Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací na 1 chirálním C Monosacharidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací na 1 chirálním C Monosacharidy."— Transkript prezentace:

1 Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací na 1 chirálním C Monosacharidy

2 D-fruktosa D - glukosa (ketosa) (aldosa) C 6 H 12 O 6

3 Chování ve vodném roztoku Vzniká zde cyklická struktura reakcí skupin -OH a –COH, vzniká poloacetalová vazba (i u pentos) CHO OHH HOH 2 C H HOHH Vznik 6-členného cyklu

4 Pyranosy = cyklické monosacharidy s 6- členným kruhem Zobrazení Haworthovými projekčními vzorci -Reakce –CHO s –OH na uhlíku č. 5 cyklická struktura (hemiacetal) - Vznik nového asymetrického C (původně karbonyl) alfa a beta anomery glukosy (lépe glukopyranosy – cyklická) Anomery (liší se orientací -OH na uhlíku č.1)

5 A co ketosy? (fruktosa) -OH Vznik 5-členného cyklu (od furanu)

6 Nejvýznamnější monosacharidy: D-glukosa (hroznový cukr) – ovoce, med, krev (množství = glykemie) -součást polysacharidů, disacharidů… -energie D-fruktosa (ovocný) – nejsladší D-galaktosa – sliz (rostliny), krevní polysacharidy, v mléce D-ribosa – v RNA a DNA - v ATP (zdroj energie) 2-deoxy-D-ribosa v DNA N-glykosidová vazba ribosa H

7 Chemické vlastnosti Vznik acetalů (glykosidy) – reakcí např. s alkoholy v H + na uhlíku č. 1 (nejreaktivnější) Esterifikace např. α-D-glukosa-1,6-bisfosfát H 3 PO 4 – kyselina fosforečná

8 Oxidace -vznikají ald onové kys. (uhlík č. 1) kys. D-glukopyranová (D-glukonová) Důkaz aldos: pomocí Fehlingova (CuSO 4 ) a či Tollensova činidla (hlavní složka AgNO 3 + NH 4 OH) 2Cu 2+ + NaOH + H 2 O + R-CH=O RCOO - Na + + Cu 2 O + 4H + Ag(NH 3 ) 2 OH + R-CH=O RCOO - NH Ag + 3NH 3 + H 2 O Oxiduje se monosacharid (jeho aldehydová či ketonová skupina) a redukuje se měďnatý či stříbrný kation (monosacharidy mají redukční účinky-oxidují se na uhlíku č. 1)

9 Disacharidy Monosacharidy jsou spojené O-glykosidovou vazbou Maltosa – ze dvou jednotek α-D- glukopyranosy Sladový cukr, v pivu, vzniká ze škrobu při klíčení semene, je málo sladká α-α- 1 4 Volná OH-skupina na uhlíku č. 1, zde možnost oxidace (maltosa je redukující cukr - reaguje s Fehlingovým činidlem)

10 β-D- galaktopyranosa + α-D- glukopyranosa laktosa Mléčný cukr, pomocná látka v tabletách a vitaminech, není sladká 1 4

11 α-D- glukopyranosa + β-D- ruktofuranosa sacharosa Řepný (třtinový) cukr, z glukosy a fruktosy (při fotosyntéze), karamel (E150) Neredukující cukr 1 2 Disacharidy mohou hydrolyzovat (kyselé či zásadité prostředí, enzymy-např. sacharasa) a rozpadat se na monosacharidy, z nichž jsou složeny.


Stáhnout ppt "Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací na 1 chirálním C Monosacharidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google