Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot."— Transkript prezentace:

1

2  Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje

3  Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky  Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.

4  Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmi to stroji setkáváme i v cukrářské výrobě  Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den

5  Používají se především při zpracování kynutých těst  Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělícího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.

6

7

8

9

10  Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst  Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí - Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků - Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou

11 - Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou - Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně - Periodické stroje se využívají v malých provozovnách - Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva

12  Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní

13  Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat  Je určen k bodovému tvarování - kokosek, buflerů  Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné

14  Vanu naplníme hmotou  Otevřeme otvory pístu  Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje  zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj

15  Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot  Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce  Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby  Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný

16  Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost  Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!

17  Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách  Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty  Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost  Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání

18 1) Popiš princip dělícího stroje 2) Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? 3) Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. 4) Proč lidé vymysleli tyto stroje? Rozepiš se

19  Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty  Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému  Co vše může tento stroj dávkovat?  ………………………………………………..  Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet

20  Stojan s náhonem  Válec s pístem  Uzavírací šoupátka  Válečková dráha  Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace  Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)

21  Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy.  Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek

22  Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd.  Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně

23  K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci. V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky  Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení

24 Rozvalovací stroj  Ruční rozvalování těst válečkem je zdlouhavé a namáhavé, proto je nahrazeno strojem rozvalovacím  Stroj je vhodný k rozvalování listového, lineckého, vaflového a perníkového těsta  Stroj rozválí těsto na požadovanou tloušťku těsta

25  Principem rozvalování spočívá v opakovaném průchodu těsta mezerou mezi dvěma hladkými válci, které jsou umístěny nad sebou  Velikost mezery se každým průchodem těsta mezi válci zmenšuje a plát těsta se tak postupně prodlužuje  V současné době se nejčastěji používá ručně ovládané rozvalovací stroje vyžadující trvalou obsluhu

26 Doplňující zařízení k rozvalovacímu stroji  Patří zde různé mechanizační prvky pro tvarování vybraných druhů výrobků  Jsou to především řezací válce pro podélné i příčné krájení, svinovací zařízení, váleček pro navinování plátů


Stáhnout ppt " Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme: - dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot."

Podobné prezentace


Reklamy Google