Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Ji ř ina Ustohalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Ji ř ina Ustohalová."— Transkript prezentace:

1 Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Ji ř ina Ustohalová

2 Úkol č. 1: Redukční vlastnosti sacharidů Chemikálie: 3 % roztoky glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy Fehlingovo činidlo Tollensovo činidlo Pomůcky: velká kádinka, kalibrované zkumavky, trojnožka, síťka, pipeta, zkumavky Provedení: 1) do 5 očíslovaných zkumavek s roztoky sacharidů (2 ml) přidat Fehlingovo činidlo (3 ml) a zahřívat ve vodní lázni 2) totéž zopakovat s Tollensovým činidlem 3) pozorované změny zaznamenat do tabulky

3 Tabulka výsledků ČinidloGlcFruSachMalLak Fehlingovo Tollensovo

4 Chemismus:

5 Závěr: - 1. Pro č jsou reakce Glc, Fru, sacharosy, maltosy, laktosy s Fehlingovým a Tollensovým č inidlem rozdílné -2. Jakou funk č ní skupinu mají redukující cukry -3. Zakreslete vzorce glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy

6 Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob roztok jodu Fehlingovo činidlo, k. kyselina sírová Pomůcky: kádinky zkumavky Provedení: 1) Do zkumavky dáme 0,5 g škrobu, přilijeme 4 ml vody. Směs protřepeme a vzniklé škrobové mléko vlijeme do 50 ml vroucí vody za stálého míchání. Získáme škrobový maz 2) Část škrobového mazu ochladíme, přidáme několik kapek roztoku jodu, vznikne modré zbarvení, které po zahřátí zmizí 3) Část škrobového mazu povaříme s Fehlingovým činidlem, k redukci nedojde 4) Část škrob. mazu povaříme s k. H 2 SO 4, konečný produkt hydrolýzy dokážeme Fehlingovým činidlem

7 Chemismus: Závěr: -1. Jakou reakcí provádíme d ů kaz škrobu -2. Jaký sacharid vznikl úplnou hydrolýzou škrobu -3. Zapište chemismus úplné hydrolýzy


Stáhnout ppt "Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Ji ř ina Ustohalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google