Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r. 1070 založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r. 1070 založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla."— Transkript prezentace:

1 VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla knížetem Vratislavem II. (prvním českým králem Vratislavem I.) byl samostatným městem, r připojen k Praze ve 12. stol. zaznamenán rozkvět, v 15. stol. přerušen husitským hnutím, v 17. stol. je budována pevnost

2 VYŠEHRAD - rotunda sv. Martina – románská stavba z Vratislavovy doby z 2. pol. 11. stol. - za Karla IV. r přestavěn kapitulní chrám sv. Petra a Pavla z románské stavby na gotickou, následovaly úpravy, v letech novogotická úprava J. Mockerem - zachovány brány pevnosti (areál přestavoval r C. Lurago) - v 19. stol. zřízeno národní pohřebiště

3 VYŠEHRAD - vyšehradský hřbitov byl v 19. století zřízen jako národní pohřebiště - architektonicky ho upravil A. Wiehl v letech jsou zde pohřbeny nejvýznamnější osobnosti české kultury od 19. století po současnost - na východní straně je společná hrobka – Slavín (na průčelí je nápis - - Ač zemřeli, ještě mluví) - pochováni zde např. jsou: J. Zeyer, J. Vrchlický, K. H. Mácha, J. Hora, F. Křižík, R. Kubelík, Z. Štěpánek, J. Marvan, V. Hynais, A. Mucha, J. Štursa, B. Kafka, E. Destinová, J. Kubelík, K. Hilbert, J. Gočár, K. Honzík, J. Fragner,…..

4 VYŠEHRAD - ve vyšehradských sadech jsou umístěna sousoší J. V. Myslbeka z let (Lumír a Píseň, Ctirad a Šárka, Záboj a Slavoj, Přemysl a Libuše) přenesena z Palackého mostu - umístěna je zde kopie barokní jezdecké sochy sv. Václava od J. J. Bendla z r (původní socha stála uprostřed dnešního Václavského náměstí)

5 Použitá literatura a zdroje:
Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první


Stáhnout ppt "VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r. 1070 založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla."

Podobné prezentace


Reklamy Google