Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_VI_3_11: Poslední Přemyslovci-prezentace Šablona číslo: VI Sada číslo: Pořadové číslo DUM:11 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

2 Anotace: seznámení s obdobím posledních Přemyslovců a dobou jejich vlády
Očekávaný výstup: žáci se seznámí s posledními Přemyslovci a hospodářskou situací českého státu v době jejich panování. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 12– 13let Klíčová slova: Přemysl Otakar I., Václav I., Přemysl Otakar II., Václav II., Václav III. Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, sešit, psací potřeby Potřebný čas pro výuku DUM: minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje látku na interaktivní tabuli a žáci potom ústně rekapitulují získané vědomosti. V závěru se pokoušejí zodpovědět otázky, které jsou v závěru prezentace.

3 zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog, 2010.

4 Poslední Přemyslovci

5 České království v 1. polovině 13. století
České království se v tomto období zařadilo mezi významné a hospodářsky vyspělé evropské státy. Král a šlechta nechali vystavět mnoho hradů. Po celé zemi vznikala nová města nebo se rozrůstaly menší osady. Nejbohatšími se stala měst, ve kterých se těžilo stříbro – Jihlava a Kutná Hora. Rozvíjela se řemeslná výroba a obchod.

6 Práva a povinnosti králů
Diplomatické akce (jednání, smlouvy, sňatky, …..). Vojenské akce (obranné války, výboje). Soudní moc (rozhodování sporů, soudy). Vybírání berní. Posilování vlastní moci (budování hradů, zakládání měst). Vydávání zákonů, nařízení. Vyhledávání spojenců. k zahraničí k vlastní zemi

7 Přemysl Otakar I. (1197 – 1230) Roku 1212 získal Zlatou bulu sicilskou, která povyšovala české knížectví na království a představitelé země si volili krále dle svého uvážení. Sílila venkovská kolonizace, v zemědělství se uplatňovaly nové techniky a postupy. To zajistilo více produktů na prodej, umožnilo rozvoj směny. Rozvoj městské kolonizace (podíleli se na ní i něměčtí osadníci).

8 Města v Čechách ve 13.století
Centra výroby a obchodu. Horní – těžba zlata a stříbra. Věnná – příjmy patřily královně. Zakládala je šlechta a církev. královská poddanská

9 Václav I. (1230 – 1253) Pokračoval v zakládání a podporování měst. Uděloval jim různá privilegia. Vybudoval i několik pevných královských hradů. Díky stříbru, které do královské pokladny plynulo z jihlavských dolů, patřil k nejbohatším evropským panovníkům. Měl silné vojsko, které v případě potřeby chránilo zemi. Obavy ze sílící moci krále měla česká a moravská šlechta.

10 Přemysl Otakar II. (1253 – 1278) „Král železný a zlatý“ – patřil mezi nejmocnější a nejbohatší panovníky své doby. Prý byl i velmi statečný. Využíval „sňatkovou“ politiku (sňatky za účelem získání spojence, území či jiných výhod). Bylo postaveno mnoho dalších hradů (např. Bezděz). V roce 1278 padl v bitvě na Moravském poli. (Zde se utkal s římským králem Rudolfem Habsburským. Česká šlechta neposkytla králi potřebnou podporu.)

11 Braniboři v Čechách – bezvládí (1278 – 1283)
V době smrti Přemysla Otakara II. bylo jeho synu Václavovi pouze 7 let. Byl uvězněn na hradě Bezděz. Českou zemi spravoval jeho strýc a poručník Ota Braniborský. Vojska Braniborů plenila Čechy. Po neúrodě v roce 1282 se stav země stal tragický. Česká šlechta dojednala Václavovo propuštění. Následkem věznění měl Václav ochromené zdraví.

12 Václav II. (1283 – 1305) Velmi schopný panovník – ovládal několik jazyků, byl diplomat. Dokázal dosáhnout kompromisu se šlechtou i církví. Roku 1300 vydal horní zákoník a dal razit pražské groše. Dokázal získat i polskou, později i uherskou královskou korunu.

13 Václav III. (1305 – 1306) Roku 1306 se vydal na vojenskou výpravu do Polska, aby obhájil své právo na polský královský trůn. Na cestě byl ale v Olomouci zavražděn. Nezanechal po sobě žádného dědice. Rok 1306 – vymření Přemyslovců po meči.

14 Je to pravda? Král Přemysl Otakar I. získal Stříbrnou bulu sicilskou.
Na městské kolonizaci se podíleli i němečtí osadníci. Mezi nejbohatší města patřily Jihlava a Kutná Hora. Česká a moravská šlechta podporovaly růst královské moci. Období braniborské vlády v Českém království bylo pro zemi velmi přínosné. V roce 1300 vydal Václav II. dolní zákoník. Pražský groš byl stříbrný. Václav III. byl zavražděn v Brně.

15 Toto jsou správné odpovědi.
Ne. Přemysl Otakar I. získal Zlatou bulu sicilskou. Ano. Ano Ne. Česká i moravská šlechta měla obavy z růstu královské moci. Ne. Braniboři pouze plenili a drancovali České království, nijak ho nezvelebovali. Ne. V roce 1300 vydal Václav II. horní zákoník. Ne. Václav III. byl zavražděn v Olomouci.


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google