Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-008
Nosné hřídele OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-008

3 Obecná charakteristika hřídelů
jsou součásti pohybových ústrojí strojů ve většině strojních zařízení, přenáší otáčivý pohyb a kroutící moment, zajišťují přenos energie. na hřídelích bývají upevněny řemenice, řetězová kola, ozubená kola, lanovnice, vačky, spojky,.. pomocí klínů, per,drážkování, nalisováním,.. hřídele jsou uloženy otočně pomocí kluzných nebo valivých ložisek, části hřídelů, které jsou uloženy v ložiskách se nazývají čepy. Hřídel je obvykle namáhán na ohyb a krut. V místech ložisek na otlačení.

4 Obr.2 Nepohyblivý hřídel
Nosné hřídele Nosné hřídele jsou namáhané na ohyb a jsou buď otočné nebo nehybné Obr.2 Nepohyblivý hřídel Obr.1 - hřídel poz.1 je pevně uchycen v rámu poz.4. Na hřídeli je otočně nasazena kladka poz.3. Poz.2 – kluzné ložisko. Obr.1 Otočný hřídel Obr.2 - hřídel poz.1. je uchycen otočně v kluzných ložiskách poz. 2, v rámu poz.4, na hřídeli je pevně nasazena kladka poz. 3. – pomocí pera poz.5.

5 Nosné hřídele - příklady
otočný hřídel v řezu nehybný hřídel v řezu

6 Nosné hřídele - nehybné
Nehybný nosný hřídel uložený na obou koncích Nosné hřídele - osy jsou namáhány na ohyb.

7 Nosné hřídele - otočné Otočný nosný hřídel na obou koncích uložený v ložiskách. Železniční náprava - otočný nosný hřídel s nalisovanými koly.

8 Tvary pojezdových kol Používané tvary kol

9 Kontrola a výpočet nosných hřídelů
Při výpočtu hřídelů je nutno uvažovat následovně: nosné hřídele jsou namáhány pouze na ohyb, proto výpočet provedeme jako u nosníku (považujeme je za nosníky), navrhujeme je a kontrolujeme z hlediska ohybu a otlačení, obvykle bývá zadáno zatížení hřídele F (G) a mez pevnosti v ohybu hřídele o , nebo dovolené namáhání v ohybu Do Vypočteme průměr hřídele d a kontrolujeme hřídel na otlačení.

10 Kontrola a výpočet nosných hřídelů
Výpočet na ohyb: Reakce v podporách A,B Maximální ohybový moment Maximální ohybové napětí

11 Kontrola a výpočet nosných hřídelů
Výpočet průměru hřídele Výpočet na otlačení: Tlak pod kotoučem Tlak v ložiskách Pozn: a,b se nejčastěji volí, nebo se vypočítá z pD1

12 Hřídele, hřídelové čepy
OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Co jsou to hřídelové čepy a k čemu slouží? Nakresli a popiš válcový hřídelový čep? Nakresli a popiš kuželový čep. Nakresli a popiš kulový čep. Nakresli a popiš patní hřídelový čep. Jaké součásti slouží k přenosu kroutícího momentu ? Jaké znáš druhy hřídelů a jaký je mezi nimi rozdíl ? Charakterizuj nosné hřídele . Charakterizuj pohybové hřídele. Vyjmenuj a popiš druhy pohybových hřídelů.

13 Použitá literatura Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv.
Strojnictví I, II, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Fischer, U. aj. Základy strojnictví.1. vyd. Praha : Europa-Sobotáles cz s.r.o., 2004. Bolek, A., Kochman, J. aj. Části strojů 1. svazek. 5. vyd. Praha : SNTL, 1989. Doleček, J., Holoubek, Z. Strojnictví I. pro SOU. 1. vyd. (nebo pozdější) Praha : SNTL, 1988.


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google