Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te1.10 SEUROP I Vytvořeno:10.04.2013 Ověřeno: 19.04. 2013 Třída:ŘU1

2 Jatečné opracování Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dostupné klasifikační tabulky z odborných časopisů „MASO“ Klíčová slova:klasifikace, kvalita, zmasilost Anotace:Materiál je určen pro výuku JUT v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 SEUROP Systém SEUROP se využívá k hodnocení jakosti poražených hospodářských zvířat.

4 Tabulky Následující tabulky jsou platné pro prasata. Následující tabulky jsou platné pro prasata. Část I. Podíl svaloviny (%) v JUT s přejímací hmotností od 60 do 120 kg S 60 % a více E 55 až 59,9 % U 50 až 54,9 % R 45 až 49,9 % O 40 až 44,9 % P Méně než 40 %

5 Část II. Ostatní porážená prasata. N Jatečně upravená těla do 59,9 kg. Z Jatečně upravená těla prasat nad 120 kg a jatečně upravená těla zmasilých prasnic a pozdních řezanců. Svalstvo je na všech částech těla dobře až velmi dobře vyvinuté. H Jatečně upravená těla hubených prasnic a pozdních řezanců. K Jatečně upravená těla kanců a kryptochoidů.

6

7 Kategorie těl skotu I Tele – TE Tele – TE těla bez ohledu na pohlaví ve věku nad 2 týdny, s přejímací hmotností do 150 kg, svalovina má světle růžovou barvu, zvířata jsou krmena mlékem nebo mléčnými krmnými směsmi Mladý skot – MS Mladý skot – MS těla ostatních nevzrostlých zvířat s přejímací hmotností vyšší než 150 kg do 12 měsíců Mladý býk – A Mladý býk – A …. chrupavčité násadce trnů prvních 4 hrdních obratlů nesmí vykazovat známky kostnatění

8 Kategorie těl skotu II Býk – B Býk – B … těla ostatních nekastrovaných zvířat samčího pohlaví ve věku nad 24 měsíců Vůl – C Vůl – C těla vzrostlých kastrovaných zvířat samčího pohlaví Kráva – D Kráva – D …, která se již otelila Jalovice – E Jalovice – E …, která se ještě neotelila

9 Klasifikace skotu podle zmasilosti S veškeré profily jsou extrémně konvexní veškeré profily jsou extrémně konvexní svalovina vyvinutá vynikajícím způsobem s dvojitým osvalením svalovina vyvinutá vynikajícím způsobem s dvojitým osvalením kýta - velmi výrazně zakulacená, dvojité osvalení, svaly výrazně od sebe oddělené kýta - velmi výrazně zakulacená, dvojité osvalení, svaly výrazně od sebe oddělené hřbet – široký a silně vyklenutý až k pleci hřbet – široký a silně vyklenutý až k pleci plec – výrazně vyklenutá, zakulacená plec – výrazně vyklenutá, zakulacená vrchní šál – silně vyklenutý nad sponou pánevní vrchní šál – silně vyklenutý nad sponou pánevní spodní šál – silně vyklenutý spodní šál – silně vyklenutý E, U, R, O, P… E, U, R, O, P… S, E – definici musí odpovídat všechny 3 hlaví části (kýta, hřbet, plec) S, E – definici musí odpovídat všechny 3 hlaví části (kýta, hřbet, plec) U, R, O, P – definici musí odpovídat alespoň 2 části (důraz je kladen na kýtu) U, R, O, P – definici musí odpovídat alespoň 2 části (důraz je kladen na kýtu)

10 Klasifikace podle protučnělosti 1 – velmi slabá 1 – velmi slabá žádné nebo jen velmi slabé krytí povrchu podkožním tukem žádné nebo jen velmi slabé krytí povrchu podkožním tukem dutina hrudní bez tukového krytí dutina hrudní bez tukového krytí 5 – velmi silná 5 – velmi silná celý povrch pokryt vrstvou loje celý povrch pokryt vrstvou loje uvnitř dutiny hrudní jsou výrazná ložiska loje uvnitř dutiny hrudní jsou výrazná ložiska loje pro zařazení je rozhodující: pro zařazení je rozhodující: rovnoměrnost a velikost plochy tukového krytí rovnoměrnost a velikost plochy tukového krytí tloušťka tukového pokryvu – u třídy 4 a 5 tloušťka tukového pokryvu – u třídy 4 a 5 vývin tukové tkáně v hrudní dutině vývin tukové tkáně v hrudní dutině stupeň překrytí svaloviny v mezižeberních prostorech stupeň překrytí svaloviny v mezižeberních prostorech

11 Kontrolní otázky 1. K čemu slouží klasifikační tabulky SEUROP ? 1. K čemu slouží klasifikační tabulky SEUROP ? Systém SEUROP se využívá k hodnocení zmasilosti poražených hospodářských zvířat. 2. Co znamenají jednotlivá písmena v názvu? 2. Co znamenají jednotlivá písmena v názvu? Značení jednotlivých druhů jakostí podle kvality (zmasilost). 3. Ztučnělost masa je hodnocena jakou škálou? 3. Ztučnělost masa je hodnocena jakou škálou? Je hodnocena číselnou řadou (1-5).

12 Použité zdroje www.cmsch.cz/store/seurop-metodika-mze- pro-vypracovani-protokolu.pdf www.cmsch.cz/store/seurop-metodika-mze- pro-vypracovani-protokolu.pdf seurop - Obrázky.cz Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google