Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ JEMNÉ PEČIVO – ÚVOD listopad 2012VY_32_INOVACE_OVY_090201

2 Jemné pečivo - zahrnuje široký sortiment výrobků, - výroba je pracná a náročná na suroviny, - výrobky jsou dražší, - mají vysokou energetickou hodnotu, - obsahují 10 % tuku a více na zpracovanou mouku, - největší objem tvoří kynuté pečivo, - delší doba trvanlivosti, - výroba se většinou provádí periodicky, - těsto se vyrábí tzv. přímým a nepřímým vedením.

3 Vánočkové pečivo -neplněné, -většinou v kusech o velké hmotnosti, -může být sypané (mandle, mák), -těsto připravujeme hustší, ale dobře vyzrálé, -příliš mladé těsto má za následek tvarové vady, -staré těsto vůně po droždí, vánočky jsou drobivé a rychleji vysychají.

4 Koláčové pečivo - velký podíl náplně, - spíše menší hmotnost, - volnější těsto a spíše mladší, - menší nároky na tvar.

5 Smažené pečivo - není náročné na zařízení, - těsto je volnější, - tvarování je rychlé a jednoduché.

6 Listové pečivo -střídání vrstev základního těsta, -tzv. vodánek a tuková kostka asi 70 % tuku na hmotnost zpracované mouky, -vrstvy musí zůstat oddělené až do začátku pečení.

7 Plundrové pečivo -střídání vrstev základní těsto a tuková kostka, -základní těsto obsahuje droždí, -30 % tuku na hmotnost zpracované mouky.

8 Pečivo ze šlehaných hmot -připomínají levnější cukrářské zboží, -obsahují vyšší dávku vaječné hmoty, -obsahují chemická kypřidla.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google