Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství Název programu: Řezání vodním paprskem Vypracoval: Ing. Josef martinák st. Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Úvod Při zpracování měkkých materiálů je používán čistý vodní paprsek WJM Vhodným abrazivem je například přírodní granát, olivín, ale i další materiály volené dle tvrdosti řezaného materiálu (např. sůl, kakao v potravinářském průmyslu). Standardní přesnost výřezu je ±0,1 mm/m. Dělený materiál není silově namáhán. Řezná hrana není nijak tepelně ovlivněna, vždy se jedná o studený řez

3 Základní metody WJM – Water Jet Machining – čistý vodní paprsek nebo tzv. hydrodynamické obrábění AWJ – Abrasive Waterjet Machining – obrábění abrazivním vodním paprskem

4

5 Systém přívodu abraziva

6 Popis stroje

7 Popis stroje

8 Popis řezací hlavy

9 Příklady výpalků - obkladačka

10 Příklady výpalků – různé pěnové materiály

11 Příklady výpalků – sklo
Příklady výpalků – různé plasty Příklady výpalků – hliník Příklady výpalků – skleněná tvrzená vlákna

12 Základní parametry Voda se stlačuje čerpadlem na tlak 400 MPa (4 000 barů) Tryska má průměru 0,003 mm až 0,4 mm Při požadavku hladkého a přesného řezu se pracuje s menší, asi 25% rychlostí posuvu. Řezání je velmi hlučné, lze podstatně ztlumit řezáním pod vodou. Rychlost paprsku je třikrát větší než rychlost zvuku.

13 Otázky a opakování Popište základní metody – WMJ - AWJ
Jakou můžeme řezat tloušťku materiálu?

14 Použitá literatura DILLINGER. KOLEKTIV. Moderní strojírenství pro školu i praxi. ISBN pro konkurenceschopnost, ESF 2007 – 2013.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google