Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periferní zařízení počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periferní zařízení počítače"— Transkript prezentace:

1 Periferní zařízení počítače
Principy fungování, použití, zapojení, údržba. Periferní zařízení počítače

2 ...JEHLIČKOVÁ TISKÁRNA... Jsou historicky nejstarší technologií.
Dnes se používají jen pro tisk nenáročných tisků. Nevýhodou je pomalost a hluk tisku.

3 ...Princip tisku a konstrukce tiskárny:...
Ve vodorovné ose tisku se pohybuje tisková hlava, pod níž se svisle posunuje papír. (Hlava obsahuje matici jehliček). Vystřelování jehliček má na starosti miniaturní elektromagnet. Otáčením válce se listy nasunují pod tiskovou hlavu. Tisk začíná z levé strany a postupně se tiskne celý řádek. Hlavy prvních jehličkových tiskáren byly obsazený devíti jehličkami. Postupem času se počet zvyšoval. Čím více jehliček hlava obsahuje, tím je tisk kvalitnější.(Na trhu se objevovaly tiskárny s 9,18 nebo 24 jehličkami).

4 ...Výhody a nevýhody jehličkové tiskárny...
- Malé náklady na tisk. Jsou spolehlivé a použitelné tam, kde tolik nezáleží na kvalitě tisku. Nevýhody - V případě tisku grafiky dosti pomalé.(V případě tisku prostého textu mohou dosahovat až rychlosti 1000 znaků/sek). - Nevýhodou je také jejich hluk.

5 ...Princip tisku jehličkové tiskárny...

6 ...INKOUSTOVÁ TISKÁRNA... Historie: Princip inkoustového tisku byl vynalezen v sedmdesátých letech( inženýři se snažili nahradit nekvalitní grafický jehličkový tisk něčím kvalitnějším).

7 ...Princip tisku... Nad svisle se pohybujícím papírem přejíždí ve vodorovném směru tisková hlava. Hlava je však jiná, než u jehličkové tiskárny: Místo jehliček jsou miniaturní trysky -> Do nich se přivede speciální inkoust, ten je z trysek vypuzen velkou rychlostí(50 až 100km/h) a miniaturní kapička inkoustu pak vystříkne na papír(kapka o velikosti cca 35 pikolitrů). Obraz nebo text jsou na papíře složeny z drobných teček. Mechanická část tiskárny se podobá jehličkovým strojům. Z podavače je médium nasunuto pod tiskovou hlavu. Ta je většinou řemenem posouvána po vodící tyči. Z trysek stříká inkoust a postupně tvoří řádek po řádku.

8 ...Dělení inkoustové tiskárny...
Termální pracuje tisková hlava s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír.  Piezoelektrické tisková hlava pracuje s piezoelektrickými krystaly. Trysky jsou uloženy v komůrkách z piezoelektrických krystalů. Tyto komůrky jsou roztahovány a zužovány a tryska podle toho vystřikuje inkoust.  Voskové místo tekutého inkoustu je užíván speciální vosk . Dokáží namíchat potřebnou barvu bodu i bez nutnosti překrývání rastrů. Tisk je kvalitnější a také podání barev je živější

9 ...Inkoust... Systém CMYK – azurová, purpurová, žlutá a černá.
Typy inkoustu:A) Homogenní inkoust B) Pigmentový inkoust A) Ředěný vodou B) Obsahuje nerozpustné částice, které zůstávají na povrchu papíru. (je nejvhodnější pro tisk textu, neboť vytváří ostré hrany).

10 ...Výhody, Nevýhody... Výhody
Klidnější provoz,jemnější tisk, kvalitní fotografický tisk, černobílý i barevný tisk, hladší detaily a relativně nízká pořizovací cena. Nevýhody Inkoust je velmi drahý, trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem. Inkoustový potisk je rozpustný ve vodě, a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou. Životnost inkoustů je časově omezená – časem vyblednou.

11 ...Princip tisku inkoustové tiskárny...

12 ...LASEROVÁ TISKÁRNA... Základní části laserové tiskárny:
- generátor laserového paprsku - selenový válec, který na místě ozáření laserovým paprskem udržuje elektrický náboj - zásobník s barvícím práškem

13 ... Průběh tisku... Na očištěný selenový válec je laserovým paprskem vykreslena předloha, která se má vytisknout. Válec se při otáčení dostane do styku s barvícím práškem (TONER), který se zachytí na válci v těch místech, kde byl osvícen laserem a vznikl tam elktrický náboj. Když se prášek přichycený na válci dostane nad papír, který je posouván pod otáčejícím se válcem, přemístí se z válce na papír. Papír je posouván do části tiskárny, kde je barvící prášek pomocí vysoké teploty zažehlen do papíru.

14 ...Paprsek laseru a válec z polovodiče v laserové tiskárně...

15 ...Průběh barevné laserové tiskárny...
Barevná tiskárna vytváří barvy ze tří základních barev (azurová( C), purpurová (M), žlutá ( Y)) + černá ( B)... CMYK. Každá barva se nanáší na papír postupně.Zbytek zůstává stejný jako u černobílého tisku.

16 ...Výhody a nevýhody ... Výhody - nízké provozní náklady
- nehlučný provoz - velmi rychlý tisk, kvalitní tisk Nevýhody při tisku je v činnosti laser, který způsobuje vznik ozónu, který je pro člověka velmi nebezpečný náročnější obsluha

17 ...Plošné skenery... snímají předlohu, která je položena na skleněnou desku, přičemž pod touto deskou se pohybuje snímací mechanismus. Plošné skenery jsou konstrukčně nejnáročnější Jsou dražší Ale poskytují vysoce kvalitní výstup při snímání tištěných předloh.

18 ... Další typy skenerů ... Tužkové Ruční Protahovací skenery
Skenery diapozitivů Bubnové skenery


Stáhnout ppt "Periferní zařízení počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google