Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 15 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-15 Téma vzdělávacího materiálu: Spodní frézky Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na přehled na technologická zařízení v dřevařském průmyslu - spodní frézky Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Frézky - rozdělení Podle polohy vřetena: Spodní Horní Vertikální
Horizontální Podle účelu: Srovnávací Protahovací Tvarovací …. Podle počtu vřeten: Jedno vřetenové Dvou vřetenové Více vřetenové

3 Frézky spodní - úvod Tyto stroje rozdělují dřevěný materiál kotoučovou frézou, nožovou hlavou nebo pilovým kotoučem, který se otáčí jedním směrem rovnoměrnou rychlostí. Vzájemný pohyb: Fréza se otáčí proti materiálu Materiál se do řezu vede posuvným zařízením Materiál se do řezu vede ručně

4 Spodní frézka - konstrukce - schéma
Nožová hlava Stůl Matice vřetena Hřídel Pomocné rameno Šroubový mechanismus Elektromotor Řemenice klínová Obr.1

5 Spodní frézka - konstrukce - posuvy (jednovřetenová)
Ruční posuv Podávací rolničky Obr.2

6 Spodní frézka - konstrukce - posuvy II
Dvouvřetenová-ruční posuv Jednovřetenová –řetězový posuv Obr.3

7 Spodní frézka - upínání nástrojů
Matice Mezikroužky - vložky Kružec Výměnné vřeteno Obr. 4 Výměnná hřídel Upínací matice hřídele Základní vřeteno Výměnná hřídel - zvětšeno Ocelový kolík Obr.5

8 Frézy - kružce Drážkovací fréza Pokosová fréza Půlkruhová fréza Obr. 6

9 Hoblovací hlava Obr.7

10 Hoblovací nože Celistvé S otvory S výřezy Obr.8

11 Práce na spodní frézce - ruční vedení
Obr.9

12 Práce na spodní frézce -mechanické vedení
Obr.10

13 Práce na spodní frézce -přípravky
Obr.11

14 Stabilní stroje - frézky kontrolní test
Co je frézka a co je fréza? K čemu slouží výměnná hřídel u spodní frézky? Jaké jsou možnosti vedení materiálu do řezu u spodních frézek? Jaké druhy frézovacích nástrojů pro spodní frézky znáte? Jaký je obvyklý upínací průměr u spodních frézek ? K čemu slouží opěrné - pomocné rameno?

15 Spodní frézka - kontrolní test popis obrázků

16 Stabilní stroje - frézky kontrolní test - výsledky
Co je frézka a co je fréza? Frézka je stroj, fréza je nástroj. K čemu slouží výměnná hřídel u spodní frézky? K možnosti používat nástroje různých upínacích otvorů. Jaké jsou možnosti vedení materiálu do řezu u spodních frézek? Ruční vedení, posun pomoci podavačů. Jaké druhy frézovacích nástrojů pro spodní frézky znáte? Kružce celistvé, skládané nástroje, hoblovací hlavy … Jaký je obvyklý upínací průměr u spodních frézek? 30 H7 (16 H7). K čemu slouží opěrné - pomocné rameno? K získání větší stability u kružců větších průměrů u spod. frézky.

17 Spodní frézka - kontrolní test popis obrázků - výsledky
Nožová hlava Stůl Matice vřetena Hřídel Pomocné rameno Šroubový mechanismus Elektromotor Řemenice klínová Obr.13

18 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro tesaře a podlaháře pro 2. ročník SOU. Praha: SNTL, JANÍČEK, František. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva na SOU. Praha: SNTL, JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro zpracování dřeva. Praha: SOBOTÁLES, ISBN HADÁMEK, Luděk. Obrazový materiál ostatní DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google