Přemyslovců. Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic či skupiny. Pro úplné využití programu je nutné připojení k internetu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

2 V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ

3 král Vratislav II. Král Vratislav Korunovace Vratislava
V době jeho vlády probíhal boj o investituru - spor mezi císařem a papežem o to, kdo bude dosazovat hodnostáře do úřadu Za pomoc císaři mu byl udělen roku 1085 královský titul (nedědičný) Král Vratislav Korunovace Vratislava Dějiny udatného českého národa - Vratislav II.

4 Přemysl Otakar I. Král, který získal dědičný královský titul od německého krále. ZLATÁ BULA SICILSKÁ 1212 – listina, která potvrzovala nezávislost Českého království a zaručovala, že královský titul je dědičný – z otce na syna. Přemysl Otakar I. Dějiny udatného českého národa - Přemysl Otakar I.

5 Anežka Česká Dcera Přemysla Otakara I.
Svůj život zasvětila chudým a nemocným. V Praze založila ANEŽSKÝ klášter se špitálem. V roce 1989 ji papež prohlásil za svatou. Anežka Anežka léčí nemocného Dějiny udatného českého národa - Anežka

6 Přemysl Otakar II. Schopný, smělý a sebevědomý vládce.
Říkalo se mu král železný a zlatý. Železný – díky jízdním oddílům jízdních rytířů v těžkém brnění. Zlatý – díky nalezištím stříbra (Kutná Hora, Jihlava), byl velmi bohatý. Za své vlády území českého státu zdvojnásobil. Padl v bitvě na Moravském poli, kde jeho vojska bojovala proti vojskům Rudolfa Habsburského. Přemysl Otakar II. Bitva na Moravském poli Dějiny udatného českého národa - Přemysl Otakar II.

7 Václav II. V dětství vězněn na Bezdězu a dalších hradech .
Těžba stříbra v Kutné Hoře - r – horní zákoník Zavedl nové peníze - pražské groše. Za jeho vlády začaly české země opět vzkvétat – města, řemesla i obchod. Dějiny udatného českého národa- Václav II. Václav II.

8 Václav III. Vládl třem královstvím – ČESKÉMU, POLSKÉMU, UHERSKÉMU.
Vládnout začal v šestnácti letech. V srpnu 1306 v Olomouci zavražděn neznámým vrahem. Po 400 letech končí vláda Přemyslovců, kteří vymřeli po meči (není mužský dědic). Dějiny udatného českého národa - Václav III. Václav III.

9 Otázky k opakování: Jak získal první český král královský titul?
Který český král získal královský titul dědičně – natrvalo? Pro jaký život se rozhodla Anežka Česká? Jak se říkalo Přemyslu Otakarovi II. a proč? Jaká byla vláda Václava II.? Proč smrtí Václava III. skončilo období vlády Přemyslovců?

10 Otázky k opakování: Jak získal první český král královský titul?
Za pomoc císaři v boji o investituru mu byl udělen r královský titul (nedědičný). Který český král získal královský titul dědičně – natrvalo? Přemysl Otakar I. Pro jaký život se rozhodla Anežka Česká? Svůj život zasvětila chudým a nemocným. Jak se říkalo Přemyslu Otakarovi II. a proč? Říkalo se mu král železný a zlatý. Železný – díky jízdním oddílům jízdních rytířů v těžkém brnění. Zlatý – díky nalezištím stříbra (Kutná Hora, Jihlava), byl velmi bohatý. Jaká byla vláda Václava II.? Za jeho vlády začaly české země opět vzkvétat – města, řemesla i obchod. Proč smrtí Václava III. skončilo období vlády Přemyslovců? Václav III. byl zavražděn bez mužského dědice. (Vymřeli po meči.)

11 Použité zdroje: obrázek zdroj ZLATÁ BULA SICILSKÁ
Groš 1 Groš 2


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"

Podobné prezentace


Reklamy Google