BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a zpracování dřeva 11.Přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a úpravu dřeva pro výrobu stavebních materiálů 8.Přednáška.
Logistika Doprava a čerpání betonu Ing. Zdeněk Honzík Lukáš Suchý 6. ročník Beton University - Provádění betonových konstrukcí.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
REGÁLOVÉ ZAKLADAČE - jsou skladovacím zařízením, které zajišťuje obsluhu regálů v úzkých manipulačních uličkách - navazují na stohovací jeřáby - jejich.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Budování cyklostezek z pohledu správce vodních toků Mladá Boleslav Ing. Růžena Divecká Povodí Labe, státní podnik.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Příjezd k místu dopravní nehody a ustavení vozidel STČ 08/IZS.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Proudové chrániče.
Plánování ve školní tělesné výchově
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Perové spoje 2 VY_32_INOVACE_22_439
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Služby Minks s.r.o. Haškova 153/17, Brno
Technické prostředky v požární ochraně
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Zemní práce a zakládání staveb
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Důlní elektrické přístroje
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Velikonoce plk. Ing. Tomáš LERCH.
Transkript prezentace:

BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a zpracování dřeva 11.Přednáška

Stroje a zařízení pro těžbu a zpracování dřeva  při výrobě stavebních materiálů a dílců pro výstavbu se stále více používá dřevo a dřevní hmota  dřevo je jedním z obnovitelných zdrojů energie a materiálu  v současnosti se pro těžbu a zpracování dřeva stále více používají stroje BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje a zařízení pro těžbu a zpracování dřeva Dělíme je na:  těžebně dopravní stroje  stroje a zařízení pro manipulaci a základní třídění dřeva  stroje na zpracování dřeva  stroje a zařízení pro výrobu ze dřeva  stroje pro využití dřevního odpadu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Těžebně dopravní stroje Základní dělení:  Jednooperační stroje – pouze na jeden druh operace (kácení x řezání x převoz dřeva…)  pro kácení  pro odvětvování  pro transport dřeva  pro štěpkování BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - jednooperační Pro kácení BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - jednooperační Pro odvětvování BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - jednooperační Pro transport dřeva BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - jednooperační Pro štěpkování BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje Základní dělení:  Víceoperační – při těžbě kácí, odvětvuje, rozřezává, měří, přemisťuje a ukládá výřezy  Harvestory  Vyvážecí traktory a soupravy  Harwardery – Forwestery  Procesory BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - Harvestor Harvestor je víceoperační stroj, který při těžbě kácí, odvětvuje, rozřezává, měří, přemisťuje a ukládá výřezy v jednom cyklu. Celý cyklus je plně mechanizovaný a částečně automatizovaný. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - Harvestor Harvestory jsou montovány na terénních podvozcích (kolový, pásový, kombinovaný). Pracovním nástrojem je kácecí hlavice  Dvouválcová - robustnější - větší síla - rovné kmeny  Čtyřválcová - kompaktnější - i křivé kmeny BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - Harvestor Klady  + šetrná práce s ohledem na okolní porost a půdu  + vysoká produktivita práce (až 1 strom/min)  + poměrně nízké náklady na vyrobený sortiment  + menší úrazovost než u ostatních strojů Zápory  − vysoké pořizovací ( mil. kč) a provozní náklady  − nutná dokonalá organizace práce  − nutnost nasazení na větších lesních plochách BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Těžebně dopravní stroje Vyvážecí traktory a soupravy Jsou to stroje určené pro nakládání, převoz a skládání dřeva. Pracovním nástrojem je hydraulický jeřáb s drapákem. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Vyvážecí traktor (forwarder)

