Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kotoučové pily Jsou to stroje používané na čelné řezání, tj. k řezání zpravidla ve směru kolmém na dřevní vlákna. Jsou určeny k přeřezávání desek, fošen,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kotoučové pily Jsou to stroje používané na čelné řezání, tj. k řezání zpravidla ve směru kolmém na dřevní vlákna. Jsou určeny k přeřezávání desek, fošen,"— Transkript prezentace:

1 Kotoučové pily Jsou to stroje používané na čelné řezání, tj. k řezání zpravidla ve směru kolmém na dřevní vlákna. Jsou určeny k přeřezávání desek, fošen, hranolů a trámu na předem stanovenou délku. Při přeřezávání se rotující pilový kotouč plynule posouvá do řezu shora nebo zespodu kolmo na řezaný materiál, a to buď ručně nebo mechanickým, pneumatickým a hydraulickým zařízením.

2 Schéma a rozdělení pil:

3 Zkracovací rámová pila:
Stroj je určen pro přímočaré řezy kolmé k podélné ose stolu. Vhodná na měkké i tvrdé dřevo. Používá se zejména v hromadné a sériové výrobě nábytku i stavebně truhlářské výrobě. Stroj se skládá se z vkládacího stolu, zkracovací pily, odbíracího stolu a protihlukového zařízení.

4 Zkracovací rámová pila:
Pila sama o sobě se skládá ze stojanu, stolu, elektromotoru s pilovým kotoučem a z vozíku (pohybuje se po ramenu pomocí hydraulického válce). Chod vozíku je v krajních polohách omezen elektrickými koncovými vypínači. Posuv pilového kotouče je hydraulický, vozík uvedeme do chodu pouze když je v chodu motor pilového kotouče (chráněn krytem). Piliny odsává hadice napojená do odsávacího zařízení dílny. Pod pilovým kotoučem je dřevěná vložka, za níž je otvor kterým propadávají odřezky pod odebírací stůl.

5 Zkracovací rámová pila:
Stroj pracuje tak, že uložený materiál posouvá po válečkovém stole až k zarážce, která jej zastaví. Po přeřezání materiálu vozík zapne koncový spínač, tím se vozík vrátí zpět do výchozí polohy a motor se vypne, zarážka se odklopí a odřezaný materiál se vysune válečky ze stroje. Hydraulický agregát s elektromagnetickými rozvaděči je umístněn za odebíracím stolem, ovládání stroje se provádí na panelu nad vkládacím stolem. Elektrovýzbroj je umístněná v samostatné skříni.

6 Zkracovací rámová pila:
Protihlukový kryt zakrývá střední část stroje v místech největšího hluku od pilového kotouče. Je vytvořeno z protihlukového panelů. Nad vstupem je prosklený šikmý odklopný panel pro sledování pilového kotoučového při řezu a posuv desky. Na výstupu je prosklený otevíratelný panel pro výměnu pilového kotouče, seřízení a čištění stroje. Zadní otevíratelný panel umožňuje přístup k hydraulickým přívodům a prvkům, odsávacímu kanálu a čištění.

7 Zkracovací rámová pila:
V místě obsluhy dosahuje hladina hluku (LA) dosahuje 81dB a odpovídá hygienickým předpisům. Z důvodu bezpečnosti, musí být pilový kotouč zajištěn uzavřeným krytem a při uzavřené protihlukové kabině.

8 Zkracovací rámová pila: Příklad zkracovací rámové pily typ KPH-63-K

9 Zkracovací rámová pila: Příklad zkracovací rámové pily typ KPH-63-K

10 Zkracovací rámová pila: Příklad zkracovací rámové pily typ KPH-63-K

11 Zkracovací rámová pila: Příklad zkracovací rámové pily typ KPH-63-K

12 Rozřezávací kotoučová pila:
Určená k rozřezávání prken a fošen na hranolky a lišty zpravidla několika kotouči, umístněné nejčastěji nad rozřezávacím materiálem. Při řezání se materiál posouvá plynule do řezu článkovým posouvacím pásem, na kterým se shora přitlačí přítlačnými válečky, patkou nebo kladkami.

