Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková"— Transkript prezentace:

1 STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 10

2 obsah prezentace: Stroje pro frézování: konzolové frézky
stolové frézky rovinné frézky speciální frézky

3 rozdělení frézek Podle konstrukce dělíme frézky na: konzolové,
stolové, rovinné, speciální. Podle polohy vřetena jsou: vodorovné, svislé.

4 konzolové frézky jsou nejpoužívanější, jsou charakterizovány konzolou,
konzola je posuvná po stojanu stroje, na které je umístěn pracovní stůl pro upínaní obrobku, konzola umožňuje svislý pohyb stolu, stůl má posuv příčný a podélný. Konzolové frézky mohou být: vodorovné svislé univerzální

5 vodorovné konzolové frézky
Vřeteno mají uloženo vodorovně, rovnoběžně s rovinou pracovního stolu. Používají se pro frézování: drážek kotoučovými nebo tvarovými frézami, složitých tvarů skládanými frézami, drážek nebo rovinných ploch stopkovými frézami a frézovacími hlavami, upnutými do vřetene frézky.

6 svislé konzolové frézky
Mají svislou osu vřetena, kolmou na plochu pracovního stolu. Používají se na frézování rovinných ploch a drážek čelními frézami, frézovacími hlavami a stopkovými frézami. vřeteník stojan pracovní stůl fréza konzola

7 univerzální konzolové frézky
Univerzální frézky mají stejnou konstrukci jako frézky vodorovné, ale pracovní stůl je natáčivý. Používají se na frézování: šroubových drážek, šneků, zubů, atd.

8 další konzolové frézky
Nástrojařské frézky – umožňují frézovat plochy skloněné pod různými úhly a tím vyrábět složené obrobky, např. řezné nástroje, formy, apod. Stůl, se kromě běžných pohybů, může otáčet kolem svislé a vodorovné osy. Vřeteník je uložen v posuvném rameni. Pracovní hlava s vřetenem se natáčí kolem vodorovné osy. Kopírovací frézky – slouží k obrábění složitých prostorových tvarů podle předem připraveného modelu.

9 rovinné frézky Od konzolových frézek se liší pohybem pracovního stolu, který se pohybuje pouze v podélném směru po pevném loži. Vřeteník má příčný a svislý posuv. Po svislém stojanu frézky se pohybuje vřeteník pomocí pohybového šroubu. Příčně se pohybuje nástroj vysouváním pinoly z vřeteníku. Používají se k obrábění rovinných ploch největších rozměrů frézovacími hlavami, čelními a kotoučovými frézami nebo skládanými frézami.

10 stolové frézky mají výškově přestavitelný vřeteník,
mohou být svislé a vodorovné, bývají číslicově řízené. svislá stolová frézka vodorovná stolová frézka

11 rovinné frézky jednostojanové – s jedním vřeteníkem
dvoustojanové – mají druhý stojan s vřeteníkem na opačné straně stolu, vřeteníky mají samostatnou převodovku i motor portálové – mají oba stojany spojeny příčníkem se svislým posuvem, používají se pro obrábění velkých a těžkých součásti stojan frézy pracovní stůl vřeteník

12 speciální frézky frézky na ozubení, frézky na závity,
frézky na drážky, frézky na vačky, atd.

13 Kontrolní otázky Jak dělíme frézky podle konstrukce?
Jak můžeme rozdělit frézky podle polohy vřetene? Jaké můžou být konzolové frézky? Co lze frézovat na svislých konzolových frézkách? Které další frézy lze zařadit mezi konzolové frézky? Jaké znáte speciální frézky?

14 Řešení: Jak dělíme frézky podle konstrukce?
Podle konstrukce dělíme frézky na konzolové, stolové, rovinné a speciální. Jak můžeme rozdělit frézky podle polohy vřetene? Podle polohy vřetena jsou frézky vodorovné a svislé. Jaké můžou být konzolové frézky? Konzolové frézky mohou být vodorovné, svislé a univerzální. Co lze frézovat na svislých konzolových frézkách? Na svislých konzolových frézkách lze frézovat rovinné plochy a drážky čelními frézami, frézovacími hlavami a stopkovými frézami. Které další frézy lze zařadit mezi konzolové frézky? Mezi konzolové frézky lze zařadit frézky nástrojařské a kopírovací. Jaké znáte speciální frézky? Mezi speciální frézky patří např. frézky na ozubení, frézky na závity, frézky na drážky, frézky na vačky, atd.

15 POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, ISBN NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. BOTHE, O. Strojírenská technologie IV pro strojírenské učební obory. Praha: SNTL, 1984.


Stáhnout ppt "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google