Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky"— Transkript prezentace:

1

2 Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky
Do této skupiny dopravníků zařazujeme dopravníky: vibrační, šnekové, válečkové a kladičkové tratě a dopravní skluzy. Vibrační dopravníky jsou mechanické dopravníky využívající k přemísťování setrvačných sil působících na částice dopravovaného materiálu. Vibrační dopravníky mohou být impulsní nebo s  mikrovrhem.

3 Šnekové dopravníky Šnekové dopravníky přemísťují materiál pomocí ve žlabu rotujícího šneku. Při rotaci šneku dochází k posouvání materiálu ve žlabu.

4 Válečkové a kladičkové tratě Poháněné válečkové tratě
Válečkové a kladičkové tratě jsou dopravní zařízení, jejichž typickým znakem je řada válečků nebo kladiček otočných kolem svých čepů nebo hřídelů uložených ve stabilních nebo přestavitelných rámech.

5 Dopravní skluzy Dopravní skluzy (využívají účinků zemské tíže) nemají pohon. Dráha dopravovaného materiálu může být přímá nebo může mít tvar šroubovice. Sklon dráhy je takový, aby se materiál pohyboval přiměřenou rychlostí Přímé skluzy - přepravovaný materiál o různé hmotnosti vstupuje na skluz určitou rychlostí a opouští skluz s rychlostí v závislosti na poměrech na skluzu. Ty závisí na součiniteli tření mezi materiálem a skluzem . Šroubovicové skluzy (tobogány) umožňují překonat značné výškové rozdíly při minimální půdorysné ploše skluzu. Na přepravovaný materiál působí tíhová síla, odstředivá síla a zrychlující síla.

6 Pneumatické dopravní systémy
Pneumatické dopravní systémy využívají pro dopravu práškových a zrnitých materiálů jako pomocného média vzduchu nebo jiného plyn. Nosné časti pneumatických dopravních systémů jsou buď žlabové (čeřicí, fluidační) nebo potrubní sací (pracují s  podtlakem) a přetlakové.

7 Hydraulické dopravní systémy
Hydraulické dopravní systémy jsou založeny na principu unášení částic dopravovaného materiálu proudem vody. Směs vody a materiálu se nazývá hydrosměsí. V praxi se používají dva základní způsoby dopravy - žlabová a potrubní (podtlaková nebo přetlaková). Hydraulické dopravní systémy jsou tvořeny kromě potrubí směšovači a odlučovači.

8 Dopravní vozíky Dopravní vozíky jsou dopravní prostředky přetržitě pracující pro vodorovnou a kombinovanou (vodorovnou a svislou) dopravu materiálu. Vozíky mohou být s nehybnou plošinou a se zdvižnou plošinou popř. doplněné další výbavou Vozíky se zdvižnou plošinou jsou nízkozdvižné a vysokozdvižné. Nízkozdvižné vozíky mají ruční nebo motorický pohon (akumulátorový

9 Vysokozdvižné vozíky Vysokozdvižné vozíky mají zařízení pro uchopení břemen nejčastěji vidlice Vozíky mohou mít i různá další přídavná zařízení (svěrné čelisti, nosný čep, montážní plošinu, jeřábové rameno apod.) Největšího použití nacházejí vysokozdvižné vozíky s motorickým zdvihem a pohybem, se všemi pohybovými funkcemi (zdvih, spouštění, naklápění) ovládanými pomocí hydraulického rozvaděče.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky"

Podobné prezentace


Reklamy Google