13 Rozřezávací kotoučová pila:
Stroj se používá k hromadné výrob+ hranolkových a lištových přířezů při použití několika pilových kotoučů. Základní konstrukční skupiny stroje: lože, stůl, stojan, přítlačná skříň, rameno záchytů, kryty, protihluková kapotáž.

14 Rozřezávací kotoučová pila:
V loži je uložen široký článkový řetěz včetně vedení a pohonu. Na loži je připevněn stůl, opatřený zpředu válečkem pro snadné navedení materiálu do stroje. Ve stojanu je výkyvně uložen elektromotor pro pohon pilové hřídele a převodové elektromotory pro výškové přestavovaní pilové hřídele a přítlačné skříně. Na zadní straně stojanu je variátor s elektromotorem pro pohon článkového posouvacího pásu. K přední straně stojanu je připevněno rameno záchytů a elektroskříně. Na levé straně je představitelná přítlačná skříň, ve které jsou umístněny odpružené přítlačné a posouvací válce, přední posouvací válec je rýhovaný, zadní je hladký.

15 Rozřezávací kotoučová pila: Rozřezávací kotoučová pila PKSN 32 K

16 Rozřezávací kotoučová pila: Rozřezávací kotoučová pila PKSN 32 K

17 Rozřezávací kotoučová pila: Rozřezávací kotoučová pila PKSN 32 K

18 Rozřezávací kotoučová pila:
Na přítlační skříni je řada horních záchytů, další dvě řady horních záchytů jsou připevněny v rameni záchytů, v přední části stolu jsou spodní záchyty. Systém záchytů zajišťuje max. bezpečnost a zabraňuje zpětnému vrhu rozřezávaného materiálu. Přítlačná skříň i pilová hřídel je výškově nastavitelná podle milimetrové stupnice. Posuv materiálu do řezu zabezpečuje článkový posouvací pás – řetěz poháněný variátorem a mechanismem pro napínaní řetězu a pojistnou spojkou, který proklouzne při přetížení nebo náhlém zastavení pásu. Navádění rozřezávaného materiálu umožňuje přenastavitelné pravítko. Velikost posuvu lze stanovit podle nomogramu , jehož hodnoty odpovídají vytížení hlavního elektromotoru při vícelistém ozubením o Ø 350 mm a při otáčkách 4 300 min-1.

19 Rozřezávací kotoučová pila: Rozřezávací kotoučová pila PKSN 32 K

20 Rozřezávací kotoučová pila: Obsluha rozřezávací pily zahrnuje zejména:
nastavení přítlačné skříně pro požadovanou tloušťku rozřezávaného materiálu; výškové přestavení pilové hřídele podle tloušťky materiálu nebo při výměně pil. kotoučů; nastavení vodícího pravítka podle šířky materiálu; připojení stroje k rozvodové el. Síti hlavním vypínačem; zapnutí pohonu pilového hřídele; zapnutí posuvu posouvacího pásu, které je blokováno pohonem pilového hřídele; nastavení rychlosti posuvu pásu; při přerušení práce na stroji, po kterém bude následovat sejmutí víka a manipulace v prostoru pilových kotoučů, je nutno brzdovým tlačítkem zastavit posuv posouvacího pásu a pilovou hřídel vypnout a uzamknout hlavní vypínač, víko lze otevřít až po úplním zastavení pilového kotouče; po ukončení pracovní směny se musí vypnout hlavní vypínač stroje.

21 Rozřezávací kotoučová pila: Údržba rozřezávací pily si vyžaduje hlavně:
seřizování a napnutí hnacích řemenů pilového hřídele; výměnu a upínání pilových kotoučů do upínacích pouzder a vkládání rozpěrných kroužků podle požadované tloušťky řezaných přířezů; výměnu přítlačných kladek při řezání jedním pilovým kotouče; doplňování oleje do variátoru posuvného mechanismu a do nádržky mazacího přístroje promazání posouvacího pásu; přimazávání čepů, kladiček a vodících ploch posouvacího pásu ložisek pilového hřídele, posouvacích válců, přítlačných kladek a zvedacích šroubů; pravidelné čištění prachu, pilin a třísek, zejména článků posouvacího pásu, přítlačné skříně a záchytů.

