Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Hřídelové čepy Vypracoval: Ing. Jaroslav Hábl Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 HŘÍDELOVÉ ČEPY Druhy hřídelových čepů
Hřídelové čepy jsou části hřídelů, kterými jsou hřídele nepohyblivě kotveny k rámu stroje, nebo umožňují otáčení hřídelů. Druhy hřídelových čepů Základní rozdělení hřídelových čepů spočívá v jejich zatížení. Podle směru zatížení se hřídelové čepy dělí na dvě skupiny: Čepy radiální. b) Čepy axiální. V těchto základních skupinách se čepy dále dělí podle své funkce a podle tvaru.

3 HŘÍDELOVÉ ČEPY RADIÁLNÍ
Radiální hřídelové čepy jsou zatíženy především silou kolmou k ose čepu. Některé radiální čepy jsou schopny přenášet částečně i zatížení ve směru své osy. Druhy radiálních čepů: - Válcové. - čelní – používají se na konci hřídele - krční – používají se pro převislé konce hřídelů, nebo pro uložení hřídelů na více podporách - Kuželové – zachycují menší axiální zatížení v jednom směru. Kulové – používají se pro malé tlaky a malé rychlosti, umožňují naklopení ve třech osách.

4 HŘÍDELOVÉ ČEPY RADIÁLNÍ VÝPOČET
Radiální hřídelový čep je namáhán na ohyb a na otlačení. Pro výpočet se použijí obvyklé pevnostní rovnice. Ohyb: Otlačení:

5 HŘÍDELOVÉ ČEPY AXIÁLNÍ
Axiální hřídelové čepy zachycují síly, působící ve směru osy čepu. Některé druhy jsou schopny přenést i menší radiální zatížení. Druhy axiálních čepů: - Patní. - válcové - kuželové - kulové - Prstencové. - Hřebenové.

6 HŘÍDELOVÉ ČEPY AXIÁLNÍ VÝPOČET
Axiální hřídelové čepy jsou namáhány na ohyb od osového tlaku a na otlačení. Ohybové napětí od osových sil je z konstrukčních důvodů zanedbatelné, proto se výpočet omezuje na kontrolu otlačení styčných ploch. Otlačení styčných ploch:

7 Použitá literatura Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv

8 Napište jak se rozdělují hřídelové čepy.
K čemu slouží hřídelové čepy. Jak jsou namáhány zadiální hřídelové čepy.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google