Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_23_PryR-15 Název tematické oblasti (sady) Technologie svařování potrubí z termoplastů Název vzdělávacího materiálu Ukládání plynovodů a přípojek do výkopu Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen žákům oboru Instalatér a je zaměřen na získání a procvičování základních vědomostí týkajících se nauky o technologií svařování potrubí z termoplastů a pro výuku základního kurzu svařování ZK 15 P 2, ZK 11 P 3, ZK 16 P 3. Klíčová slova Plynovod, uložení, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. až III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 4,19 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ POTRUBÍ Z TERMOPLASTŮ
Ukládání plynovodů a přípojek do výkopu

3 ULOŽENÍ PLYNOVODU Podsyp – sypaná konstrukce z písku nebo jiného vhodného jemnozrnného materiálu na dně výkopu, určená k ochraně potrubí před poškozením. Obsyp – sypaná konstrukce z písku nebo jiného vhodného jemnozrnného materiálu po stranách potrubí a nad ním, určená k ochraně potrubí před poškozením. Zásyp – sypaná konstrukce k vyplnění prostoru výkopu mezi obsypem a úrovní terénu.

4 Uložení potrubí v rýze

5 Obsyp Po celé délce potrubí je proveden obsyp. Nejmenší výška obsypu po zhutnění musí být taková, aby sahal nejméně 0,2 m nad vrch potrubí. Nejmenší šířka vrstvy obsypu od vnějšího povrchu potrubíje 0,1 m

6 Obsyp Pro obsyp potrubí z PE lze použít, jen těžený písek, nebo jiný jemný materiál, který nemá negativní vliv na životní prostředí, bez ostrohranných zrn s maximální velikostí nejvýše 16 mm. Výkopek nebo jiný materiál lze použít jen po dohodě s budoucím provozovatelem, případně dodavatelem plynu.

7 Zásyp Zásyp výkopu se provádí bezprostředně po uložení plynovodu do výkopu. Před zásypem potrubí se provedou potřebná zaměření trasy a svarů na plynovodu. Výsledky měření se zaznamenává do montážního deníku.

8 Zápis ve stavebním deníku
O zemních pracích musí zhotovitel vést záznam ve stavebním deníku, ze kterého musí být zřejmá: hloubka šířka výkopu, způsob zhutnění výšky jednotlivých vrstev, provedení podsypu, obsypu a zásypu potrubí. V záznamu se uvede jméno odpovědného zaměstnance, který podsyp, obsyp a zásyp řídil.

9 Plynovodní přípojka (dále jen „přípojka“) – zařízení pro připojení odběrného plynového zařízení na plynovod (distribuční soustavu). Sahá od plynovodu k hlavnímu uzávěru odběrného plynového zařízení.

10 PŘÍPOJKA V OBVODOVÉ STĚNĚ

11 PŘÍPOJKA V PODLAZE NEPODSKLEPENÉHO OBJEKTU
Vzdálenost hlavního řádu potrubí od základu domu?

12 UKONČENÍ PŘÍPOJKY V NADZEMNÍ SKŘÍNI
Jaký je dovolený poloměr ohybu trubky.

13 UKONČENÍ PŘÍPOJKY V NADZEMNÍ SKŘÍNI

14 Literatura: TP-G Plynovody a přípojky z polyetylénu


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google