22 Rozřezávací kotoučová pila: Rozřezávací kotoučová pila PKSN 32 K

23 Formátovací pily: Dělí velkoplošné materiály pomocí dvou pilových kotoučů, hlavního a přeřezávacího, na menší plošné přířezy. Stroje lze použít i na přenosné ořezávání zadýhovaných plošných dílců na šířku a délku. Stroj se skládá ze: stojanu, litinového stolu, hliníkového pohyblivého stolu, podpěrného ramene, posuvného rámu, dále z krytů, převodových a naklápěcích mechanismů, a z elektrovýzbroje.

24 Formátovací pily: Ve stojanu jsou umístněny všechny pohonné a převodové mechanismy. Svislý pohyb kotoučů a elektrická zařízení lze ovládat z čelní strany stojanu, naklápění kotoučů se provádí z boku stojanu. Z druhé strany stojanu je přístup k převodům. Odsávání je v zadní části stojanu. Součástí stojanu je kryt kotouče a vodící pravítko. K pohyblivému stolu je a posuvného rámu jsou přichycena stavitelná pravítka umožňující řezání pod určitým úhlem. Stabilitu posuvného rámu zajišťuje ve všech polohách otočné rameno s výsuvným nosníkem, který tvoří podpěru rámu. Vzájemná poloha hlavního a předřezávajicího kotouče je výškově i stranově seřiditelná. Elektrovýzbroj tvoří dva elektromotory, jisticí a ovládací prvky zvyšující bezpečnost stroje.

25 Formátovací pily: Formátovací kotoučová pila ALTENDORF F 45

26 Formátovací pily: Formátovací kotoučová pila ALTENDORF F 45
Formátovací kotoučová pila ALTENDORF F 45 s naklápěcím pilovým agregátem a s CNC elektro - motorickým přestavováním výšky a naklápění pilového agregátu a s automatickou korekturou řezné výšky, při naklopení pilového agregátu. Přesnost nastavení 0,1 mm. • Dvojitý pojezdový vozík na broušených a tvrzených chromovaných tyčích • Digitální ukazatel naklopení, výšky a nastavených otáček pilového kotouče • Počítač provozních hodin • Digitální diagnostika se zobrazením místa případné poruchy stroje • Maximální průměr pilového kotouče 500 mm / 30 mm upínací otvor - spec. upínací systém • Paralelogram – horní odsávání pilových kotoučů s odklápěcím nosným ramenem, odsávací příruba průměr 80 mm, (s výměným úzkým a širokým průhledným krytem) • Maximální prořez hlavního kotouče 175 mm • Pohon hlavního pilového kotouče - motor 5,5 kW s automatickou el. brzdou • Počet otáček hlavního pilového kotouče 3, 4, 5, 6000 ot./ min - manuálně stavitelné • Délka pojezdového vozíku 3000 mm, čistá řezná délka 2905 mm

27 Formátovací pily: Formátovací kotoučová pila ALTENDORF F 45
• Paralelní pravítko, vpravo od kotouče - max. šíře řezu 1000 mm, s jemným nastavením, manuálně stavitelné • Hlavní pravítko na příčném výložném stole s dvěma sklopnými dorazy, Novinka - možnost pokosových řezů na tomto pravítku +49° - 49° s přesnou korekcí délky dílce podle nastaveného úhlu, délka vysunutí do 3200 mm • Zadní prodloužení stolové desky 840 mm - ocel. plech s práškově nanášeným tvrzeným lakem • Doraz na ohraňování ( sámování ), bezpečnostní přípravky pro řezání úzkých materiálů • Spodní odsávání pilového agregátu - vývod průměr 120 mm • Eloxované části slitiny hliníku na celém stroji

28 Vypracoval Igor Počta, T2


Stáhnout ppt "Kotoučové pily Jsou to stroje používané na čelné řezání, tj. k řezání zpravidla ve směru kolmém na dřevní vlákna. Jsou určeny k přeřezávání desek, fošen,"

Podobné prezentace


Reklamy Google