Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Řetězové převody Vypracoval: Ing. Jaroslav Hábl Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Obvodová síla se přenáší tvarovým stykem z hnacího kola na hnané, nebo na tažný člen a z něj na hnané kolo. Tyto převody se používají např. u textilních, zemědělských a stavebních strojů, u vozidel a zdvihadel, u linek s plynulým pohybem v hromadné výrobě, u pohyblivých schodišť apod. Jsou vhodné pro rovnoměrný přenos krouticího momentu na střední vzdálenosti.

3 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY VÝHODY ŘEMENOVÝCH PŘEVODŮ
použitelnost i při značných vzdálenostech hřídelů ( až 5 m ) velká účinnost - až 98 % menší namáhání hřídelů a ložisek než u řemenových převodů možnost pohonu několika hřídelů jedním řetězem ( úhel opásání stačí β < 90° )

4 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY NEVÝHODY ŘEMENOVÝCH PŘEVODŮ poměrně vysoká cena
hlučnost chodu chod převodu není zcela rovnoměrný během jedné otáčky převod vyžaduje přesnou montáž v rovině převod není vhodný pro častou reverzaci otáček stroje

5 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY PŘEVODOVÝ POMĚR

6 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY DRUHY ŘETĚZŮ
Válečkový řetěz může mít dvojí rozteč článků: - normální rozteč - pro obvodové rychlosti nad 12 ms-1 Provedení může být jednořadé, dvouřadé, trojřadé. - dlouhá rozteč - pro obvodové rychlosti do 6 ms-1 Provedení může být jednořadé. Pouzdrový řetěz se vyrábí ve dvou provedeních : rychloběžný - pro rychlosti nad 12 ms-1 pomaluběžný - k přenosu velkých sil při obvodových rychlostech do 3 ms-1

7 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY DRUHY ŘETĚZŮ
Ewartův řetěz má články z temperované litiny. Je rozebíratelný při pootočení článků o 90°. Převod je hlučný a nepřesný. Používá se pro rychlosti do 1 ms-1 u dopravníků a zemědělských strojů. Gallův řetěz se používá pro velká zatížení a rychlosti do 0,5 ms-1. Například jako součást zdvihadel a kladkostrojů, jeřábů, výtahů apod. Počet pásnic řetězu bývá 2 až 10.

8 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY DRUHY ŘETĚZŮ
Renoldův zubový řetěz se používá pro velká zatížení a vysoké rychlosti – až 30 ms-1. Musí pracovat v olejové lázni. Jeho chod je velmi tichý. Používá se např. pro pohon rozvodu u spalovacích motorů. Lamelový řetěz se skládá z několika řad ocelových pásů, navlečených na kalených čepech. Přes pásy procházejí oválná pouzdra, v nichž jsou uloženy klínovité lamely. Lamely svými nosy zapadají do radiálních drážek kuželových kol, čímž přenášejí zatížení. Používají se např. u variátorů.

9 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY KONSTRUKCE ŘETĚZOVÝCH KOL ROZTEČ ČLÁNKŮ ŘETĚZU
imax = 8 pro řetězy s roztečí článků t ≤ 9,525 imax = 6 pro řetězy s roztečí článků t > 9,525 Nejvýhodnější osová vzdálenost je a = 40 t Tvar věnce ozubených řetězových kol je normalizován. Počet zubů kol soukolí má být sudý a lichý, aby opotřebení bylo rovnoměrné. Pro válečkové řetězy se volí počet zubů: z1 ≥17 pro řetězy s roztečí článků t ≤ 9,525 z1 ≥19 pro řetězy s roztečí článků t > 9,525 z1 < 17 jen ve výjimečných případech

10 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY KONSTRUKCE ŘETĚZOVÝCH KOL ROZMĚRY ŘETĚZOVÝCH KOL

11 ŘETĚZOVÉ PŘEVODY KONSTRUKCE ŘETĚZOVÝCH KOL MATERIÁL ŘETĚZOVÝCH KOL
Materiál řetězových kol se volí tak, aby menší kolo bylo tvrdší než kolo velké, protože při provozu přichází do záběru častěji. Pro více namáhaná řetězová kola se volí oceli tepelně nebo chemicko - tepelně zpracované, kola méně namáhaná lze vyrábět z ocelí nižších pevností i z nekovových materiálů.

12 Použitá literatura Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv

13 Jak se přenáší obvodová síla u řetězových převodů.
Vyjmenuj alespoň tři druhy řetězů. Jak se volí materiály řetězových kol.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google