Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-3-002
Řemenové převody OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-3-002

3 Řemenové převody Historie Současnost

4 Řemenové převody - charakteristika
Patří mezi převody se silovým stykem, pro přenos menších a středních, výjimečně i velkých výkonů, k přenosu točivého momentu z hnacího kola na hnané dochází v důsledku tření mezi řemenicí a řemenem, převod je nepřesný, ve stykové ploše mezi řemenicí a řemenem dochází ke skluzu, umožňují přenos výkonu i na velké vzdálenosti, osy hnacího a hnaného hřídele jsou většinou rovnoběžné, výjimečně zkřížené, umožňují i pohon několika hřídelů jedním řemenem.

5 Řemenové převody - charakteristika
velikost přenášeného momentu závisí na: velikost součinitele tření materiálů řemene a řemenice velikost napínací síly velikost úhlu opásání úhel styku řemene s řemenicí úhel lze zvětšit použitím napínacího kola velikost prokluzu je závislá: velikost přenášeného točivého momentu úhlu opásání součiniteli tření velikosti napínací síly Použití – strojírenství, přesná mechanika, lékařská technika, elektrotechnika atd.

6 Řemenové převody - výhody
velmi tichý chod, pružný záběr = tlumení kmitání, chvění, snesou velmi vysokou obvodovou rychlost, nízké náklady na provoz, není nutno mazat, nejlevnější převod, nevyžaduje přesnou výrobu a montáž, možnost zvětšením vzdálenosti os - nejjednodušší, možnost funkce jako pojistné spojky proti přetížení, protože mají prokluz,..

7 Řemenové převody - nevýhody
nezaručení stálého převodového poměru, tzn. prokluz = nespolehlivá kinematika, výjimku tvoří ozubený řemen, nutné předepnutí přídavné namáhání ložisek a hřídelů, vyvození předepnutí - napínací ústrojí vytahování a opotřebení řemenů, nízká tuhost převodu, větší rozměry převodu špatná odolnost vůči: vysokým teplotám vlhkosti prachu nečistotám (např. mastnoty)

8 Řemeny (tažné členy) - příklady

9 Kategorie řemenů – příklady a použití

10 Řemenice

11 Řemenice - materiály šedá litina pro v < 25 m.s-1 (mat. 422415, 20)
ocel na odlitky v > 25 m.s-1 (mat ) ocel – svařované, lisované, pájené hliníkové slitiny plasty

12 Napínání řemenů - příklady
Vytahováním a opotřebováním řemenů vzniká prokluz, ploché a klínové řemeny je nutné předepínat pomocí napínacích ústrojí. Měření předepnutí řemene

13 Ozubené řemeny tyto řemeny jsou speciálně navrženy pro použití u dynamicky vysoce namáhaných pohonů s přenosem velkých výkonů, konstrukce řemenu se speciálním skelným vláknem a směsí gumy zaručuje nejvyšší pevnost při ohybových změnách a vysokou odolnost proti otěru, řemeny umožňují přenášet obvodové rychlosti až do 60 m.s-1, teplotní odolnost podle způsobu použití od -20 do +100 °C, jsou odolné vůči ozonu a mají možnost použití v tropickém prostředí, odolávají kyselinám,.. Měření předpětí

14 Příklady použití převodů

15 Kinematické a silové poměry
Převodový poměr U třecích převodů v2 < v1 => vliv skluzu

16 Kinematické a silové poměry
Výpočet třecí síly a šířky třecího kotouče

17 Třecí převody – opakování
Otázky k opakování: Charakterizujte řemenové převody. Jaké jsou výhody a nevýhody řemenových převodů? Uveďte příklady použití řemenových převodů. Rozdělení řemenových převodů? Co jsou to kinematické a silové poměry u řemenových převodů, výpočty. Co je to převodový poměr, účinnost a jaká je u řemenových převodů?

18 Použitá literatura Moderní strojírenství, Josef Dillinger a kolektiv.
Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Fischer, U. aj. Základy strojnictví.1. vyd. Praha : Europa-Sobotáles cz s.r.o., 2004. Bolek, A., Kochman, J. aj. Části strojů 1. svazek. 5. vyd. Praha : SNTL, 1989. Doleček, J., Holoubek, Z. Strojnictví I, II. pro SOU. 1. vyd. (nebo pozdější) Praha : SNTL, 1988. Kříž, R. Strojírenská konstrukce I.1. vyd. Praha : SNTL, 1986.


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google