Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Tváření Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Tváření

3 Tváření Při všech typech tváření se výrobky tvoří plastickou deformací výchozího polotovaru. Výhodami tváření jsou vysoká produktivita práce, vysoké využití materiálu(při obrábění odpadá 80% materiálu, při tváření jen 5-10%) a velmi dobrá rozměrová přesnost tvářených výrobků. Nevýhodou je vysoká cena strojů a nástrojů a omezení rozměry konečného výrobku.

4 Tváření Tváření za studena je tváření při pokojové teplotě.
(tváření pod rekrystalizační teplotou materiálu), kdy dochází ke zpevňování materiálu a zrna se deformují ve směru tváření, vytváří se textura.

5 Tváření Zpevněním se zvyšují mechanické hodnoty (mez pevnosti a mez kluzu) a klesá tažnost. Výhodou je vysoká přesnost rozměrů, kvalitní povrch (nenastává okujení) a zlepšování vlastností zpevněním.

6 Tváření Tváření za tepla probíhá při teplotě vyšší než je rekrystalizační teplota. Materiál se nezpevňuje a k tváření stačí síly až desetkrát menší, než u tváření za studena. Sníží se nebezpečí trhlin a prasklin. Nevzniká textura, ale povrch je nekvalitní vlivem okujení; Tváření za poloohřevu představuje kompromis mezi tvářením za studena.

7 Tváření Tváření kovů se dále dělí dle směrů sil působících na tvářený materiál na: 1.Tváření objemové, při kterém deformace nastává ve směru všech tří os souřadného systému a patří sem válcování, kování, protlačování, tažení drátů.

8 Tváření 2. Tváření plošné, při kterém převládají deformace ve dvou směrech. Patří sem tažení, ohýbání,stříhání, apod. Princip podélného (vlevo), příčného (uprostřed) a kosého (vpravo) válcování (1, 2 – válce, 3 – materiál)

9 Použitá literatura strojirenstvi.studentske.cz/2008/10/kontrola -vady-odlitk.html kripta_tkp/sekce/01.htm kripta_tkp/sekce/05.htm


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google