Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 www.skolalipa.cz. „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Stroje a zařízení Číslo prezentace:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " www.skolalipa.cz. „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Stroje a zařízení Číslo prezentace:"— Transkript prezentace:

1

2 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Stroje a zařízení Číslo prezentace: 288 Autor prezentace: Mgr. Darina Mečířová SOŠ, SOU 28. října 2707, Česká Lípa Název prezentace: Stroje a zařízení pro přípravu těst a hmot Využití pro obor: 1. ročník, Cukrář, Pekař

3 Osnova: - rozdělení - charakteristika - význam - kontrolní otázky

4 Stroje: I. Periodické II. Kontinuální

5  Periodické stroje Mísí těsto v dížích, kam se nejprve dávkují suroviny. Po vymísení se díž vyprázdní a postup se opakuje. PODLE POHYBU MÍSIDLA:  S pohybem mísidla kolem svislé osy  S pohybem mísidla kolem vodorovné osy  S pohybem mísidla kolem šikmé osy  S pohybem mísidla v rovinné křivce  S pohybem mísidla v prostorové křivce  S nehybným mísidlem PODLE DÍŽE:  Mísící stroj s nehybnou díží  Mísící stroj s pojízdnou díží  Mísící stroj se sklápějící díží  Mísící stroj s vyměnitelnou díží

6 PODLE INTENZITY A ZPŮSOBU MÍSENÍ:  Hnětače  Šlehače  Mixéry  Intenzivní mísiče  Tlakové mísiče  Třecí válcové stroje, tzv. melanžéry  Tabulovací stroje na výrobu fondánu

7  HNĚTAČE  Pomaloběžné stroje s počtem otáček mísidel do 1 otáčky za sekundu  Slouží k vymísení těst zpravidla hustší konzistence, zejména kynoucích těst  Mísidlo tvoří rotační prostorová spirála nebo hnětací hák

8  ŠLEHAČE Jsou nejvíce používané stroje v každé cukrářské výrobně, počet otáček šlehací metly 2 až 10 otáček za sekundu. Mají často univerzální použití a slouží kromě šlehání i k míchání, hnětení, mletí, strouhání či protlačování Umožňují připravovat v menších dávkách řidší těsta, hmoty i náplně K jednotlivým typům šlehačů se dodávají různé druhy mísidel Základními tvary jsou:šlehací metla protínací metla hnětací hák Přesto existují ještě různá provedení těchto základních tvarů: míchací metla šlehací metla mixovací metla kombinovaná metla třídrátová metla

9  MIXÉRY (1) V cukrárenských provozech se používají k mletí surovin, míchání a zjemňování hmot apod. Na dně nádoby se rychloběžně otáčí nožová hlava přímo poháněná elektromotorem, 25 až 50 otáček za sekundu. Mixéry nejsou vhodné pro zpracování těst, která vyžadují šetrné zacházení.

10  MIXÉRY (2) Používají se různé druhy nožových hlavic: řezací, míchací a hnětací:

11  INTENZIVNÍ MÍSIČE Mají sklopnou mísící nádobu spojenou s vývěvou, která vytváří podtlak. Zpracování hmoty probíhá při vysokých otáčkách mísidla.

12  TLAKOVÉ MÍSIČE Principem je přivádění tlakového vzduchu do těsta během jeho zpracování. Vzhledem k otáčkám se řadí k turbínovým šlehačům. Italské tlakové turbo-planetární šlehače Tonelli vlevo s hnětací spirálou, šlehací metlou a stěračem vpravo vřetenová mísidle

13  TŘECÍ VÁLCOVÉ STROJE (melanžéry) Slouží ke zjemňování, promíchání a rozmělňování cukrářských hmot např. jádrovin, modelovacích těst, těst a dalších hrubozrnných surovin.

14  TABULOVACÍ STROJE na výrobu fondánu Používají se k tabulování fondánového roztoku, tj. cukerného, asi 75% roztoku sacharózy.

15  Kontrolní otázky:  Jaký je rozdíl mezi hnětačem a šlehačem?  V čem je rozdíl mezi šlehačem a mixérem?  Jaká těsta se připravují v hnětači? šlehači?

16  Kontinuální stroje Pracují nepřetržitě, jsou součástí výrobní linky. - Hnětače Speciálně vyvinuté jako součást linky na zpracování pšeničných a žitnopšeničných těst – kontinuální výrobníky těst KVT, KVPT - Šlehače Šlehání kvasu při výrobě těst, ze šlehače se směs dopravuje např. zubovým čerpadlem do dalšího zařízení (např. kvasného zařízení)

17  Kontrolní otázky:  Definujte základní rozdíl mezi stroji pracujícími periodicky a kontinuálně.  Vysvětlete rozdíl v použití strojů KVT a KVPT.

18  Použité zdroje:  Doležal V., Kadlec F.: Stroje a zařízení pro učební obory Cukrář a Pekař. Informatorium, Praha  Mrázek J.: Stroje a zařízení, obor Cukrář. Soukromé SOU služeb, České Budějovice  Internetové stránky. Konec prezentace


Stáhnout ppt " www.skolalipa.cz. „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Stroje a zařízení Číslo prezentace:"

Podobné prezentace


Reklamy Google