Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační a komunikační technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační a komunikační technologie"— Transkript prezentace:

1 Informační a komunikační technologie
Ing. Jan Roubíček

2 VÝSTUPNÍ PERIFERIE – TISKÁRNY
VY_32_INOVACE_09_2_07_IT

3 Tiskárny Slouží k tiskovému výstupu dat. Připojení k základní desce:
pomocí USB portu (nejčastěji) pomocí paralelního portu LPT (dříve) bezdrátově pomocí rozhraní bluetooth Připojení síťové tiskárny: pomocí kroucené dvoulinky a konektoru RJ-45 K počítači lze připojit i více síťových tiskáren. Výchozí tiskárna se nastaví v Ovládacích panelech. u zvolené tiskárny se objeví fajfka

4 Druhy tiskáren Černobílé Barevné Monochromatické
Tisk v 256 odstínech šedi. Barevné Tisk v 224 = 16,7 milionech barev. Základní barvy: Cyan … tyrkysová (azurová) Magenta … purpurová Yellow … žlutá Monochromatické Tisk pouze jedné barvy. například černé

5 Druhy tiskáren podle principu
Jehličkové Inkoustové Laserové Sublimační

6 Druhy tiskáren Jehličkové Princip tisku je jako u psacího stroje.
Papír prochází pod válcem, ke kterému je přitisknut Před válcem je barvící páska, která se stále posunuje a přes tuto pásku vyťukává 9, 18 nebo 24 jehliček jemné body. Nevýhody: Velmi nízká kvalita tisku (rozlišení do 150 DPI). Hlučnost a pomalost. Výhody: Levný tisk. Tisk na nekonečný papír (traktor). Tisk na průklepový papír.

7 Druhy tiskáren Inkoustové Princip tisku:
Speciální tisková hlava pomocí trysek vystřikuje jemné kapičky inkoustu na papír, kde zasychají. Barevné tiskárny obsahují 4 náplně (cartridge) s inkousty základních barev. CMY … azurová, purpurová a žlutá + černá Výhody: Levné pořízení Kvalitní tisk (převážně fotografií). Nevýhoda: Vysoké provozní náklady (vysoká cena jednotlivého výtisku).

8 Druhy tiskáren Laserové Výhody: Nevýhody: Rychlý kvalitní tisk.
Levný provoz (nižší cena jednotlivého výtisku). Nevýhody: Dražší pořízení.

9 Druhy tiskáren Sublimační Princip tisku: Výhoda: Nevýhoda:
Tyčinky s vosky základních barev CMY (azurovou, purpurovou a žlutou) + černou se nataví. promění se v plyn Směs barev se vystříkne jako barevný bod na papír, kde zaschne. Výhoda: Velmi kvalitní tisk (smíchání barev do jednoho tiskového bodu). Nevýhoda: Velmi vysoké pořizovací i provozní náklady.

10 Parametry tiskáren Kvalita tisku Rychlost tisku
Rozlišení v počtu bodů na palec DPI (Dots per Inch). Běžné reálné hodnoty 100 až 600 DPI. udávané jsou až 3x vyšší Rychlost tisku Počet stran vytištěných za jednotku času. za minutu Mnohdy se liší rychlost černobílého a barevného tisku. Velikost vnitřní paměti tiskárny Hlučnost

11 VÝPOČTY S DPI Jaká bude velikost obrázku s rozlišením 600 x 450 px, vytiskneme-li ho na tiskárně s 300 DPI? Jaké musí být rozlišení obrázku v počítači, vytiskneme-li jej na tiskárně s 300 DPI ve velikosti 13 x 9 cm?

12 Plottery Velkoformátové vykreslovací zařízení.
formáty A2, A1, A0 Původně pracovaly na principu vykreslování pomocí barevných a různě tlustých per, pohybujících se na rameni nad papírem. Nyní většinou inkoustové velkoformátové tiskárny, připojované, stejně jako běžné tiskárny pomocí USB rozhraní. Druhy Černobílé Barevné

13 Druhy plotterů Deskový (stolní) Stojanový
Papír se umísťuje celý na kreslící plochu. Nad papírem se pohybuje kreslící hlava, která se pohybuje jednak po kolejničce uvnitř ramene napříč kreslící plochou a jednak s celým kreslícím ramenem po kolejnici podél kreslící plochy. Stojanový Kreslící hlava se pohybuje pouze v jednom směru. napříč papírem Celá kreslící plocha není umístěna na desce, ale papír volně visí po obou stranách plotteru. Pohyb papíru zajišťují přítlačné válečky.

14 Multifunkční zařízení
Vzniklo spojením scanneru a tiskárny. Umožňuje: převod obrazové předlohy do počítače skenuje tisk kopírování spojení skenování a tisku K počítači připojujeme nejčastěji pomocí USB rozhraní.

15 Poznámky


Stáhnout ppt "Informační a komunikační technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google