Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení hovězího masa Jméno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení hovězího masa Jméno."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení hovězího masa Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o charakteristice hovězího masa, obsahu živin… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_287

2 C HARAKTERISTIKA A SLOŽENÍ HOVĚZÍHO MASA. Charakteristika hovězího masa:  Maso získáváme z jalovic, krav, býků a volů.  Hovězí maso řadíme mezi masa jatečních zvířat.  Má cihlovou až červenohnědou barvu, jemná vlákna a je rovnoměrně prorostlé tukem.  Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa.  Nejlepší maso pochází z 3-6 let starých volů.  Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku.  Maso z krav, zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po mléce.  Tuk se nazývá lůj,  Maso vykastrovaných kusů je rovnoměrně prorostlé tukem - mramorování

3 C HARAKTERISTIKA A SLOŽENÍ HOVĚZÍHO MASA. Složení hovězího masa: Obrázek č. 1 Voda % Bílkoviny % Tuky % Sacharidy – minimální množství - glykogen v játrech Vitamíny - A, skupiny B, PP Minerální látky - P, Na, K, Ca, Fe - vnitřnosti obsahují více než maso.

4 VY_32_INOVACE_NAV_287_pracovní_list Doplň chybějící text: Maso získáváme z …………….;……………;………. a ………….; Hovězí maso řadíme mezi masa ………………. ………………..; Má cihlovou až červenohnědou …………; jemná …………. a je rovnoměrně prorostlé ………………; Patří k biologicky ……………………… druhům ………………; Nejlepší maso pochází z.... až.....let starých volů. Maso z ………… je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo …………….; Maso z ……………., zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou …………….. s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po ………….; ……….. se nazývá lůj, Maso …………………. kusů je rovnoměrně prorostlé tukem nazýváme ……………….. ;

5 VY_32_INOVACE_NAV_287_pracovní_list_řešení Charakteristika hovězího masa:  Maso získáváme z jalovic, krav, býků a volů.  Hovězí maso řadíme mezi masa jatečních zvířat.  Má cihlovou až červenohnědou barvu, jemná vlákna a je rovnoměrně prorostlé tukem.  Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa.  Nejlepší maso pochází z 3-6 let starých volů.  Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku.  Maso z krav, zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po mléce.  Tuk se nazývá lůj,  Maso vykastrovaných kusů je rovnoměrně prorostlé tukem nazýváme mramorování

6 Použité zdroje. AD_maso#Slo.C5.BEen.C3.AD_hov.C4.9Bz.C3.A Dho_masa Obrázek č oducts/image_m_8434.jpg Obrázek stažen 21. září 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení hovězího masa Jméno."

Podobné prezentace


Reklamy Google