Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Hybné hřídele Vypracoval: Ing. Jaroslav Hábl Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 HYBNÉ HŘÍDELE Hybné hřídele přenáší zatížení jak ohybovým, tak i kroutícím momentem.

3 HYBNÉ HŘÍDELE Při namáhání hřídelů krutem a současně ohybem vzniká dvojí napětí – krutem a ohybem.

4 HYBNÉ HŘÍDELE PŘÍKLAD PROVEDENÍ

5 HYBNÉ HŘÍDELE - VÝPOČET
Protože σ i τ jsou navzájem kolmé, nelze jejich hodnoty prostě sečíst. Spočítá se vektorový součet těchto napětí, ovšem z důvodu menší odolnosti materiálů na krut než na ohyb je tento vektorový součet upraven tak, že krut má vyšší vliv na výsledné napětí než ohyb. Výsledné napětí nazýváme redukované napětí: Bachův opravný součinitel : Redukovaný moment: Výpočet průměru hřídele:

6 HYBNÉ HŘÍDELE - VÝPOČET
Vypočtený průměr hřídele znamená vždy průměr jádra, nezmenšeného konstrukčním detailem: Jádro hřídele s drážkou pro pero d = vypočtený průměr D = navržený průměr

7 HYBNÉ HŘÍDELE - MATERIÁLY
Z důvodů většího namáhání se hřídele vyrábí z tvářeného materiálu – oceli. Jednodušší méně namáhané hřídele se vyrábí z konstrukčních uhlíkových ocelí třídy 11 (např , , ) nebo třídy 12. Více namáhané hřídele se vyrábí z legovaných ocelí (obvykle třída 14, 15 a 16). Z důvodu požadavku na vyšší pevnost hřídele a současně odolnost povrchu hřídele proti opotřebení se hřídele často tepelně upravují. Mezi tyto tepelné úpravy patří cementování (pro nízkouhlíkové oceli), kalení a zušlechťování (pro vysokouhlíkové oceli).

8 Použitá literatura Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv

9 Jak jsou namáhány hybné hřídele.
Napište alespoň tři příklady kde se používají hybné hřídele. Jaké materiály se používají pro výrobu hřídelí.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google