Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_195

2 Důkazové reakce sacharidů
Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Důkazové reakce sacharidů Klíčová slova: Molishova, Thymolova, Fehlingova, Tollensova, nitrochromová reakce, důkaz škrobu, Selivanova zkouška Druh učebního materiálu: prezentace

3 Sacharidy – 10. část Přírodní látky

4 Důkaz sacharidů A) Molischova reakce B) Thymolova reakce

5 Molischova reakce Molischovo činidlo - 3% alkoholický roztok 1- naftolu Do zkumavky ke 2 ml roztoku vzorku přidejte 5 kapek Molischova činidla, protřepejte a opatrně podvrstvěte 1 ml koncentrované kyseliny sírové. Na rozhraní obou vrstev se vytvoří intenzivně zbarvený prstenec – modrý, fialový, červený až hnědý podle použitého vzorku.

6 Thymolova reakce K 0,5 ml roztoku vzorku sacharidu přidáme 3 kapky 3% roztoku thymolu v etanolu , 3 ml konc. HCl a několik krystalů NaCl. Opatrným zahříváním k varu / 1 až 4 minuty / v přítomnosti sacharidu vzniká karmínově zbarvený roztok.

7 Důkaz redukujících sacharidů
A) reakce s Fehlingovým činidlem B) reakce s Tollensovým činidlem

8 reakce s Fehlingovým činidlem
Fehlingovo činidlo: I. roztok CuSO4.5H2O II. roztok vínanu draselno-sodného a NaOH Do zkumavky nalijte 1 ml roztoku I a 1 ml roztoku II a protřepejte. Vznikne čirý, sytě modrý roztok. Přidejte několik kapek roztoku vzorku, opatrně zahřejte k varu přímým plamenem a pozorujte vznik červené sraženiny oxidu měďného.

9 reakce s Tollensovým činidlem
Tollensovo činidlo - do roztoku dusičnanu stříbrného / w = 5 % / - objem 2 ml se přidá kapka roztoku hydroxidu sodného / w = 10 % / a po kapkách se přidává roztok hydroxidu amonného w = 2 % / až do rozpuštění sraženiny Do odmaštěné zkumavky dejte 1 ml roztoku vzorku a 2 ml Tollensova činidla. Reakční směs mírně zahřejte v teplé vodní lázni. Na stěně zkumavky se vzorkem redukujícího cukru se objeví stříbrné zrcátko. 

10 Rozlišení mono- a disacharidů od polysacharidů nitrochromovou reakcí
Chroman v kyselém prostředí oxiduje všechny cukry kromě polysacharidů. Redukční produkty chromanu jsou modře zbarveny. Ke 2 ml vzorku přilijte asi 3 ml konc. kyseliny dusičné / NEPIPETOVAT !! / a 5 kapek chromanu draselného a dobře promíchejte. Po chvíli pozorujte vznik modrého zbarvení .

11 Reakce škrobu s jódem K 1 ml roztoku sacharidu přidejte 1 kapku Lugolova roztoku. Za přítomnosti škrobu vzniká modré zbarvení, které zahřátím mizí. Škrob dává s jodovým roztokem (roztok jódu v ethanolu nebo roztok jódu v jodidu draselném = Lugolův roztok) modré produkty. Převažující složka škrobu - amylosa - se barví modře, amylopektin - červenofialově. &feature=relmfu

12 Odlišení aldos od ketos – selivanova zkouška
Selivanovo činidlo - směs 50 ml HCl a 50 ml vody, rozpustit 0,05 g resorcinolu Do zkumavky přidáme k 1 ml Selivanova činidla kapku roztoku sacharidu a zahříváme na vroucí vodní lázni. Resorcinol ( je součástí Selivanova činidla ) poskytuje s furalem a jeho deriváty červené zbarvení. Ketosy reagují asi 20x rychleji než aldosy.

13 A za odměnu…

14 Tajemství modrého roztoku
V kádince v 50 ml vody rozpusťte 1 g glukosy a 1 g hydroxidu sodného. Roztok přelijte do baňky a přilijte 2 ml methylenové modře tak, abyste získali modrou barvu. Baňku uzavřete zátkou, protřepejte a nechte stát. Modrý roztok se po určité době odbarví. Potom ho intenzivně promíchejte a opět nechte stát.

15 Faraónovi hadi Do porcelánové misky nasypeme oxid chromitý a vytvoříme v něm důlek. Do důlku vsypeme směs cukru krupice se sodou (9:1). Oxid chromitý a smíchanou směs zvlhčíme ethanolem ze střičky a zapálíme. w

16 Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie:
MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN MLYNAROVA. Sacharidy. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: LC-3-sacharidy.doc. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: 35.AVI Faraonovi hadi. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Oxidačně-redukční reakce. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Důkaz škrobu. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Zkvalitnění výuky technických oborů za pomoci multimediálního e-learningového systému. In: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google