Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 11 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-11 Téma vzdělávacího materiálu: Stabilní stroje Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na rozdělení stabilních strojů a zařízení Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřevoobráběcí stroje - stabilní - úvod
Tyto stabilní stroje mají velkou hmotnost a jsou trvale umístěny na jednom pracovišti. Pro jejich konstrukci, umístění, připojení a použití platí zvláštní předpisy BOZP, PO, hygienické. Základní rozdělení strojů a zařízení určuje ČSN Stroje a jiná používané při zpracování dřeva -společná ustanovení. Stroje a zařízení jsou rozděleny do deseti skupin. Každá skupina se dále dělí na podskupiny.

3 Dřevoobráběcí stroje - stabilní 1. skupina
10- pily 11- frézky 12- okružovačky 13- soustruhy 14- vrtačky a vyvrtávačky 15- dlabačky a čepovačky 16- hladičky, odíračky a drsničky 17- brusky 18- sdružené obráběcí stroje na dřevo 19- zvláštní obráběcí stroje na dřevo

4 10. Pily Rámová pila Kotoučová pila Pásová pila Obr.3 Obr.2 Obr.1

5 11. Frézky Horní frézky Srovnávačky Tloušťkovačky Spodní frézky Obr.4

6 12. Okružovačky Okružovačka Obr.8

7 13. Soustruhy Universální soustruh na dřevo Obr.9

8 14. Vrtačky a vyvrtávačky Svislá vrtačka Vyvrtávačka Obr.10 Obr.11

9 15. Dlabačky a čepovačky Vrtací dlabačka Hřebenová dlabačka
Řetězová dlabačka Obr.12 Obr.13 Obr.14

10 Podle tvaru brusné plochy:
17. Brusky - přehled Podle tvaru brusné plochy: Kotoučové Válcové Pásové Bubnové Sdružené Speciální Obr.15 Obr.16 Obr.17

11 18. Sdružené obráběcí stroje na dřevo
Sdružený stroj: spodní frézka, kotoučová pila, vrtací dlabačka Obr.18

12 Stabilní stroje - kontrolní test
Co jsou to stabilní stroje a k čemu slouží ? Vyjmenuj alespoň tři stabilní stroje. Kterou částí jsou stabilní stroje spojeny se stavbou? Co musí splňovat stabilní stroje? Je možno nahradit použití stabilních strojů? Jakým způsobem můžeme opustit stabilní stroj?

13 Stabilní stroje - kontrolní test popis obrázků

14 Stabilní stroje - kontrolní test výsledky
Co jsou to stabilní stroje a k čemu slouží ? Jsou to stroje pevně spojené s podlahou/stěnou při pracovním procesu. Jsou určeny k přesné profesionální práci. Vyjmenuj alespoň tři stabilní stroje. Frézky, dlabačky, vrtačky, pily …. Kterou částí jsou stabilní stroje spojeny se stavbou? Stojanem, elektrickým připojením, odsáváním. Co musí splňovat stabilní stroje? Pro jejich konstrukci, umístění, připojení a použití platí zvláštní předpisy BOZP, PO, hygienické. Je možno nahradit použití stabilních strojů? Je to možné nejčastěji při montážích použitím ruční práce a přenosných ručních strojků. Jakým způsobem můžeme opustit stabilní stroj? Stroj vždy opouštíme až když je zastaven a v případě poruchy je opatřen cedulí - mimo provoz!!!!!

15 Stabilní stroje - kontrolní test popis obrázků - výsledky
Pásová bruska Válcová bruska Okružovačka Obr.19 Vyvrtávačka Obr.21 Protahovačka Dlabací vrtačka Obr.20 Obr.22 Obr.24 Obr.23

16 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro tesaře a podlaháře pro 2. ročník SOU. Praha: SNTL, JANÍČEK, František. Výrobní zařízení pro učební obory zpracování dřeva na SOU. Praha: SNTL, JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro zpracování dřeva . Praha: SOBOTÁLES, ISBN JANÍČEK, František. Stroje a zařízení pro 1. až 4. ročník středních škol dřevařských oboru truhlářství. Praha: SNTL, PROKEŠ, Stanislav. Obrábění dřeva a nových hmot ze dřeva. Praha: SNTL, 1982, UHLÍŘ, Alois. Technologie výroby nábytku II pro 3. ročník studijního oboru Nábytkářství. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1997, 255 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obrazový materiál ostatní DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google