Těžebně dopravní stroje Vyvážecí traktory a soupravy Vyvážecí souprava je tvořena dočasným spojením traktoru nebo tahače a přívěsu. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje Harwardery - Forwestery Tyto stroje vykonávají obdobnou funkci jako harvestor a současně mohou pracovat i jako vyvážecí traktor. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje Harwardery - Forwestery Disponují hydraulickým jeřábem s harvestorovou hlavící se speciálními rameny drapáku. Díky tomu je umožněno nakládání dřeva na ložnou plochu, která je součástí stroje. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - Procesory Traktorový procesor je určen k odvětvování a krácení probírkového materiálu (stromů) na určené sortimenty. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Těžebně dopravní stroje - Procesory Součástí je měřící jednotka, která zajišťuje přesné měření délky. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP BOZP = bezpečnost a ochrana zdraví při práci  před použitím stroje musí být obsluha seznámena s podmínkami, které by mohly mít vliv na bezpečnost práce Jedná se zejména o:  únosnost půdy a všech dalších míst, přes které se bude stroj pohybovat  sklony pojezdové roviny  uložení podzemních vedení inženýrských sítí, případně jiných podzemních překážek  umístění nadzemních vedení a překážek BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Stroje pro zemní práce  vzdálenost stroje od okraje svahu musí být stanovena tak, aby nedošlo ke zřícení stroje  při jízdě ze svahu nebo práci v něm používá obsluha bezpečnou techniku jízdy, aby nedošlo ke ztrátě stability stroje a jeho převrácení.  pokud je stroj naložen materiálem, je nutné, aby bylo pracovní zařízení ustaveno, případně zajištěno v přepravní poloze BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Stroje pro zemní práce  obsluha nesmí opustit své místo, aniž by spustila pracovní zařízení na zem nebo ho umístila do předepsané polohy  stroje smí být čištěny pouze při vypnutém motoru a na bezpečném místě, kde nehrozí sesuv zeminy apod.  v případě použití skrejpru je nutné provést opatření k tomu, aby nedošlo k nárazu radlice do vyčnívajících překážek (např. kameny) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Míchačky  před uvedením míchačky do provozu musí dojít k řádnému ustavení stroje a zajištění v horizontální poloze  k plnění míchačky smí docházet pouze, je-li míchačka v provozu a buben rotuje  v případě ručního plnění nesmí docházet k zásahu lopaty do rotujícího bubnu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Přeprava betonových a jiných směsí  před jízdou je nutné zajistit výsypné zařízení v přepravní poloze v souladu s návodem k používání  při přejímce a při ukládání betonové směsi musí být vozidlo na přehledném a dostatečně únosném místě a nesmí se zde vyskytovat překážky, které by mohly bránit manipulaci BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Čerpadla směsí a strojní omítačky  vyústění potrubí na čerpání směsi musí být dostatečně zajištěno, aby byla minimalizována možnost zranění následkem pohybu způsobeného dynamickými účinky dopravované směsi  musí být zajištěna dostatečná komunikace mezi obsluhou čerpadla a obsluhou provádějící nanášení malty BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BOZP - Čerpadla směsí a strojní omítačky  tlakové stroje je možné čistit či rozebírat pouze v případě, že nejsou pod tlakem  není dovoleno přehýbat hadice, manipulovat se spojkami a ručně přemisťovat hadice a potrubí  obslužné místo pojízdného čerpadla musí být přehledné a v prostoru manipulace s potrubím se nesmí nacházet překážky, které by omezovaly manipulaci s výložníkem  manipulace s rozvinutým výložníkem smí probíhat až po zajištění stability autočerpadla (v případě přemisťování autočerpadla musí být výložník složen v přepravní poloze) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

