Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmetadla statkových hnojiv

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmetadla statkových hnojiv"— Transkript prezentace:

1 Rozmetadla statkových hnojiv
Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/ Rozmetadla statkových hnojiv

2 Rozmetadla statkových hnojiv
Používají se k rozmetání chlévské mrvy, kompostu popř. vápna, saturačních kalů, čistírenských kalů a ostatních materiálů využitelných k hnojení. Hlavním význam statkových hnojiv spočívá v dodávce živin, organické hmoty a mikroorganismů do půdy.

3 Rozmetadla statkových hnojiv
Konstrukce : Podvozek Pevné bočnice Přední čelo s bezpečnostním krytem Rozmetací ústrojí Vertikální válce – trubky s navařenými deskami ve šroubovici, skloněny asi o 20 stupňů dovnitř korby. Dnes v menšině. Horizontální válec – zpravidla jedna trubka s navařenými prsty ve šroubovici, která frézuje hmotu a vrchní větví ji podává na rozmetací stůl s lopatkami. Dělené posuvné dno – jsou to dva lištové dopravníky, které posouvají hmotu do zadní části rozmetadla k rozmetacímu ústrojí. Pohon – je veden od vývodové hřídele traktoru přes kloubovou hřídel na hřídel stroje.

4 Rozmetadla statkových hnojiv

5 Rozmetadla statkových hnojiv
Rozmetací ústrojí vertikální

6 Rozmetadla statkových hnojiv
Rozmetací ústrojí horizontální

7 Rozmetadla statkových hnojiv
Rozmetací ústrojí kombinované

8 Rozmetadla statkových hnojiv
Konstrukce Samojízdné Návěsné Přívěsné (pouze historicky)

9 Rozmetadla statkových hnojiv
seřízení dávky Dávka závisí na rychlosti děleného posuvného dna/přímo úměrně/ v kombinaci s rychlosti traktoru/nepřímo úměrně. U rozmetadla se dá také seřídit rychlost horizontálního válce, kdy na hnůj se používá převod do rychla a na vápno do pomala. Rovněž je důležité naklonění rozmetacího stolu. Na hnůj má být stůl více nahoře, na vápno dole.

10 Rozmetadla statkových hnojiv

11 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Slouží k rozmetání všech průmyslových hnojiv a to práškových, krystalických a granulovaných, jejichž významem je dodání základních živin/N, P, K, Ca/, potřebných pro výživu rostlin a tím jejich růst a vývoj.

12 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Složení: Zásobník – k uložení hnojiva, má míchací zařízení proti „spékání“ hnojiva a někdy i odlehčovací rošt, aby hnojivo neleželo celou váhou na pásovém dopravníku. Pásový dopravník – dopravuje hnojivo k výpadovému otvoru, u kuželovitých zásobníků není, zde hnojivo padá k otvoru samo po šikmých stěnách zásobníku. Regulační páka /šoupátko/ - slouží k nastavení velikosti výpadového otvoru Pohon : Od vývodové hřídele traktoru Od pojezdového kala stroje Hydraulicky /napojení na vnější hydraulický okruh traktoru/ Rozmetací ústrojí

13 Rozmetadla průmyslových hnojiv

14 Rozmetadla průmyslových hnojiv

15 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Rozmetací ústrojí: Kotoučové S kyvnou hubicí Pneumatické

16 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Rozmetací ústrojí kotoučové

17 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Rozmetací ústrojí hubicové

18 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Rozmetací ústrojí pneumatické Používají se u práškových hnojiv, kdy ventilátor vhání vzduch do difuzoru, který je umístěn pod zásobníkem. Do difuzoru jde rovněž přes dávkovač hnojivo ze zásobníku. Vzduchem je unášeno a přes rozdělovací hlavu a potrubí je vháněno do rozmetacích koncovek.

19 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Rozmetací ústrojí pneumatické

20 Rozmetadla průmyslových hnojiv
Nastavení dávky: Dávka v drtivé většině závisí přímo úměrně na velikosti výpadového otvoru a nepřímo úměrně na pojezdové rychlosti. To se nastavuje mechanicky pákou. U moderních strojů se už jedná o elektronickou regulaci dávkování v závislosti na rychlosti stroje. V tomto případě se zvyšující se rychlosti se zvětšuje výpadový otvor.


Stáhnout ppt "Rozmetadla statkových hnojiv"

Podobné prezentace


Reklamy Google