Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Odlévání do netrvalých forem Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Odlévání do netrvalých forem
S trvalým modelem Se ztraceným modelem Ruční formování Strojní formování Vakuové formování Skořepinové formování Přesné lití Lití na spalitelný model

3 Formování s trvalým modelem
1.Ruční formování Používáme tuto metodu u velkých odlitků. U odlitků potřebných jen v malém množství. Na tomto obrázku vidíme licí formu vyrobenou ručním formováním pod jeřábem do formovacího rámu x1000 mm.

4 Formování s trvalým modelem
Postup: Podle výkresu se vyrobí model Na modelovou desku se položí polovina modelu Přiloží se rám a model se upěchuje Po zapěchování se přebytečná směs shrne pravítkem získá se spodek formy Rám se otočí o 180 ° a přiloží se druhá půlka modelu, vtoková soustava, výfuk a druhý rám a vše se zaformuje Forma se složí a zatíží Po zchladnutí odlitku se forma rozloží a získáme surový odlitek Odstraníme výfuk a vtokovou soustavu Získáme hrubý odlitek

5 Modely na deskách pro ruční formování
Barvy modelů značíme podle druhů litiny:

6 Formování s trvalým modelem
2.Strojní formování na stroji FOROMAT (střásání s dolisováním) do rámů o rozměrech max. 600x650 mm malosériová až sériová výroba

7 Formování s trvalým modelem
Při strojním formování jsou postupy výroby formy stejné jako u ručního formování, ale např. pěchování formovací směsi a vyjímání modelu provádějí stroje. Strojně formované formy i výsledné odlitky jsou rozměrově přesnější ve srovnání s ručním formováním a mají lepší povrch.

8 Formování s trvalým modelem
3.Vakuové formování Při vakuovém formování se soudržnost formy udržuje pod tlakem. Po ztuhnutí odlitku se podtlak ukončí a odlitek z formovacího rámu vypadne. Písek se používá bez pojiva a můžeme ho znovu použít.

9 Formování s trvalým modelem
4. Skořepinové formování Při skořepinovém formování se používají skořepinové formy,které jsou jen několik milimetrů silné a vnitřní jádra ze směsi pryskyřice a křemenného písku. Odlitky mají vysokou kvalitu povrchu(Ra 6,3) a jsou rozměrově přesné.

10 Slovníček Formování s trvalým modelem
malosériová a sériová výroba Ruční formování Strojní formování Vakuové formování Skořepinové formování Formování s trvalým modelem Modely na deskách pro ruční formování

11 Cvičení 1.Které způsoby formování používáme pro maloseriovou výrobu :
Vyjmenuj způsoby formování s trvalým modelem: 1. 2. 3. 4. Najdi na internetu příklady použití,které výrobky se daným způsobem odlévají. 1.Které způsoby formování používáme pro maloseriovou výrobu : 2.Které způsoby formování používáme pro velkoseriovou výrobu:

12 Použitá literatura Moderní strojírenství pro školu i praxi.
Josef Dillinger a kol.Europa-Sobotáles cz., Praha 2007


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google