Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:"— Transkript prezentace:

1 Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme: srovnávací, tloušťkovací frézky, kombinované a vícestranné. (Srovnávací frézky se skládají ze stojanu ve kterém je uložen nožový hřídel, přední a zadní stůl, vyrábějí se s různými délkami stolu. Nožový hřídel před a za vodícím pravítkem musí být zakryt. Odkrytá je pouze pracovní část nože. Zadní stůl nastaven do roviny nožů, přední se staví podle odebírané třísky. Vzdálenost stolů od nožového hřídele max. 5mm. Vodící pravítko lze posouvat kolmo přes pracovní stoly a naklánět do 45°.)

2 Nožové hřídele různých konstrukcí, základem kruhová nožová hřídel s dvěmi, 3, 4 noži. Musí být nastaveny všechny do stejné výšky. (Nastavení pomocí přípravku. Používají se vždy stejné nože v sadě. Sada nožů musí mít stejný tvar a hmotnost.) Minimální šířka nože 15mm. Šrouby se dotahují od středu, po dotažení se kontroluje nastavení.

3 Nožové hřídele s nastavením nožů pomocí odstředivých sil, rychlá výměna, přesnost vystředění nožů a tichý chod. (Ostření nožů není možné.)

4 Spirálové nožové hřídele, dva nože v přítlačném pouzdře spirálově na plášti hřídele. Tichý chod, vysoká kvalita řezu.

5 Postup při srovnávání Uvolníme pravítko, přesuneme a hoblujeme vydutou plochu. Pro krátké kusy používáme přípravek na posun. Při srovnávání hrany do úhlu vedeme obrobek srovnanou stranou k pravítku. Pro lišty používáme sklopený nízký pomocný doraz (pravítko). Při srovnávání dlouhých prvků je vhodná obsluha dvěma pracovníky.

6 Tloušťkovací frézky (stojan s hřídelí nad obrobkem, posuvný pracovní stůl, podávací a odebírací válec, přítlačné lišty a patky proti zpětnému vrhu (šířka 15mm).) Tloušťka odebírané třísky se v průběhu hoblování nesmí měnit. Vícestranné frézky - při jedné operaci se provádí srovnávání, drážkování a tloušťkování. (Obrobek je veden transportními válečky na jednotlivá vřetena, která umožňují současně obrábění všech podélných hran. Nastavení agregátu na požadovaný tvar je elektromotoricky, může být řízeno programově. Rozměry obrobku 22x5mm až 260x160mm. Přesnost operací vyžaduje speciální hydraulické upínání nástrojů (hydraulické upínací hlavy).) Stroj je zcela zakrytován, klesá zatížení hlukem, snadnější odsávání třísek.


Stáhnout ppt "Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:"

Podobné prezentace


Reklamy Google