Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te3.59 Odpadové hospodářství Vytvořeno:05.03.2013 Ověřeno: 28.05. 2013 Třída:Řu 3, PV 3

2 Odpadové hospodářství Vzdělávací oblast:Zpracování masa Předmět:Technologie Ročník:3. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:učebnice Zpracování masa pro 3. ročník Klíčová slova:vedlejší jatečné produkty, konfiskáty, zpracování odpadu Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa – odpadové hos- podářství.

3 Odpadové hospodářství Z hlediska vlivu na ŽP je třeba odlišit zvláštní odpad, nebezpečný odpad, druhotnou surovinu. K povinnostem provozovatelů patří zpracovat program odpadového hospodářství. Odpadové hospodářství je relativně mladou, avšak dynamicky se rozvíjející oblastí. V České republice vznikl první zákon o odpadech až v roce 1991. Před rokem 1991 nebylo nakládání s odpady v ČR na legislativní úrovni nijak kontrolováno ani řízeno a s výjimkou tzv. druhotných surovin nebylo ošetřeno žádným složkovým předpisem.

4 Konfiskáty živočišného původu těla uhynulých, nedonošených a mrtvě narozených nebo utracených zvířat a nepoživatelné živočišné produkty provozovatel musí výskyt konfiskátů oznámit veterinární službě, až do odvozu vhodným způsobem skladovat, třídit popř. likvidovat likvidace asanační službou

5 Druhy konfiskátů rostlinného a živočišného původu 1.odpady bílkovinného a tukového charakteru výroba krmiv pro monogastrická zvířata 2. odpady keratinového charakteru druhotná surovina, kartáče, řezbářské výrobky 3. odpady rostlinného charakteru obsahy předžaludků skotu a žaludku prasat – kompostování

6 Ostatní odpady 1.Odpady minerálního charakteru nakládací sůl(kůže), láky,kaly z kotlů vymetanou sůl po vysolení kůží lze přečistit 2. Zbytky pesticidů a přípravků deratizačních předat k neškodné likvidaci - uložiště určené okresním úřadem 3. Kosti krmné substráty, vývary z kostí a omáčky 4. Ropné látky skladovat odděleně do označených nádob

7 Veterinární a asanační ústav Biřkov

8 Kontrolní otázky 1.Kdy byla dána legislativa odpadovému hospodářství v ČR. V roce 1991. 2. Jaké druhy odpadů produkuje jatečná fáze masné výroby? Živočišné, minerální, rostlinné a odpadní voda.

9 Použité zdroje http://www.mzp.cz/cz/odpadove_hospodarstvi Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google