Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.23 Chlazení masa Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2

2 Chlazení a mražení Vzdělávací oblast: Zpracování masa
Předmět: Technologie Ročník: 2 ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: chladící a mrazící pulty ve škole a provozovně jatek Klíčová slova: chlazení, skladování, absorpce, komprese Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 Účel chlazení Snížení teploty masa nebo prostoru, kde se potravina skladuje. Ochrana před znehodnocením živými organismy a mikroorganismy.

4 Chlazení a skladování masa
chladící stroje chladírny mrazírny

5 Sklady Maso a masné výrobky se ukládají do prostor s přiměřeně nízkou teplotou, které se dosahuje chladícím strojním zařízením.

6 Druhy chladících zařízení
absorpční kompresorové

7 Absorpční zařízení jeho části
výparník absorbér čerpadlo kotel kondenzátor redukční ventil spojovací potrubí

8 Princip kompresorového chlazení
Princip stlačeného plynu. Používá chladiva – amoniak a freon. Do prostoru chladírny je vháněn ochlazený vzduch,kterou rychle a stejnoměrně ochlazuje.

9 Kompresorové chlazení jeho zařízení
Výparník Kompresor Kondenzátor Redukční ventil Spojovací potrubí

10 Princip absorpčního chlazení
Pracuje s teplonosnými látkami – vodou,solankou. Absorbér se ochlazuje o studenou vodu. Absorbér načerpal teplo z uloženého masa.

11 Kontrolní otázky 1. Účel chlazení.
Ochrana před znehodnocením živými organismy a mikroorganismy. Snížení teploty masa a prostoru, kde se potravina skladuje. 2. Jaké druhy chlazení znáte? Absorpční, kompresorové. 3.Vysvětli princip kompresorového chlazení. Pracuje na principu stlačeného plynu, používá chladiva – amoniak a freon. Do prostoru chladírny je vháněn ochlazený vzduch,kterou rychle a stejnoměrně ochlazuje.

12 Použité zdroje KOLDA,O. a spol.,Zpracování masa, SNTL.1985.DT 63751.
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google