Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jehličkové tiskárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jehličkové tiskárny."— Transkript prezentace:

1 Jehličkové tiskárny

2 Úvod Jehličková technologie se dnes používá relativně málo, ale je mnoho institucí, kde ji stále najdeme. Neposkytuje sice kvalitní tisky, ale tisky stále dobře čitelné, rychlé a levné Navíc umožňuje tisk průklepů Tyto vlastnosti předurčují jehličkové tiskárny pro použití v účetních kancelářích, na poštách, ve výdejnách českých drah, v autoservisech atd. Pro domácí použití, či univerzální tisky v kancelářích se však nehodí

3 Princip činnosti Ve vodorovné ose tisku se pohybuje tisková hlava, pod níž se svisle posunuje papír. Hlava obsahuje matici jehliček, které z ní vyjíždějí a přes tiskovou pásku (velmi podobnou té v psacím stroji) vyrazí bod na papíře. Díky úderové technologii je možné tisknout přes kopírák na další papíry pod sebou. (To jiné tiskárny než jehličkové neumějí!) Vystřelování jehliček má na starosti miniaturní elektromagnet. Díky dvěma osám pohybu je možné tisknout na libovolné místo na papíře. Tištěné znaky, nebo obrázky jsou tedy složeny z malých teček.

4 Konstrukce tiskárny Mechanismus podavače papíru, podává válci jednotlivé listy Otáčením válce se listy nasunují pod tiskovou hlavu. Hlava je v horizontálním směru vedena po vodící tyči. Tisk začíná z levé strany a postupně se tiskne celý řádek. Při tisku ve vyšší kvalitě, je zpravidla stejný řádek tištěn ještě jednou - při druhém průchodu hlavy jsou tiskové body umístěny mezi již existující tečky. Kvalitnější tisk je tedy pomalejší – na napsání jednoho řádku je potřeba více průchodů hlavy nad řádkem. Většinou je tisk prováděn i při zpětném průchodu hlavy tiskárny (tedy zprava do leva). Tiskárny se dodávají s 9 nebo 24 jehličkami v hlavě . 9 jehličková tiskárna tiskne pouze v kvalitě draft a NLQ, pro kvalitu LQ potřebujete 24 jehlový stroj.

5 Traktorový podavač papíru
Podávání papíru Podavač papíru U jehličkových tiskáren se používají dva způsoby podávání papíru: Samostatné listy papíru – běžný způsob používaný u obou zbylých technologií. Tisk je prováděn na jednotlivé listy Nekonečný papír – je naskládán do listů, které však jsou spojeny. Po straně má perforování, do něhož zapadají zoubky traktorového podavače. Tisk je prováděn kontinuálně na dlouhé sestavy. Na obrázcích vidíte dráhu papíru při průchodu tiskárnou, což je důležité hlavně u nekonečného papíru. Ten se na jedné straně odebírá a ne druhé skládá Traktorový podavač papíru

6 Vlastnosti Kvalita tisku: je možné použít tří stupňů kvality Draft, NLQ a LQ, ale i ta nejvyšší jehličková kvalita je stále horší než u inkoustového a laserového tisku. Rychlost tisku: se udává ve znacích za sekundu a pohybuje se v závislosti na kvalitě tisku od desítek do tisíce znaků. Nejvyšších hodnot dosahují rychlotiskárny, navržené pro rychlé, ale málo kvalitní tisky. Barevnost tisku: teoreticky lze tisknout v několik barvách tak, že páska je složena z barevných pruhů. Páskou je pak možné pohybovat nahoru a dolů a tím měnit barvu. V praxi se tento způsob tisku pro svou nízkou kvalitu nepoužívá. Tisková média – tiskne se pouze na papíry, ale používá se nekonečný papír, který bývá proložen kopírákem a má několik vrstev. Je tak možné tisknout průklepy, což se hodí hlavně v účetních kancelářích. Hluk: jehličky tiskové hlavy klepou přes barvící pásku a tak z principu musejí být tyto tiskárny hlučné. Provozní náklady: U tiskárny se opotřebovává pouze tisková páska, které je levná. Jde tedy o nejlevnější tiskovou technologii.


Stáhnout ppt "Jehličkové tiskárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google