BOZP - Vibrátory  délka pohyblivého přívodu mezi napájecí jednotkou a vibrátorem a také mezi napájecí jednotkou a motorovou jednotkou musí být nejméně 10 metrů  ponoření a vytažení hlavice ponorného vibrátoru při zhutňování betonu se smí provádět pouze za provozu vibrátoru BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Společná ustanovení o zabezpečení strojů při přerušení a ukončení práce  závady a provozní odchylky stroje musí být pravidelně zaznamenávány a musí s nimi být seznámena i střídající se obsluha stroje  stroj a pracovní zařízení stroje musí být zajištěno proti samovolnému pohybu  je nutné provést opatření, která zabrání samovolnému spuštění stroje a jeho neoprávněnému užití jinou fyzickou osobou  po ukončení práce musí být stroj odstaven tak, aby nezasahoval do komunikace a nebyla ohrožena stabilita stroje BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Přeprava strojů  stroje musí být zajištěny proti posunutí, aby nemohlo dojít ke zřícení z dopravního prostředku  při nakládání musí být dopravní prostředek zajištěn proti pohybu a musí stát na dostatečně pevné ploše  všechny fyzické osoby se musí nacházet v dostatečné vzdálenosti, aby nemohlo dojít k jejich zranění BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Nařízení vlády 378/2001 sb. Tímto nařízením vlády se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. Jedná se o jeden ze základních dokumentů týkajících se této problematiky. Toto nařízení vlády se zabývá:  používáním strojních zařízení – spouštění, zastavování, doprava, opravy, seřizování, manipulace, úpravy, údržba a čištění po celou dobu provozu  nebezpečným prostorem uvnitř nebo vně zařízení  ochranným zařízením BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Nařízení vlády 378/2001 sb.  obsluhou strojů  průvodní dokumentací (návody výrobce)  provozní dokumentací (revize, kontroly, apod.)  minimálními požadavky na bezpečný provoz a používání strojů  ochrannými zařízeními BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Druh činnostiZdroj rizikaPopis nebezpečí Opatření ke snížení nebezpečí Dílčí opatřeníPorušený předpis Za provedení odpovídá Stroje pro zemní práce Stroj - dozer Převrácení stroje dodržovat dostatečné vzdálenosti od okrajů svahů proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Hlučnost udržovat v dobrém technickém stavu, používat chráničky sluchu pravidelné kontroly technického stavu NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Přejetí a sražení osob zákaz pohybu osob před drahou stroje proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Pád řidiče zákaz vystupování z rozjetého stroje proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Samovolné rozjetí po práci zkontrolovat řádné zabrzdění stroje a v jeho okolí nenechávat ležet žádné nebezpečné předměty proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod XIV strojník Vzorová tabulka rizik

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Vzorová tabulka rizik Druh činnostiZdroj rizikaPopis nebezpečí Opatření ke snížení nebezpečí Dílčí opatřeníPorušený předpis Za provedení odpovídá Stroje pro zemní práce Stroj - válec Převrácení stroje dodržovat dostatečné vzdálenosti od okrajů svahů proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Přejetí a sražení osob zákaz pohybu osob před drahou stroje proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Pád řidiče zákaz vystupování z rozjetého stroje proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Samovolné rozjetí po práci zkontrolovat řádné zabrzdění stroje a v jeho okolí nenechávat ležet žádné nebezpečné předměty proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod XIV strojník

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Vzorová tabulka rizik Druh činnostiZdroj rizikaPopis nebezpečí Opatření ke snížení nebezpečí Dílčí opatřeníPorušený předpis Za provedení odpovídá Stroje pro zemní práce Stroje - pásové rypadlo Sesunutí a pád stroje ze svahu nebo do výkopu nezatěžovat hranu výkopu, při manipulaci s hloubkovou lopatou se nepodkopávat proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Převrácení stroje postavení na rovném terénu, používání podpěr při práci, dodržování dovolených sklonů proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník Přejetí a sražení osob zákaz pohybu osob před dráhou stroje, uvedení stroje do provozu zvukovým signálem proškolení obsluhy stroje NV 591/2006 sb., příloze č.2, bod II strojník

Tato studijní opora byla vytvořena v rámci projektu středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů (CZ.1.07/2.2.00/ ) financovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje. Děkuji za pozornost! BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE